1515
Annons

Theresa May sågas för lyxiga skinnbyxor

Storbritannien förbereder sig för livet utanför EU. Men de senaste veckorna har en helt annan fråga legat i fokus: premiärminister Theresa Mays tokdyra skinnbyxor.

Bild:Matt Dunham/ TT

Det dröjde inte länge innan premiärministern fick uppleva sin första kritikerstorm med koppling till hennes klädsel. Efter ett knappt halvår på posten är nu hennes lyxbyxor ett hett samtalsämne.

”Jag tror inte att jag någonsin har spenderat så mycket på något, bortsett från min brudklänning”, säger den tidigare utbildningsministern Nicky Morgan till The Times of London.

Vad kvällspressen kallar för ”Trousergate” började för omkring två veckor sedan i och med en artikel i The Sunday Times Magazine, konstaterar New York Times.

I den för henne ovanligt personliga intervjun redogör Theresa May bland annat för sin uppväxt som enda barn till en präst och för sina sömnlösa nätter till följd av utfallet i den brittiska folkomröstningen.

Det visade sig dock att det var bilden på premiärministern som väckte läsarnas känslor, snarare än artikeln. På bilden sitter Theresa May i en soffa i hemmet på 10 Downing Street, iklädd gymnastikskor från Burberry och ett par skinnbyxor från designern Amanda Wakeley.

Byxorna kostar 995 pund, motsvarande nästan 11.600 kronor, varpå premiärministerns folklighet ifrågasätts.

”Arbetssökandes bidrag för ett år är 3.796 pund. Ett par av Theresa Mays byxor kostar 1.000 pund. Så glad att hon håller sig så nära vanligt folk”, skriver Pamela Fitzpatrick, rådgivare åt oppositionspartiet Labour, på Twitter.

Premiärministern har samtidigt försvarats av såväl män som kvinnor som anser att ämnet handlar om sexism och åldersdiskriminering, bland annat med hänvisning till företrädaren David Camerons dyra kostymer.

”Först var det ’skinn vid hennes ålder – på riktigt?’. Nu är det ’1.000 pund för skinnbyxor – hur vågar hon?”, skriver Lisa Armstrong, modechef på The Daily Telegraph.

De senaste veckornas rabalder tycks dock bekräfta tesen om att all publicitet är bra publicitet. Skinnbyxorna i fråga har nämligen sålt slut på Amanda Wakeleys hemsida.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?