Theresa May möblerar om i den brittiska regeringen

Måndagens regeringsombildning i Storbritannien följer på flera ministerskandaler under hösten. Den är också ett försök av Theresa May att tysta interna kritiker inför nästa förhandlingsrunda med EU.

Brittiska premiärministern Theresa May.
Brittiska premiärministern Theresa May.Bild:Matt Dunham, AP

Storbritanniens premiärminister Theresa May genomförde under måndagen sin mest omfattande regeringsombildning sedan valet i juni – ett försök att blidka kritiker och stärka den egna förhandlingspositionen inför stundande brexitsamtal med EU.

Bland annat efterträder David Lidington vice premiärministern Damian Green som avgick under skandalartade former i december. Därtill lämnar Nordirlandministern James Brokenshire. Gränsen mellan Nordirland, som tillhör Storbritannien, och Irland, ett EU-land, är en av brexitförhandlingarnas stora knäckfrågor. Den posten övertas nu av Karen Bradley som hittills har varit kulturminister.

Brandon Lewis tar över ordförandeklubban i det konservativa partiet Tories. Lewis Twitterkonto kvittrade ut ett annat namn tidigare under dagen och därefter stavade den nya ordförandens titel fel.

Regeringens tungviktare – utrikesministern Boris Johnson, finansministern Philip Hammond, inrikesministern Amber Rudd och brexitministern David Davis – fortsätter i sina nuvarande roller.

Ändringarna offentliggjordes under eftermiddagen. Vid Di:s pressläggning hade totalt fyra ministrar tvingats lämna eller tilldelats mindre prestigefyllda uppdrag.

De sparkade ministrarna ska ha besparats den skämspromenad nedför Downing Street som är kutym när kabinettet fräschas upp.

Regeringsombildningen är den mest omfattande sedan parlamentsvalet i fjol och ytterligare förändringar väntades under måndagskvällen och tisdagen.

Den har delvis torgförts av det konservativa partiet som ett sätt att tillsätta fler kvinnliga ministrar efter flera sexrelaterade skandaler under 2017.

Brittisk politik har länge beskyllts för att vara sexistisk och parlamentet har varit särskilt ansatt.

I en undersökning häromåret uppgav 97 procent av de tillfrågade – av vilka nio av tio var kvinnor – att den politiska kulturen genomsyras av sexism, trots att landets premiärminister är kvinna.

Parlamentet har länge kämpat mot bilden av över- och underhuset som två ”old boys networks”, där bemedlade vita män dominerar. Bland annat har underhusets talman John Bercow opponerat sig mot att låta Donald Trump tilltala parlamentet vid nästa statsbesök, med hänvisning till USA-presidentens skabrösa uttalanden på Twitter.

Samtidigt rapporterade brittisk press på måndagen att 24 473 försök att nå porrsidor gjorts från parlamentets datorer sedan valet i juni, motsvarande 160 försök om dagen.

I december tvingades den biträdande premiärministern Damian Green att lämna regeringen efter att det uppdagats att han porrsurfat i tjänsten, och i höstas fick försvarsministern Michael Fallon sparken efter att ha anklagats för sexuella trakasserier.

Även biståndsministern Priti Patel tvingades bort under hösten, i hennes fall för att ha fört informella samtal med företrädare för Israels regering utan premiärministerns tillåtelse.

Överlag hade Theresa May ett mycket tufft 2017. Valet i juni, som hon både utlyste och sånär gick miste om sin regeringsmajoritet i, undergrävde premiärministerns ställning både inom det konservativa partiet och bland britterna i gemen.

Ett farsartat linjetal inför den egna partikongressen i oktober sågades hårt i brittisk press. Kort därefter kritiserade 40 konservativa parlamentsledamöter May i ett öppet brev.

Hon har sedan dess stärkt sina positioner en smula, inte minst efter att Storbritannien och EU förmått enas i viktiga brexitfrågor i december.

Nu stundar tuffa förhandlingar om ett handelsavtal som är tänkt att träda i kraft när britterna lämnar.

Storbritannien utträder formellt ur EU den 29 mars nästa år, men bedömare befarar att det blir svårt att nå en slutgiltig överenskommelse i tid.

Bland annat har både det brittiska överhuset och Tysklands motsvarighet till Svenskt Näringsliv, BDI, dömt ut chanserna som ”omöjliga”.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har också understrukit att det blir svårt att få alla bitar på plats innan tidsfristen löper ut.

Under måndagen träffade Barnier tidigare UKIP-ledaren och EU-parlamentarikern Nigel Farage, som anser att brexitförhandlingarna inte fokuserar tillräckligt på att stoppa påstådd massinvandring från EU till Storbritannien.

”Det är tydligt att (brittiska) regeringen ännu inte diskuterat gränskontroller med Barnier. Mycket oroande för brexitförespråkare”, twittrade Farage efter mötet.

I en intervju med BBC på söndagen slog Theresa May fast att hon har för avsikt att fortsätta som premiärminister över nästa val.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?