ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Theresa May möblerar om i den brittiska regeringen

  • Brittiska premiärministern Theresa May. Foto: Matt Dunham, AP

Måndagens regeringsombildning i Storbritannien följer på flera ministerskandaler under hösten. Den är också ett försök av Theresa May att tysta interna kritiker inför nästa förhandlingsrunda med EU.

Storbritanniens premiärminister Theresa May genomförde under måndagen sin mest omfattande regeringsombildning sedan valet i juni – ett försök att blidka kritiker och stärka den egna förhandlingspositionen inför stundande brexitsamtal med EU.

Bland annat efterträder David Lidington vice premiärministern Damian Green som avgick under skandalartade former i december. Därtill lämnar Nordirlandministern James Brokenshire. Gränsen mellan Nordirland, som tillhör Storbritannien, och Irland, ett EU-land, är en av brexitförhandlingarnas stora knäckfrågor. Den posten övertas nu av Karen Bradley som hittills har varit kulturminister.

Brandon Lewis tar över ordförandeklubban i det konservativa partiet Tories. Lewis Twitterkonto kvittrade ut ett annat namn tidigare under dagen och därefter stavade den nya ordförandens titel fel.

Regeringens tungviktare – utrikesministern Boris Johnson, finansministern Philip Hammond, inrikesministern Amber Rudd och brexitministern David Davis – fortsätter i sina nuvarande roller.

Ändringarna offentliggjordes under eftermiddagen. Vid Di:s pressläggning hade totalt fyra ministrar tvingats lämna eller tilldelats mindre prestigefyllda uppdrag.

De sparkade ministrarna ska ha besparats den skämspromenad nedför Downing Street som är kutym när kabinettet fräschas upp.

Regeringsombildningen är den mest omfattande sedan parlamentsvalet i fjol och ytterligare förändringar väntades under måndagskvällen och tisdagen.

Den har delvis torgförts av det konservativa partiet som ett sätt att tillsätta fler kvinnliga ministrar efter flera sexrelaterade skandaler under 2017.

Brittisk politik har länge beskyllts för att vara sexistisk och parlamentet har varit särskilt ansatt.

I en undersökning häromåret uppgav 97 procent av de tillfrågade – av vilka nio av tio var kvinnor – att den politiska kulturen genomsyras av sexism, trots att landets premiärminister är kvinna.

Parlamentet har länge kämpat mot bilden av över- och underhuset som två ”old boys networks”, där bemedlade vita män dominerar. Bland annat har underhusets talman John Bercow opponerat sig mot att låta Donald Trump tilltala parlamentet vid nästa statsbesök, med hänvisning till USA-presidentens skabrösa uttalanden på Twitter.

Samtidigt rapporterade brittisk press på måndagen att 24 473 försök att nå porrsidor gjorts från parlamentets datorer sedan valet i juni, motsvarande 160 försök om dagen.

I december tvingades den biträdande premiärministern Damian Green att lämna regeringen efter att det uppdagats att han porrsurfat i tjänsten, och i höstas fick försvarsministern Michael Fallon sparken efter att ha anklagats för sexuella trakasserier.

Även biståndsministern Priti Patel tvingades bort under hösten, i hennes fall för att ha fört informella samtal med företrädare för Israels regering utan premiärministerns tillåtelse.

Överlag hade Theresa May ett mycket tufft 2017. Valet i juni, som hon både utlyste och sånär gick miste om sin regeringsmajoritet i, undergrävde premiärministerns ställning både inom det konservativa partiet och bland britterna i gemen.

Ett farsartat linjetal inför den egna partikongressen i oktober sågades hårt i brittisk press. Kort därefter kritiserade 40 konservativa parlamentsledamöter May i ett öppet brev.

Hon har sedan dess stärkt sina positioner en smula, inte minst efter att Storbritannien och EU förmått enas i viktiga brexitfrågor i december.

Nu stundar tuffa förhandlingar om ett handelsavtal som är tänkt att träda i kraft när britterna lämnar.

Storbritannien utträder formellt ur EU den 29 mars nästa år, men bedömare befarar att det blir svårt att nå en slutgiltig överenskommelse i tid.

Bland annat har både det brittiska överhuset och Tysklands motsvarighet till Svenskt Näringsliv, BDI, dömt ut chanserna som ”omöjliga”.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har också understrukit att det blir svårt att få alla bitar på plats innan tidsfristen löper ut.

Under måndagen träffade Barnier tidigare UKIP-ledaren och EU-parlamentarikern Nigel Farage, som anser att brexitförhandlingarna inte fokuserar tillräckligt på att stoppa påstådd massinvandring från EU till Storbritannien.

”Det är tydligt att (brittiska) regeringen ännu inte diskuterat gränskontroller med Barnier. Mycket oroande för brexitförespråkare”, twittrade Farage efter mötet.

I en intervju med BBC på söndagen slog Theresa May fast att hon har för avsikt att fortsätta som premiärminister över nästa val.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer