ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Theresa May i brexitoffensiv inför toppmöte

  • Theresa May Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bara timmar innan ett tungt EU-toppmöte har Storbritanniens premiärminister Theresa May gått ut i en tvåfrontsoffensiv.

Hon ber EU om kompromisser om frihandel och Nordirland, men lovar britterna "en bra överenskommelse".

Theresa May ska vid onsdagskvällens toppmötesmiddag i Bryssel övertyga de övriga EU-ledarna att komma henne till mötes. På torsdagen fortsätter EU27 att prata brexit - utan sin brittiska kollega.

Redan inför mötet bad hon åter EU-ledarna om kompromisser, särskilt kring gränsen mellan Nordirland och Irland.

"För att nå ett bra resultat måste även EU, efter att Storbritannien nu har utvecklat sin position, göra det. Ingen sida kan begära något helt oacceptabelt från den andra sidan, som en yttre tullgräns mellan delar av Storbritannien - vilket inget annat land i den här situationen kan acceptera - eller att Storbritannien ska ha rättigheter som i ett EU-medlemskap utan plikterna", skriver hon i en gästkommentar i den tyska dagstidningen Die Welt på onsdagen.

Hon håller också fast vid planerna från regeringsmötet på lantstället Chequers i juli om omfattande frihandel även efter brexit.

"En frihandelszon mellan Storbritannien för varor och lantbruksprodukter, knuten till ett förenklat tullförfarande, skulle göra tull- och regulatoriska kontroller mellan våra gemensamma gränser överflödiga och upprätthålla de integrerade leveranskedjor och just-in-time-processer som arbetsplatser i alla våra länder är beroende av."

Theresa May tillbakavisar invändningar att man inte kan dela på frihandel för varor och tjänster.

"Inget frihandelsavtal som EU någonsin har skrivit under behandlar varor och tjänster lika", skriver Theresa May i Die Welt.

Trots den ännu olösta frågan om Nordirland är hon optimistisk - åtminstone på hemmaplan. 

"Jag är övertygad om att vi kan få en bra överenskommelse", säger Theresa May i en intervju i den eurokritiska dagstidningen Daily Express.

Hon lovordar regeringens överenskommelse från Chequers.

"Det vi föreslår är en brexit som levererar det folk röstade för - stifta våra egna lagar, kontrollera våra egna gränser, kontrollera våra gränser", säger hon.

Theresa May gav också en känga åt högljudda euroskeptiker som inte har kommit med något eget förslag på hur de kniviga frågorna ska lösas. Bland dem finns den förra utrikesministern Boris Johnson, som avgick efter Chequersmötet.

"Den plan som ligger på bordet tar oss framåt. Den plan som levererar på brexitomröstningen men även skyddar jobb och behåller Storbritanniens enighet är Chequersplanen. Jag har inte sett någon annan plan som levererar allt detta", säger hon till Daily Express.

Premiärministern tillbakavisade också de allt kraftigare ropen på en andra folkomröstning eller en "People's Vote", senast från Londons borgmästare Sadiq Khan. Folkomröstningen var "troligen den största övningen i demokrati" i brittisk historia, enligt Theresa May.

"Vi gav folk möjlighet att ta ett beslut. De tog det beslutet. Om vi politiker vill att folk ska lita på oss, måste vi leverera", säger hon till Daily Express.

Men tiden börjar bli en bristvara i förhandlingarna.

"Oktober är sanningens minut", sa EU:s chefsförhandlare Michel Barnier inför mötet.

Många detaljer måste bli klara på de två veckorna mellan det konservativa partiets kongress i Birmingham, som slutar den 3 oktober, och nästa EU-toppmöte, som hålls den 18-19 oktober.

Samtidigt kommer samstämmiga uppgifter, "en offentlig hemlighet" enligt EU-sajten Euractiv, om att EU-ledarna planerar ett nytt toppmöte i oktober men inte vill gå ut med det för att behålla pressen på britterna i förhandlingarna. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies