1515
Annons

Theresa May i brexitoffensiv inför toppmöte

Bara timmar innan ett tungt EU-toppmöte har Storbritanniens premiärminister Theresa May gått ut i en tvåfrontsoffensiv.

Hon ber EU om kompromisser om frihandel och Nordirland, men lovar britterna "en bra överenskommelse".

Theresa May
Theresa MayFoto:Jonas Ekströmer/TT

Theresa May ska vid onsdagskvällens toppmötesmiddag i Bryssel övertyga de övriga EU-ledarna att komma henne till mötes. På torsdagen fortsätter EU27 att prata brexit - utan sin brittiska kollega.

Redan inför mötet bad hon åter EU-ledarna om kompromisser, särskilt kring gränsen mellan Nordirland och Irland.

"För att nå ett bra resultat måste även EU, efter att Storbritannien nu har utvecklat sin position, göra det. Ingen sida kan begära något helt oacceptabelt från den andra sidan, som en yttre tullgräns mellan delar av Storbritannien - vilket inget annat land i den här situationen kan acceptera - eller att Storbritannien ska ha rättigheter som i ett EU-medlemskap utan plikterna", skriver hon i en gästkommentar i den tyska dagstidningen Die Welt på onsdagen.

Hon håller också fast vid planerna från regeringsmötet på lantstället Chequers i juli om omfattande frihandel även efter brexit.

"En frihandelszon mellan Storbritannien för varor och lantbruksprodukter, knuten till ett förenklat tullförfarande, skulle göra tull- och regulatoriska kontroller mellan våra gemensamma gränser överflödiga och upprätthålla de integrerade leveranskedjor och just-in-time-processer som arbetsplatser i alla våra länder är beroende av."

Theresa May tillbakavisar invändningar att man inte kan dela på frihandel för varor och tjänster.

"Inget frihandelsavtal som EU någonsin har skrivit under behandlar varor och tjänster lika", skriver Theresa May i Die Welt.

Trots den ännu olösta frågan om Nordirland är hon optimistisk - åtminstone på hemmaplan. 

"Jag är övertygad om att vi kan få en bra överenskommelse", säger Theresa May i en intervju i den eurokritiska dagstidningen Daily Express.

Hon lovordar regeringens överenskommelse från Chequers.

"Det vi föreslår är en brexit som levererar det folk röstade för - stifta våra egna lagar, kontrollera våra egna gränser, kontrollera våra gränser", säger hon.

Theresa May gav också en känga åt högljudda euroskeptiker som inte har kommit med något eget förslag på hur de kniviga frågorna ska lösas. Bland dem finns den förra utrikesministern Boris Johnson, som avgick efter Chequersmötet.

"Den plan som ligger på bordet tar oss framåt. Den plan som levererar på brexitomröstningen men även skyddar jobb och behåller Storbritanniens enighet är Chequersplanen. Jag har inte sett någon annan plan som levererar allt detta", säger hon till Daily Express.

Premiärministern tillbakavisade också de allt kraftigare ropen på en andra folkomröstning eller en "People's Vote", senast från Londons borgmästare Sadiq Khan. Folkomröstningen var "troligen den största övningen i demokrati" i brittisk historia, enligt Theresa May.

"Vi gav folk möjlighet att ta ett beslut. De tog det beslutet. Om vi politiker vill att folk ska lita på oss, måste vi leverera", säger hon till Daily Express.

Men tiden börjar bli en bristvara i förhandlingarna.

"Oktober är sanningens minut", sa EU:s chefsförhandlare Michel Barnier inför mötet.

Många detaljer måste bli klara på de två veckorna mellan det konservativa partiets kongress i Birmingham, som slutar den 3 oktober, och nästa EU-toppmöte, som hålls den 18-19 oktober.

Samtidigt kommer samstämmiga uppgifter, "en offentlig hemlighet" enligt EU-sajten Euractiv, om att EU-ledarna planerar ett nytt toppmöte i oktober men inte vill gå ut med det för att behålla pressen på britterna i förhandlingarna. 

Innehåll från LerniaAnnons

Vi behöver få ut fler människor i arbetslivet

Sysselsättning och ekonomisk självständighet är centralt när vi ska skapa ett mer hållbart samhälle. Genom att ligga i framkant och samarbeta med olika aktörer för att möta arbetsmarknadens förändrade behov, idag och imorgon, bidrar Lernia till att öka individens möjligheter i samhället, minska utanförskapet och skapa ett konkurrenskraftigt näringsliv.

– Arbetsmarknaden måste ställa om snabbare för att säkerställa rätt kompetens, inte minst i den gröna omställning som pågår just nu inom industrin. Vi behöver tillsammans bli bättre på att hitta de som står utanför arbetsmarknaden, och möjliggöra för dem att komma ut snabbare i arbetslivet, säger Cecilia Hedin, hållbarhetschef på Lernia.

Lernia, som arbetar med bemanning och rekrytering, vuxenutbildning samt omställning, matchning och karriärväxling, samarbetar med företag, organisationer och kommuner för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Något som är otroligt viktigt, inte minst nu och framöver när nya gröna industriföretag som skapar många nya jobb växer upp i exempelvis norra Sverige. 

– Vi har jobbat länge med företag och kommuner i norra Sverige och det är ett av våra största satsningsområden framåt. Området har idag låg arbetslöshet och har ett större behov av att hitta personal än tidigare. Det här gör att vi måste titta på kompetens med nya ögon, och vara mer flexibla för att möta behoven, menar Cecilia Hedin.

Vuxenutbildningar allt viktigare

Människor behöver incitament för att flytta dit jobben finns, men minst lika viktigt är att de snabbt kan utveckla den nya kompetens som krävs.. 

– Vi har kandidatbrist, men inte brist på individer. När vi, våra samarbetspartners, branschkollegor, kunder och kommuner med flera samarbetar kan vi snabbt få ut människor i arbete. Här blir Lernias vuxenutbildning ett viktigt verktyg för att hjälpa personer att lättare komma in på arbetsmarknaden.

Ett av Lernias ben är yrkeshögskoleutbildning. Och det är något som Cecilia Hedin skulle vilja lyfta lite extra då många fortfarande inte känner till det större utbud som finns idag. 

– Det finns ett flertal yrkeshögskoleutbildningar att söka till, det är ett bra komplement till de akademiska utbildningarna och gör att folk kommer ut i arbetslivet snabbare. Utbildningarna tar cirka 1,5 år och är skapade i samarbete med näringslivet efter deras kompetensbehov vilket medför att många får anställning direkt efter avslutad utbildning.

Social hållbarhet en viktig samhällsaspekt

Lernias vision är att företagets verksamhet ska bidra till ett socialt hållbart samhälle, och företaget har hållbarhet som ett centralt fokus inom organisationen. 

– Hållbarhet ur alla aspekter är viktigt för oss, men det är i den sociala dimensionen vi kan göra störst avtryck. Att hjälpa fler människor att hitta jobb, minska antalet arbetsolyckor genom att säkerställa att vår personal har rätt kompetens för det jobb de ska utföra, motverka ungdomsarbetslöshet och jobba för ökad mångfald, avslutar Cecilia Hedin. 

Om Lernia
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska arbetsmarknaden i över 20 år. Lernia omsatte 2,9 miljarder kronor 2021 och finns på över 90 orter. Vi utbildade och coachade 19 000 personer och förmedlade 10 800 bemanningskonsulter. Under året bidrog Lernia till att över 14 000 personer fick ett nytt arbete. 

Läs mer på lernia.se  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lernia och ej en artikel av Dagens industri

Brittiska premiärministerkandidaten överväger säga upp Nordirlandprotokoll

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Rui Vieira

Liz Truss överväger att utlösa ”artikel 16” i Nordirlandprotokollet tidigt om hon väljs till ny premiärminister.

Det rapporterar Financial Times.

Liz Truss leder över Rishi Sunak i opinionsmätningar inför partiledarvalet i Tories i början av september, och kan därefter bli ny premiärminister. 

Storbritannien och EU har under en längre tid varit oeniga om tolkningen av Nordirlandprotokollet, som reglerar handeln mellan Nordirland och resten av Storbritannien. 

Artikel 16 i Nordirlandprotokollet (som var en del av brexitavtalet) handlar om rätten att utlösa omförhandlingar av protokollet. Nästa steg kan bli att Storbritannien ensidigt säger upp avtalet, vilket säkerligen kommer att utlösa motåtgärder från EU. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera