ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Brexit

Theresa May: EU gaddar ihop sig

Brittiska premiärministern Theresa May anklagar ilsket de övriga 27 EU-länderna för att gadda ihop sig mot Storbritannien.

Mays utspel kom på ett kampanjmöte i Leeds i norra England inför nyvalet – där hon just vill stärka sitt förhandlingsmandat för brexit – efter att Tysklands förbundskansler Angela Merkel påpekat det självklara i att Storbritannien efter ett utträde inte kommer att ha samma ställning som tidigare.

"En tredje part kommer inte att ha samma rättigheter – eller ännu större rättigheter – än ett medlemsland. Det kan låta självklart, men jag måste ändå säga det rakt ut eftersom vissa i Storbritannien tycks ha vissa illusioner på den här punkten", sade Merkel i förbundsdagen.

Merkels klarspråk retade upp den brittiska premiärministern, som kanske är lite oklar över vad det innebär att hennes land är på väg att lämna EU:s inre marknad, rejält.

"Våra motståndare försöker redan störa förhandlingarna. Samtidigt som 27 andra europeiska länder radar upp sig för att motarbeta oss", sade May på kampanjmötet.

"Den inställningen kan bara betyda en sak: osäkerhet och instabilitet, som medför en stor risk för vår växande ekonomi med högre skatter, färre jobb, mer slöseri och mer skulder."

Tyck till