Annons

Thedéens krav på regeringen: Sänk kostnaderna vid bankbyte

Riksbankschefen Erik Thedéen uppmanar regeringen att sänka kostnaderna för bolånekunder som vill byta bank för att pressa ner räntorna.

Men de pressade hushållen får vänta när finansmarknadsminister Niklas Wykman håller på beskeden.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och riksbankchef Erik Thedéen.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och riksbankchef Erik Thedéen.Foto:Jack Mikrut; Josefine Stenersen

Under sitt första framträdande inför riksdagens finansutskott på tisdagen var nye riksbankschefen Erik Thedéen mycket tydlig: rör inte amorteringskraven.

”Jag har en bestämd uppfattning att amorteringskraven ska ligga kvar”, säger Erik Thedéen.

Vad som däremot borde vara aktuellt för regeringen att sätta tänderna i, anser Erik Thedéen, är att sänka kostnaderna för kunder som vill byta bank för att försöka pressa ner räntekostnaderna för bostadslånen.

Den ränteskillnadsersättning som kunder med fast ränta betalar när de byter bank i dag är för hög och där måste lagstiftaren agera, anser riksbankschefen.

”Det är en given sak att göra. Det skulle göra det lättare att byta lån och pressa kostnaderna genom att utnyttja den konkurrens som finns”, säger han.

I februari förra året skickade Finansinspektionen in en hemställan till regeringen, undertecknad av Erik Thedéen själv i dåvarande rollen som generaldirektör, om att kostnaderna för ett bankbyte är orimligt höga och att beräkningen bör ändras så att bördan för kunden kan lättas.

”Det är en rimlig åtgärd för att öka möjligheten för de som väljer fasta lån, som många kanske vill göra nu när man har sett ränteuppgången, att kunna byta bank utan att drabbas av höga kostnader”, säger Erik Thedéen.

I september ska en utredning om ränteskillnadsersättningen som den förra S-regeringen sjösatte presenteras.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman blir ansvarigt statsråd att nu hantera frågan, men några löften om kostnadslättnader för hushållen som vill byta bank vill han i dagsläget inte ge.

På frågan om hur han ser på möjligheten att sänka ersättningen till bankerna till fördel för kunderna, försöker han blanda bort korten.

”Jag vill inte föregå den enskilda utredningen, däremot arbetar vi kontinuerligt med att stärka konsumenterna. Det här kan vara en del, en annan del handlar om amorteringsunderlaget där många konsumenter och företag som vill konkurrera vittnar om ett problem med att bankerna inte delar ut amorteringsunderlaget, man kan inte snabbt få det digitalt”, säger han och fortsätter:

”Där vill jag vara väldigt tydligt med att man levererar det snabbt till kunderna. Om det förblir ett problem så får man se över myndighetsuppdrag eller regleringar på området.”

Efter att ni tagit emot utredningen i september, när kan ni då komma med nya förslag?
”Det får vi återkomma med när vi ser vad utredningen har för förslag.”

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera