ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

"The King of Pop" tjänar fortfarande miljoner

  • Foto: AP

Redan som sexåring slog han igenom och som 13-åring gjorde Michael Jackson solodebut. På onsdagen skulle "The King of Pop" ha fyllt 60 år.

Michael Jackson blev känd som ett hyllat musikaliskt underbarn tillsammans med sina fyra äldre bröder i Jackson 5. När karriären tog slut fyra decennier senare var det i dunkel, med påstådda missbruksproblem, minst sagt irrationellt beteende och pedofilanklagelser.

Under karriären vann han 13 Grammys och 24 American Music Awards. Han blev även utsedd till århundradets artist 2002. Albumet Thriller, som kom 1983, är fortfarande det bäst säljande hittills i musikhistorien med över 65 miljoner sålda exemplar. 

När det kom var han världens bäst avlönade artist, med royalties på 2 dollar per sålt album. Tillsammans med sina bröder var Michael Jackson också ansiktet för läskjätten Pepsis reklamkampanjer, något de kunde kvittera ut 5 miljoner dollar för vilket då var den högsta summan någonsin. Några år senare dubblades ersättningen för en andra Pepsikampanj. Delar av pengarna använde Jackson till att investera i andra artisters musikkataloger, en idé han fick av Paul McCartney.

Och trots att Michael Jackson avled av en förmodad överdos redan 2009, ett par månader före sin 51-årsdag, är han fortfarande ett enormt stort namn inom musikbranschen.

Under de senaste fem åren har han toppat affärstidningen Forbes lista över de avlidna kändisar som fortsätter tjäna pengar efter sin död.  2017 omsatte Jacksons dödsbo 75 miljoner dollar, motsvarande 683 miljoner kronor. Förklaringen var delvis en fortsatt stark skivförsäljning (och ett nytt album, Scream), men även licensrättigheter i form av nycirkusgruppen Cirque de Soleils nya show i Las Vegas och intäkter från delägarskapet i skivbolaget EMI:s musikkatalog. Året dessförinnan var omsättningen hela 7,5 miljarder kronor, men detta berodde på engångsintäkter från försäljningen av hälften av Sonys musikbibliotek, där Jackson var delägare. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer