Michael Burry blankar inte längre aktierna i elbilstillverkaren Tesla, som rapporterades tidigare i år. Det säger stjärnförvaltaren till CNBC.
Julia Caesar
Text
Michael Burry menar att media hade fel vad gäller omfattningen av hans blankning i Tesla.Foto:Montage
Christian Bale spelade rollen som Michael Burry i den Oscarsbelönade filmen The Big Short.Foto:Photo credit: Jaap Buitendijk
Kapitalförvaltaren Michael Burry är förlagan till huvudrollen i The Big Short, känd för att ha blankat bostadsobligationer för över 1 miljard dollar innan finanskrisen 2007 – något som gjort honom till mångmiljonär dubbelt om.
Sedan finanskrisen har har fortsatt att arbeta med den egna hedgefonden Scion Asset Management, liksom att blanka nya optioner.
I maj 2021 genomförde han således ännu en blankning motsvarande runt 4,4 miljarder kronor i elbilstillverkaren Tesla. Kändisförvaltaren har flera gånger kallat värderingen i Elon Musks bolag för orimlig. I december 2020 offentliggjorde han att Tesla är en av Scion Asset Managements främsta blankningar.
Men nu har Michael Burry kommit på andra tankar.
I ett mejl berättar kapitalförvaltaren för CNBC att han för närvarande inte blankar aktier i Tesla, och tonar ned omfattningen av handeln i elbilstillverkaren.
”Media drev upp värdet av det här. Jag blankade aldrig tio eller hundratals miljoner genom optioner, som det rapporterades. Positionen var extremt asymmetrisk, och media var fel vad gäller omfattningen”, säger Michael Burry till nyhetskanalen.
När börsen stängdes i fredags var Teslas aktie upp med drygt 3 procent under dagen. I år har den stigit med 19,47 procent.
Innehåll från RISEAnnons
RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.
Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.
Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.
– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:
– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.
Centrum för tillämpad AI
På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.
– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
150 AI-projekt
Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.
– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.
Om RISE RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri