ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Thailand: Oppositionen förlorare – trots övertag

  • Förre premiärministern Thaksin Shinawatra, exilpolitikern som är oppositionens fixstjärna. Foto: Frank Franklin II

Enligt den sista opinionsmätningen före dagens val i Thailand ser oppositionen ut att få majoritet i parlamentet. Det lär dock inte spela någon roll. Spelreglerna för regeringssidan och oppositionen ser helt olika ut när 51 miljoner thailändare går till sitt första parlamentsval på åtta år.

Militären är garanterad alla platser i en av kamrarna, senaten.

Enligt den sista opinionsmätningen innan det thailändska parlamentsvalet inleddes får oppositionspartiet Pheu Thai 163 platser i underhuset, medan militärjuntans stödparti får 96 platser, rapporterar Reuters.

Men trots en majoritet av platserna skulle Pheu Thai, om resultatet står sig, ändå inte kunna bilda regering.

Skolgårdar, tempel och myndighetsbyggnader runtom i landet vimlade på söndagen av thailändare som skulle rösta i det första valet sedan militärkuppen för fem år sedan.

”Jag vill att Thailand ska bli mer demokratiskt och att ojämlikheten i samhället minskar”, säger försäkringstjänstemannen Pattrapong Waschiyapong, som står i kö vid en vallokal i Bangkok, till nyhetsbyrån AFP.

Man kan med fog säga att den styrande militärjuntan och dess stödpartier är dopade i valet. De politiska anabola steroiderna som oppositionen tvingas gå upp emot består av samtliga 250 mandat i senaten, som utses av militären. Det har den skrivit in i grundlagen efter kuppen 2014.

Sammanlagt står 500 mandat på spel i parlamentets underhus, representanthuset. Men på grund av dopningen räcker det med 126 av dessa mandat till juntans stödpartier för att dess ledare, premiärminister Prayuth Chan-O-Cha, ska få bilda regering.

Oppositionen, med den tidigare ministern Sudarat Keyuraphan i spetsen, måste däremot vinna 376 mandat i underhuset för att kunna knipa premiärministerposten.

Det är upplagt för fortsatt stor splittring i landet, konstaterar flera bedömare. Särskilt som en majoritet av väljarna spås rösta på oppositionen, som har stöd främst på landsbygden och inte minst bland de fattiga. Den ärkerojalistiska juntan har i sin tur flest anhängare bland den urbana medelkassen och etablissemanget.

Juntan motiverar ändringen i författningen med att den ger större stabilitet i ett land som tidigare år genomlidit protester, våld, kortlivade regeringar och kupper. ”Välj freden, välj 'onkel Tu'”, lyder slagorden från juntaledaren Prayuths parti, som därmed också lanserar ett nytt folkligt smeknamn på den annars buttre militären.

En av valets verkliga huvudpersoner deltar inte. Förre premiärministern Thaksin Shinawatra, exilpolitikern som är oppositionens fixstjärna, hälsade dock i en video från sin dotters bröllop i Hongkong att ”vi kommer helt säkert att vinna”, rapporterar AFP.

Bredvid honom syntes exprinsessan Ubolratana Rajakanya, som ett oppositionsparti tidigare i år försökte föra fram som sin premiärministerkandidat. Men tidigare i mars beslutade författningsdomstolen att upplösa exprinsessans parti med motiveringen att monarkin inte ska delta i politiken. Även kungen tog avstånd från henne.

Rättad: I en tidigare version hänvisades till en vallokalsundersökning. Korrekt är att det handlade om en opinionsmätning som gjordes före valet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies