Annons

Textilindustrin ställer om – lockas av skogen

Nya träbaserade textilier spås bli en viktig affär för Sverige och har väckt intresse hos modeföretag som söker hållbara material.

”Den som kan erbjuda det kommer att tjäna stora pengar”, säger Erik Perzon på Bioinnovation.

FRÅN RÅVARA TILL PLAGG. Klädkedjan Filippa K, med hållbarhetschefen Elin Larsson, arbetar med cellulosabaserade material och skulle välkomna fibrer från hållbart producerad svensk skog.
FRÅN RÅVARA TILL PLAGG. Klädkedjan Filippa K, med hållbarhetschefen Elin Larsson, arbetar med cellulosabaserade material och skulle välkomna fibrer från hållbart producerad svensk skog.Foto:Hampus Andersson
Erik Perzon, projektledare på forskningskoncernen Swerea IVF och på innovationsprogrammet Bioinnovation.
Erik Perzon, projektledare på forskningskoncernen Swerea IVF och på innovationsprogrammet Bioinnovation.Foto:Anders Carlberg

Året har hittills sett bistert ut för flera av de svenska klädbolagen med ras på börsen.

Samtidigt står tekoindustrin på tröskeln till vad vissa kallar för ett paradigmskifte med både nya affärsmodeller och nya designkoncept. Därtill väntas de stora tillväxtmarknaderna bidra till att konsumtionen av textilier trefaldigas till år 2050.

”Globalt sett använder vi enorma mängder textil som inte sällan behandlas med starka bekämpningsmedel och farliga kemikalier. Allt tyder på att textilkonsumtionen kommer att öka ytterligare och det innebär självklart negativa konsekvenser för miljön”, säger Erik Perzon, projektledare på forskningskoncernen Swerea IVF och på innovationsprogrammet Bioinnovation.

Detta gör att textil- och modeföretag med ljus och lykta söker efter nya material som är både hållbara och ekonomiskt fördelaktiga. Ett alternativ är nya träbaserade textilier.

”Träbaserad textilfiber kan bli en stor affär för Sverige. Det grundar sig i en stark skogsindustri som besitter stort cellulosakunnande i kombination med tunga företag inom textil- och modesektorn”, säger Erik Perzon.

”Konkurrens från låglöneländer med snabbväxande skog, har gjort att de svenska bruken har fått det svårare att ta lika bra betalt för sin massa som förr. Dissolvingmassa, som används till textilier, har ett högre värde. Ett ökat fokus på textilmassa skulle innebära att den svenska skogsindustrin kan öka sina marginaler igen”, säger Erik Perzon.

Tekoindustrin i EU omsatte 2017 svindlande 181 miljarder euro, motsvarande cirka 1 887 miljarder kronor. Och branschens export, som i dag värderas till drygt 500 miljarder kronor, kan växa ytterligare om de europeiska producenterna satsar på ny textil av träfiber, tror Erik Perzon.

Förmodligen ser flera av de skandinaviska bolagen inom sektorn samma möjligheter. Exempelvis har klädjätten H&M och möbelgiganten Ikea gått in i skånska Treetotextil med målet att använda cellulosa för att tillverka miljövänligt textilfiber.

Även skogsjätten Stora Enso är i gång med samarbete med bland annat det finska designföretaget Marimekko för träfiberbaserad textil. Och det svenska klädbolaget Filippa K, som är en av aktörerna inom Bioinnovation, är inne på samma spår.

”Kedjan av aktörer, från råvara till klädesplagg, har traditionellt varit segmenterad, men nu börjar de gamla strukturerna brytas upp. Det är a och o för att vi ska kunna utveckla nya, cirkulära material som också är kommersiellt gångbara”, säger Elin Larsson, hållbarhetschef på Filippa K.

Företaget jobbar med ett antal olika cellulosabaserade material, bland annat lyocell.

”När man köper in textilier av cellulosafiber har ofta flera olika träslag använts. Även om vi anlitar seriösa aktörer är det en stor utmaning att spåra att samtliga fibrer kommer från ett hållbart skogsbruk och inte från ett land som har problem med skogsskövling”, säger Elin Larsson.

”Där skulle de hållbara svenska skogsproducenterna kunna vinna mark och spela en viktigare roll.”

Också forskningsprojektet Bioinnovation är i full gång med att vidareutveckla träbaserad textilfiber, berättar projektledaren Erik Perzon. Hur långt aktörerna inom innovationsprogrammet har kommit vill han inte berätta i nuläget. Vad som däremot är officiellt är den pilotanläggning, som drivs vid Swerea IVF, med en våtspinningsanläggning som tillverkar textilfiber baserad på svensk skogsråvara.

Men även om utvecklingen går framåt med stormsteg, kvarstår frågan om vem som kommer att bära kostnaderna för en kommersialisering av de nya materialen.

”Det krävs ekonomiska muskler då det handlar om en miljardinvestering. Samtidigt är miljövänliga prisvärda material eftertraktade. Den som kan erbjuda ett sådant alternativ kommer att tjäna stora pengar”, säger Erik Perzon.

Och enligt Erik Perzon kan nya cellulosabaserade textilier finnas ute på marknaden redan inom några år.

”Ett nytt träbaserat material har troligen nått konsumenterna inom fem till åtta år och tagit allt större andelar av marknaden. Jag har svårt att se att något skulle stoppa den utvecklingen”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera