Annons

Teslas produktion i Shanghai kan starta igen efter virusstoppet

Amerikanska Tesla och andra företag i Shanghai-området ska som planerat kunna återstarta sin produktion efter ett påtvingat virusstopp. Men Apple-leverantören Foxconn rapporteras få nobben i södra Kina.

Arbetare utanför Teslas fabrik i Shanghai.
Arbetare utanför Teslas fabrik i Shanghai.Foto:Qilai Shen/TT

Klartecknet i Shanghai är en av de första signalerna från myndigheter i Kina om huruvida de restriktioner som införts efter coronavirusutbrottet kan börja avvecklas eller inte.

Tao Lin från Teslas företagsledning har tidigare i veckan sagt att verksamheten på ”gigafabrik 3” (GF3), där elbilsbolaget tillverkar i första hand Model 3, ska komma i gång igen på måndag. Och det bekräftas alltså nu från myndighetshåll.

I skenet av de praktiska svårigheter som viktiga tillverkningsindustrier – däribland Tesla – haft med att återuppta produktionen, så kommer vi att koordinera alla ansträngningar för att hjälpa dem att få i gång tillverkningen, säger Xu Wei, talesperson för stadens styre.

GF3 är den första fabrik som ett utländskt bilföretag fått uppföra på egen hand i Kina, alltså utan att tvingas till samriskprojekt med kinesiska delägare. Leveranserna därifrån inleddes så sent som i januari – just när coronaviruset började spridas.

Signalerna från Shanghai gäller dock just bara det storstadsområdet. På andra håll i Kina, och i synnerhet den hårdast virusdrabbade provinsen Hubei, är det blandade signaler till näringslivet.

Foxconn, som bland annat tillverkar Apples Iphone, har liksom många andra företag också planerat att återuppta produktionen på måndag, efter en förlängd nyårsledighet i Kina. Men efter inspektioner i Shenzhen-området sade hälsoinspektörer att de berörda fabrikerna i södra Kina har ”hög risk för coronavirus”, och att de därför inte bör omfattas av tillverkningsstarten, rapporterar affärstidningen Nikkei.

Samtidigt går Kinas transportdepartement ut med att väg- och vattenanläggningsarbetet ska börja återupptas runtom i landet. Detta inleds omedelbart och senast den 20 februari ska allt vara i gång igen, förutom i Hubei och vissa andra extra drabbade områden, heter det.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?