1515

Teslas nya elbil rullar ut från fabriken

Trettio pinfärska exemplar av den amerikanska elbilstillverkaren Teslas nya Model 3 har slutligen rullat ut från fabriken. Nu ska produktionen ta fart — men den som beställer kan få vänta till slutet av nästa år.

Tesla-Model-3
Tesla-Model-3

Inga andra biltillverkare får den uppmärksamhet som amerikanska Tesla Motors när en ny modell är på väg att pusslas ihop i fabriken i Fremont i Kalifornien. Företaget betraktas allmänt som ledande i sitt skrå, samtidigt som frågan om bensindrivna eller elektriska motorer har betydelse för ansträngningarna att dämpa klimatförändringarna.

Därför är prislappen – omkring hälften så låg som föregångarna S och X — även en god nyhet för dem som aldrig kommer att sätta sig bakom ratten i en Tesla Model 3 sedan.

Den nya modellen produceras i två versioner. En billigare som säljs för 35.000 dollar (motsvarande 284.000 kronor) och klarar drygt 35 mil på en laddning, och en dyrare med en prislapp på 44.000 dollar (motsvarande 357.000 kronor) som rullar nästan 50 mil innan batterierna måste fyllas på.

Andra nyheter jämfört med tidigare modeller är att Model 3 saknar instrumentpanel i klassisk mening. Vägmätaren och andra mätare återfinns i stället på en skärm som ger insidan ett mer avskalat utseende. Model 3 säljs inte heller med fysiska nycklar – bilen låses upp med ägarens mobiltelefon eller ett elektroniskt kort.

Strax över en halv miljon kunder har reserverat en Model 3 genom att betala en deposition på 1.000 dollar. Tesla Motors har lovat att producera 500.000 bilar under nästa år, det vill säga nästan sex gånger så många som under 2016. Men företagets vd Elon Musk, som framträdde utanför fabriken i samband med det första släppet, säger att nya köpare sannolikt inte kommer att få tillgång till sin bil förrän i slutet av 2018.


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?