Annons

Teslas gigafabrik populär på börsen

Tesla-aktien rusade uppåt i New York efter beskedet att batteriproduktionen nu är i gång i biltillverkarens omtalade "gigafabrik" i Nevada.

Elon Musk.
Elon Musk.Bild:Francois Mori

Tesla Motors har tillsammans med Panasonic nu inlett massproduktion av battericeller i sin jättelika fabrik Gigafactory. Battericellerna kommer att användas i både Teslas energilagringsprodukter samt Model 3, skriver bolaget på sin blogg.

Gigafabrikens namn kommer sig av att anläggningen, när den är fullt utbyggd 2018, ska kunna producera nästan lika mycket batterier som hela världens samlade tidigare årsproduktion. Mätt i markyta blir det världens största byggnad.

Under 2017 räknar Tesla och Panasonic med att anställa flera tusen personer. Vid maxkapacitet ska fabriken ha 6.500 direkt anställda och dessutom skapas indirekt ytterligare mellan 20.000 och 30.000 jobb i de närliggande regionerna.

Tesla-aktien hade tidigare i veckan backat sedan företaget meddelat att leveransmålet för 2016 inte uppnåddes. Men efter beskedet om att gigafabriken är i gång steg Tesla med nära 5 procent i New York på onsdagen.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?