1515

Tesla levererade bara 11 bilar till Sverige – lägsta på fem år

Teslas börskurs har rusat till nya höjder under sommaren, men billeveranserna i Sverige har nått bottennivå. I juli registrerades endast elva nya Teslor – den sämsta månadssiffran på över fem år.

Bolaget lovar nya leveranser i höst.

Tesla Model 3 är sedan årsskiftet Sveriges bäst sålda elbil, men i juli levererades endast fem bilar.
Tesla Model 3 är sedan årsskiftet Sveriges bäst sålda elbil, men i juli levererades endast fem bilar.Foto:Pontus Lundahl/TT
Tesla Model 3 är sedan årsskiftet Sveriges bäst sålda elbil, men i juli levererades endast fem bilar.
Tesla Model 3 är sedan årsskiftet Sveriges bäst sålda elbil, men i juli levererades endast fem bilar.Foto:TT

 

Utbrottet av coronaviruset innebar att Tesla TSLA 0% Dagens utveckling tvingades hålla sin huvudfabrik i Fremont i USA stängd i cirka sju veckor, trots protester från Teslagrundaren Elon Musk. Även om den kinesiska fabriken i Shanghai var i gång gick den totala produktionen under andra kvartalet ned med 20 procent jämfört med föregående kvartal.

Leveranserna kunde ändå hållas uppe och ökade med 3 procent april till juni jämfört med årets tre första månader. Börskursen för den amerikanska elbilstillverkaren har pekat uppåt i sommar och Tesla är numera världens högst värderade bilbolag.

I kvartalsrapporten, som kom för två veckor sedan, konstaterar Tesla att det är svårt att förutsäga om produktionen kommer att drabbas av nya stopp och hur efterfrågan utvecklas med tanke på pandemin, men målet att sälja en halv miljon bilar i år ligger kvar.

Hur billeveranserna har gått i juli globalt är inte känt eftersom Tesla inte rapporterar månadssiffror, utan endast kvartalssiffror. 

Men den svenska marknaden har i alla fall fått mycket mager tilldelning av bilar. Statistiken från Bil Sweden visar att endast elva Teslor registrerades i juli. Det är ett rejält ras jämfört med förra årets juli när det registrerades 576 bilar. Det har inte varit så låga siffror någon månad de senaste fem åren. Då ingår också ett exemplar av den nya suven Model Y. De vanliga kundleveranserna av Model Y förväntas inte starta i Sverige förrän nästa år, men den första svenska bilen har enligt sajten Electrek köpts in av Volvo Cars som förmodas vilja titta närmare på tekniken. Registreringsnumret för den aktuella bilen står mycket riktigt på Volvo Personvagnar. Volvos första elbil, XC40 Recharge, som ska komma senare i år, blir en konkurrent till Model Y. 

Fem stycken av Teslas registreringar i juli var Model 3 vilket gör att den annars så populära elbilen halkar ned mot botten av listan för laddbara bilar i juli. Sett över hela året behåller den dock sin plats som Sveriges bäst sålda elbil med drygt 1.700 bilar. I mars, den månad med flest leveranser i år, rullade det över tusen nya Model 3 på svenska vägar.

Några svar på frågan vad de mycket låga leveranserna i juli beror på ger inte Tesla i Sverige. Man vill inte kommentera enskilda månader, utan hänvisar till rapporten för andra kvartalet. Att leveranserna skiftar mellan månaderna hänger allmänt sett ihop med att alla Teslor som säljs i Europa skeppas hit med båt och därför kommer leveranserna stötvis medan försäljningen sker löpande.

Enligt hemsidan ska bilar som beställs nu levereras i september. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?