1515
Annons

Tesla krävde att advokat skulle sparkas

Elbilsjätten Teslas jurister uppges ha begärt att advokatfirman Cooley som bolaget anlitar avskedar en viss person som är anställd där. Personen har i en tidigare tjänst förhört grundaren Elon Musk i ett fall där myndigheterna slog honom på fingrarna.

Foto:Matt Rourke

Teslas ombud ringde till advokatfirman i slutet av förra året, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till flera personer som var inblandade i händelsen.

Personen ärendet gällde, en jurist, hade tidigare arbetat för den amerikanska tillsynsmyndigheten SEC och i den rollen förhört Elon Musk. Det handlade då om ett utspel 2018 där Musk påstod att han hade säkerställt finansiering för att Tesla skulle kunna avnoteras från börsen, vilket inte stämde. Det slutade med en rättslig uppgörelse där Musk avgick som ordförande och fick betala ett mångmiljonbelopp i böter – samt lova att jurister ser över hans framtida inspel på sociala medier inom vissa ämnen på förhand.

När juristen senare anställdes av advokatfirman Cooley uppges arbetsuppgifterna inte ha inkluderat Tesla över huvud taget. Företaget har inte gått med på Teslas begäran om ett avsked.

Från och med början av december har Tesla börjat fasa ut samarbetet med Cooley i flera fall, eller tagit in expertis från andra firmor. Till exempel är det inte längre Cooley som ger Space X juridisk hjälp, enligt uppgiftslämnarna.

Elon Musk har tidigare riktat frustrerade och offentliga utspel mot enskilda myndighetsutövare, vilket lett till såväl Twitter-stormar bland hans anhängare som eftergifter som gynnat honom och hans företag.


Försiktigt uppåt på Europas börser

Utsikterna kring en global recession fortsätter att göra marknaderna nervösa, men Europas börser pekar försiktigt uppåt.

Foto:Lefteris Pitarakis

Londons FTSE100-index pendlar kring nollan efter öppningen på torsdagen. Bland vinnarna noteras Ocado, som utvecklar robotlagerlösningar för dagligvaruhandeln och bland annat har avtal med Ica, upp drygt 3 procent. Även lyxjätten Burberry letar sin in bland vinnarna med ett lyft på nära 2 procent.

I Frankfurt stiger DAX-indexet 0,3 procent. Tidigare Kinnevikägda Zalando handlas upp omkring 3 procent samtidigt som sportmodejättarna Puma och Adidas stiger cirka 1,5 procent vardera.

I Paris stiger CAC 40 0,3 procent. Flygplanstillverkaren Airbus stiger 1,6 procent och lyxjättarna kring och Hermes handlas upp omkring 1,4 procent vardera. På förlorarsidan återfinns spritjätten Pernod Ricard med en nedgång på 1 procent.

Vissa börser, däribland Stockholm, är stängda på grund av Kristi himmelfärdshelgen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?