1515

Tesla duckar kinesisk bilskatt – aktien stiger i förhandeln

Elbilstillverkaren Tesla kommer att undantas från Kinas bilskatter, rapporterar Bloomberg med hänvisning till ett uttalande från Kinas industridepartement.

En Teslabil laddas på en parkeringsplats i Peking.
En Teslabil laddas på en parkeringsplats i Peking.Foto:Ng Han Guan/AP

Teslas TSLA 0% Dagens utveckling aktie stiger drygt 3 procent i den amerikanska förhandeln.

Biltillverkarens samtliga modeller finns med i en undantagslista på industridepartementets hemsida. Undantaget innebär i klarspråk att priserna på Teslas bilar kommer bli lägre för kinesiska konsumenter.

Tesla höjde nyligen priserna i landet efter att den lokala valutan, yuan, devalverats och tappat i värde mot amerikansk dollar. Bolagets verksamhet i landet hotas dessutom likt konkurrenterna av de importtariffer som tillkännagavs av Kina på fredagen i förra veckan, en konsekvens av den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina. Ytterligare prishöjningar kan därmed vänta, enligt Reuters källor.

Försäljningen av bilar i Kina har varit på stadigt nedåtgående sedan ett drygt år tillbaka. 13 av de senaste 14 månaderna i statistiken har noterat svagare försäljning ställt mot jämförbar månad föregående år. Vikten av en stark Kinamarknad har växt för Tesla, vars fabriksbygge i Shanghai snart ska stå klart för att öppna produktion. Vd:n och grundaren Elon Musk var i Kina innevarande vecka och bolaget genomför just nu en marknadsföringsoffensiv i landet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?