Annons

Terroristerna ska avskräckas - inte talangerna

I dag, måndag den 2 december, uppmärksammar Dagens industri de så kallade Gasellerna, alltså de företag i Sverige som har vuxit bäst av egen kraft. 

Foto:Rahmat Gul

På Gasellgalan i Skåne förra veckan berättade David Polfeldt, vd för spelutvecklaren Massive Entertainment med medarbetare från 50 olika länder, om bolagets framgångar. 

I november delade kungen ut priset Årets nybyggare till företagare med utländsk bakgrund och nästa vecka belönar han världens främsta forskare med årets Nobelpris. 

Varken företagen, forskningen eller svensk ekonomi skulle vara lika starka utan möjligheten för talanger från andra länder att komma hit. I Sverige har Spotify medarbetare med 78 olika nationaliteter i Sverige.

2008 öppnades möjligheten för arbetskraftsinvandring till Sverige. Trots att det ibland påstås att invandrare skulle ta våra jobb har tusentals nykomlingar sedan dess tillfört kompetens som vi saknat och dessutom ofta själva skapat jobb åt fler.

”I och med en ökad internationalisering, tekniska innovationer och nya konsumtionsmönster förändras arbetsmarknaden.” 

Så står det i det första betänkandet från utredningen om arbetskraftsinvandring, som jag var ledamot i. Texten skrevs 2005.

Redan då utexaminerades varje år fler ingenjörer i Indien än vad det fanns medlemmar totalt i Sveriges Ingenjörer. Ändå hade ingen än hört talas om Iphone, vi handlade fortfarande med kontanter och det var svårt och dyrt att ringa utomlands. De stora effekterna av digitalisering och globalisering skulle dröja några år till.

Värmekameran Flir bygger på en svensk uppfinning och används i dag i hela världen, däribland av den indiska forskaren Dr Geetha Nanjumath. Hennes företag Niramai kan upptäcka bröstcancer tidigt, med Flirs teknik men utan behov av röntgen eller ens sjukhusbesök. Hon var under hösten i Stockholm för att söka forskningssamarbete.

Greetha Nanjumath träffade många under sitt besök, men Jin-yu Li från Taiwan var inte en av dem. Hon har visserligen sin akademiska bakgrund på Karolinska institutet och har arbetat i flera år med utveckling i svenska medicintekniska företag. Men hon är en av alla talanger som har tvingats lämna Sverige sedan arbetsgivare begått något, ofta mindre, formaliafel. 

Jin-yu Lis fall gick ända upp till Migrationsöverdomstolen, där hon förlorade och fick fyra veckor på sig att lämna landet. Vad processen kostade i tid och pengar, eller hur många asylansökningar som hade kunnat avgöras i stället för samma resurser, framgår inte av artikeln om henne i The Local. 

Nu studerar hon vidare i brittiska Oxford, men hoppas kunna återförenas med pojkvännen och katten. Som blev kvar i Stockholm. Som har sjunkit i attraktivitet för talanger.

”Sverige är ett litet land, med ett litet språk och med ett geografiskt perifert läge. Rekryteringen kommer att ske i skarp konkurrens med andra länder som också är i behov av arbetskraft med samma utbildning och kompetens.” 

Det var sant när vi skrev så 2005, och sedan dess har konkurrensen bara hårdnat.

Nu har allt fler länder särskilda visum och snabbspår för spetskompetens. Regeringspartierna har utlovat att införa talangvisum till Sverige, men hade i skrivande stund inte ens utformat direktiv till att utreda frågan. Hittills har annat gått före.  

Nu kräver flera partier översyn av arbetskraftsinvandringen. Sådan kan säkert behövas, arbete måste löna sig och bidragssystemen får inte missbrukas. Det gäller både irakiska försvarsministrar och indiska företagare.

Men ett dystert debattklimat får inte förstöra möjligheten att komma hit med kunskap. Det måste vara terrorister som ska avskräckas från Sverige, inte talanger. Dem borde vi i stället tävla om.


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?