ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Terroristen hade släppts ur fängelse

  • Foto: Dominic Lipinski

Identiteten på den ihjälskjutne gärningsmannen i terrordådet vid London Bridge är bekräftad. Enligt brittisk polis rör det sig om en 28-årig man som tidigare dömts för terrorbrott och som släpptes ur fängelse förra året.

28-åringen hann på fredagen hugga ihjäl en man och en kvinna, och skada en man och två kvinnor, innan han själv dödades av polisens kulor.

Det började inne i Fishmonger's Hall, en historisk byggnad på Themsens norra sida. I samband med att ha deltagit i en konferens där ska mannen, utrustad med ett falskt bombbälte, ha hotat att spränga sig i luften.

Därefter tog han fram en stor kniv och började hugga mot folk. Attacken fortsatte ute på bron, där han sedermera övermannades och avväpnades av privatpersoner.

Men mannen var fortsatt aggressiv när beväpnad polis konfronterade honom, och sköts då ihjäl.

Enligt polisen dömdes han 2012 för terrorbrott, och ska ha släppts med restriktioner i slutet av 2018.

Brotten han dömts för var enligt brittiska medier inte fullbordade, utan planer som gällde såväl Storbritannien som områden i Asien. Han ingick i en grupp män med rötter i södra Asien som beskrevs som extrema islamister.

Vid fredagens dåd misstänks 28-åringen dock inte ha haft några medbrottslingar. Polisen genomför nu husrannsakningar i hans hemtrakt i Staffordshire i jakt på mer information.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer