1515

Terrorhotnivån sänks – ytterligare en gripen i London

Ytterligare en man har gripits i samband med utredningen av tunnelbanedådet i London. En bostad genomsöks av polisen i en Londonförort.

Men samtidigt sänker myndigheterna terrorhotnivån till den näst högsta.

Den 21-årige mannen greps strax före midnatt natten mot söndagen i Hounslow i sydvästra London, enligt polisen i den brittiska huvudstaden. Gripandet skedde med stöd av brittiska terrorlagar och 21-åringen har tagits till en polisstation i södra London.

En bostad i förorten Stanwell — nära Hounslow — genomsöks av polisen i samband med utredningen kring den gripne, rapporterar AP.

Trettio människor skadades när en hemmagjord sprängladdning detonerade i en tunnelbanevagn vid stationen Parsons Green under fredagens morgonrusning. Bomben tycks dock inte ha utlösts helt och hållet, och ingen av dem som fördes till sjukhus fick livshotande skador.

Under lördagen greps en 18-årig man i Dover, sannolikt på väg att fly landet längs samma rutt som extremistgruppen IS — som tagit på sig dådet — tidigare använt för att föra människor in och ut i Storbritannien.

Utredningens epicentrum tycks nu vara koncentrerad kring områden sydväst och väst om Londons centrala delar.

Under lördagen inledde beväpnad polis också en stor sökinsats i förorten Sunbury i sydvästra London. Hounslow, där 21-åringen greps, ligger omkring en halvmil från Sunbury.

Fredagens dåd, som polisen utreder som ett terrorbrott, är det femte större attentatet i Storbritannien i år.

Terrorhotnivån i landet höjdes efter dådet till den högsta, och låg kvar där till på söndagen. Men Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd säger nu att terrorhotnivån sänks till "allvarlig" från "kritisk", efter att framsteg har gjorts i utredningen. Det betyder fortfarande att en attack betraktas som högst trolig.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?