1515

Terrorforskaren: IS kommer att fortleva

Abu Bakr al-Baghdadi fyllde tomrummet efter IS andlige ledare al-Zarqawi. Rörelsen som tog form kom att bli en av de mest fruktade terrorkrafterna i modern tid.

”Hans personlighet och ledarskap har betytt mycket”, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till TT.

Foto:TT

Det är ännu inte bekräftat, men samstämmiga uppgifter, både till amerikanska medier och till Iran och Irak från Syrien, tyder på att terrororganisationen IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi är död. I samband med en USA-ledd militär insats under lördagen ska han enligt uppgift ha sprängt sig själv.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är noga med att påpeka att det ännu inte är bekräftat att al-Baghdadi är död. Han framhåller också att många säkerhetstjänster har trott att IS-ledaren i själva verket befann sig i Irak och inte i Idlib i Syrien, där den amerikanska insatsen ska ha genomförts.

”Å andra sidan har Idlib beskrivits som världens största samlingspunkt för jihadister. Men många hade nog trott att han skulle vara i Irak där han har ett större nätverk av kontakter, i stället för att vara mitt i krigszonen i Syrien”, säger han till TT.

Om uppgifterna om al-Baghdadis död stämmer skulle det innebära ett bakslag för IS, anser han. al-Baghdadi har varit både organisationens högste byråkrat och visionär, vars löfte om ett kalifat har fått tusentals att ansluta sig till rörelsen. Men dragningskraften och de grundläggande idéerna bakom rörelsen står inte och faller med dess ledare, påpekar Ranstorp.

”IS bygger inte på en ledare utan på strukturer och ideologi, vilket gör att organisationen kommer att fortleva”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?