1515
Annons

Terrorexpert: Annorlunda än tidigare dåd

Terrorexperten Mats Fridlund anser att det senaste dygnets terrordåd i Spanien verkar hänga samman. Det tyder på en större och mer organiserad cell än tidigare.

En polis gestikulerar vid en avspärrning i centrala Barcelona efter terrordådet på turiststråket Las Ramblas.
En polis gestikulerar vid en avspärrning i centrala Barcelona efter terrordådet på turiststråket Las Ramblas.Bild:Manu Fernandez/TT

"För mig verkar detta terrordåd något annorlunda jämfört med de tidigare bilburna attackerna.  Vid exempelvis attacken i Charlottesville och Stockholm verkar det ha varit mer ensamagerande bakom. Nu verkar det vara en större cell med tillgång till handeldvapen och sprängmedel vilket också tyder på en längre tid av planering", säger Mats Fridlund, professor på Aaltouniversitetet i Helsingfors.

Det innebär enligt honom att en mer organiserad terrorgrupp har tagit över den relativt enkla taktik som också har använts i Nice, Berlin och London.

"Det verkar som om att denna typ av attack har börjat bli mer och mer normaliserad som terroristtaktik men jag skulle ändå vara förvånad om den skulle anammas av mer organiserade grupper. Men kanske har det blivit så då dessa attacker ofta har lika höga dödstal som bombattacker. De är onekligen effektiva i att skapa uppmärksamhet och oro."

Trots attackerna kan turister vara lugna, enligt Mats Fridlund.

"Turister bör inte vara mer oroliga än vanligt. Det är en oerhörd liten chans att råka ut för ett terroristdåd", säger Mats Fridlund.


Svensk krog blev av med Michelinstjärna i smyg

För bara ett år sedan var Knystaforsen en ny och okänd restaurang i en avsides belägen gammal bruksort i Halland. Nu har krogen både fått Di Weekends utmärkelse Årets Resmål 2021 – och belönats med en stjärna i franska Guide Michelin. 

Foto:Joey Abrait

Det är sensationellt snabbt marscherat, men utnämningen av Knystaforsen till stjärnkrog kommer ändå inte som en total överraskning. För ett par veckor sedan meddelade Knystaforsen på sitt Instagram att Michelin listat restaurangen på sin hemsida under vinjetten ”New”. Av det kunde man dra slutsatsen att Michelins inspektörer hittat till det gamla sågverket i skogarna mellan Halland och Småland, där restaurangen ligger, även om det inte sades någonting om vad betyget skulle bli. 

Förutom en stjärna (av tre möjliga) belönades Knystaforsen dessutom med en grön stjärna för sin hållbara gastronomi. Det är en utmärkelse som instiftades för ett par år sedan och vars betydelse gradvis lär öka i takt med miljömedvetandet. Även Oxenstiernan i Stockholm fick en ”Green star”, som kocken Elvira Lindqvist var på plats i Stavanger för att ta emot. 

Om det gått fort för Knystaforsen så har det gått desto långsammare för Adam/Albin i Stockholm att uppmärksammas efter förtjänst. Ända sedan duon Adam Dahlberg och Albin Westman öppnade sin restaurang 2016 har den varit tippad att få en stjärna i världens mest prestigefyllda krogguide. Men det kom alltså att dröja sex år. 

Det mest givna i årets guide var att Sayan Isaksson skulle göra comeback. Han har tidigare drivit Esperanto och Imouto med vardera en stjärna och nu fick hans nya restaurang Nour en. Nour ligger för närvarande högst på Di Weekends lista över aktuella krogtester med maximala tio poäng för maten och 23 poäng totalt (av 25 möjliga).

Det mest uppseendeväckande för svenskt vidkommande i årets krogguide för de nordiska länderna är emellertid en negativ och högst överraskande nyhet. I pressmeddelandet från Michelin sägs ingenting om att någon svensk restaurang skulle ha förlorat sin stjärna, men vid närmare granskning visar det sig att Hotell Borgholm på Öland inte längre har en stjärna i guiden. Restaurangen listas, men utan den stjärna som kocken och krögaren Christofer Johansson fick ta emot så sent som i september 2021, för bara tio månader sedan alltså. 

Till råga på allt inträffar detta under jubileumsåret 2022 när Hotell Borgholm firar 50 år! Det kan rentav ses som en förolämpning. 

Med tanke på att Guide Michelin brukar hävda långsiktighet inför kockar som tycker de får vänta länge på sin belöning är detta högst anmärkningsvärt. Guide Michelin motiverar aldrig sina beslut så vad som kan ligga till grund för att ta ifrån Hotell Borgholm stjärnan är höljt i dunkel. 

En annan som har anledning att vara besviken är Tommy Myllymäki, som reste till Stavanger i förhoppning om att få ta emot en andra stjärna för sin restaurang Aira på Djurgården i Stockholm. Men dessa förhoppningar infriades obegripligt nog inte, trots att Aira otvivelaktigt tillhör det absoluta toppskiktet. 

Reaktionerna på vilka som fick stjärnor och vilka som inte fick är på ett sätt lika förutsägbar som den ständiga frågan ”vann rätt låt?”. Men Guide Michelins internationella betydelse kan knappast överskattas och bland kockar finns det inget som går upp mot en eller flera stjärnor i Michelinguiden. Det är ingen hemlighet att Tommy Myllymäki satsar mot maximala tre stjärnor, en bedrift som bara Frantzén klarat än så länge, Aloë likaså – och att Etoile i första hand suktar efter två. 

I Sverige har dessutom Guide Michelins betydelse ökat i och med att den inhemska krogguiden White Guide, som startades 2005 som en seriös utmanare till den franska, helt har kapitulerat. White Guide har inte hållit någon prisgala, korat Sveriges bästa restauranger eller publicerat någon topplista sedan 2019. 

Trots framgången med tre nya stjärnkrogar måste resultatet av årets utdelning ändå betraktas som högst mediokert, det blev ju netto bara två nya i och med att Hotell Borgholm togs ifrån sin. Och vid årsskiftet slocknar två stjärnor till när Oaxen Krog på Djurgården stänger. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?