ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Terrorexpert: Annorlunda än tidigare dåd

  • En polis gestikulerar vid en avspärrning i centrala Barcelona efter terrordådet på turiststråket Las Ramblas. Foto: Manu Fernandez/TT

Terrorexperten Mats Fridlund anser att det senaste dygnets terrordåd i Spanien verkar hänga samman. Det tyder på en större och mer organiserad cell än tidigare.

"För mig verkar detta terrordåd något annorlunda jämfört med de tidigare bilburna attackerna.  Vid exempelvis attacken i Charlottesville och Stockholm verkar det ha varit mer ensamagerande bakom. Nu verkar det vara en större cell med tillgång till handeldvapen och sprängmedel vilket också tyder på en längre tid av planering", säger Mats Fridlund, professor på Aaltouniversitetet i Helsingfors.

Det innebär enligt honom att en mer organiserad terrorgrupp har tagit över den relativt enkla taktik som också har använts i Nice, Berlin och London.

"Det verkar som om att denna typ av attack har börjat bli mer och mer normaliserad som terroristtaktik men jag skulle ändå vara förvånad om den skulle anammas av mer organiserade grupper. Men kanske har det blivit så då dessa attacker ofta har lika höga dödstal som bombattacker. De är onekligen effektiva i att skapa uppmärksamhet och oro."

Trots attackerna kan turister vara lugna, enligt Mats Fridlund.

"Turister bör inte vara mer oroliga än vanligt. Det är en oerhörd liten chans att råka ut för ett terroristdåd", säger Mats Fridlund.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer