Terrorexpert: Annorlunda än tidigare dåd

Terrorexperten Mats Fridlund anser att det senaste dygnets terrordåd i Spanien verkar hänga samman. Det tyder på en större och mer organiserad cell än tidigare.

En polis gestikulerar vid en avspärrning i centrala Barcelona efter terrordådet på turiststråket Las Ramblas.
En polis gestikulerar vid en avspärrning i centrala Barcelona efter terrordådet på turiststråket Las Ramblas.Bild:Manu Fernandez/TT

"För mig verkar detta terrordåd något annorlunda jämfört med de tidigare bilburna attackerna.  Vid exempelvis attacken i Charlottesville och Stockholm verkar det ha varit mer ensamagerande bakom. Nu verkar det vara en större cell med tillgång till handeldvapen och sprängmedel vilket också tyder på en längre tid av planering", säger Mats Fridlund, professor på Aaltouniversitetet i Helsingfors.

Det innebär enligt honom att en mer organiserad terrorgrupp har tagit över den relativt enkla taktik som också har använts i Nice, Berlin och London.

"Det verkar som om att denna typ av attack har börjat bli mer och mer normaliserad som terroristtaktik men jag skulle ändå vara förvånad om den skulle anammas av mer organiserade grupper. Men kanske har det blivit så då dessa attacker ofta har lika höga dödstal som bombattacker. De är onekligen effektiva i att skapa uppmärksamhet och oro."

Trots attackerna kan turister vara lugna, enligt Mats Fridlund.

"Turister bör inte vara mer oroliga än vanligt. Det är en oerhörd liten chans att råka ut för ett terroristdåd", säger Mats Fridlund.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?