ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Terrordrabbad charterort lockar

  • TURKIET HETARE. Ett flertal terrordåd har fått svenska turister att välja bort Turkiet under det senaste året. Men nu börjar resesuget återkomma. Foto: Colourbox

Säkerhetsläget i Turkiet har avskräckt många turister, men under de senaste veckorna har resejätten TUI märkt ett förnyat intresse för resor till landet.

Turkiet har skakats av en rad terrordåd under det senaste året, vilket har fått många soltörstande nordbor och andra européer att välja andra resmål för semestern.

Resejätten TUI, där tidigare Fritidsresor ingår, märkte en minskad efter- frågan på resor till Turkiet redan under förra året.

”Det har varit en generell nedgång av turister från hela Europa, inklusive Sverige, till Turkiet, och det har påverkat hela TUI Group, särskilt under det senaste året”, kommenterar Nikolai Johnsen, TUI:s presschef för Danmark och Sverige.

”I år har vi anpassat antalet resor till Turkiet så att de bättre passar efterfrågan. Den största minskningen skedde till sommarsäsongen.”

Hur mycket minskade ni resorna med?
”Jag kan inte uppge några siffror, men jag kan säga att det var ganska markant.”

I stället har utbudet av resor till främst Spanien, med Mallorca och Kanarieöarna, och Grekland, med Kreta och Rhodos, ökat. Även resorna till Kroatien har ökat.

På torsdagen offentliggjorde TUI Group sin delårsrapport för april–juni och den visade en ökad försäljning med 16 procent för tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/2017.

I rapporten konstateras också att gruppen som helhet under de senaste veckorna har märkt ett ökat intresse för resor till Turkiet, men även till Nordafrika, och där handlar det om Marocko och Egypten.

”Prisnivån på dessa resmål är ganska låg och det lockar många att man får mycket för pengarna. Hotellkvaliteten i Turkiet och Egypten är mycket hög och det bidrar till att få folk att vända tillbaka. Men det krävs en lite längre period av stabilitet för att vi med säkerhet ska kunna säga att vi kommer att sälja fler resor dit”, säger Nikolai Johnsen.

För tredje kvartalet rapporterade TUI Group en mycket stark efterfrågan på resor till Spanien, Grekland och Italien, långtidsresor samt kryssningar.

Tyck till