1515

Terrordåd slår mot turistindustrin

Fredagens misstänkta terrordåd kommer att slå mot den snabbväxande svenska turistbranschen.

”Ansvariga myndigheter och branschorganisationer måste agera för att begränsa skadeverkningarna”, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

Det flaggades på halv stång på Rosenbad på lördagen.
Det flaggades på halv stång på Rosenbad på lördagen.Bild:TT

Länder med återkommande terrorhandlingar, som Turkiet och Egypten, har drabbats hårt av vikande turism. I länder med enstaka dåd är effekterna mer svårbedömda.

Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, tycker inte att man kan jämföra fredagens dåd med världsstäder som Paris och London.

”Men en jämförelse med Nice kan vara relevant. Där såg man tillfälligt en markant nedgång i antalet besökare”, säger hon.

Hotellbokningarna på franska rivieran föll med 30 procent under veckorna efter lastbilsattacken på strandpromenaden i Nice i somras. Då omkom 86 människor och 307 skadades.

”Turismen är oerhört viktig för Stockholm. Tillväxten är extremt stark. Nu lockar mer än de vackra omgivningarna vid vatten. Mat och kultur är starka kort för Stockholm, och turisterna kommer också under andra årstider än sommaren”, säger Maria Rankka.

”Många turister inser nog att ingen stad kan vara helt befriad från terrorhandlingar.”

Handelskammarens vd vill ändå se åtgärder från ansvariga myndigheter och organisationer när det gäller turismen i Stockholm, som i fjol satte rekord med 13,5 miljoner gästnätter. De internationella besöken ökade med 4,6 procent.

Företrädare för organisationen Visit Stockholm säger till Di att frågan om eventuella åtgärder och analyser är för tidigt väckt och avböjer att kommentera.

Eva Östling, vd för besöksnäringens branschorganisation Visita, har en förhoppning om att skadeverkningarna på turismen blir små.

”Varje tillfälle är unikt. Jag tror ändå att polisens snabba och skickliga agerande, tillsammans med svenska folkets manifestation, gör att skadorna på Stockholm och Sverige blir små. Trygghet och säkerhet är en av Sveriges främsta kännetecken”, säger hon.

”Men visst kan terrordådet få effekt. Det har till exempel redan skett avbokningar av hotellrum”, säger Eva Östling.

På Nordic Choice Hotels, med flera större hotell i centrala Stockholm, är säkerhetsarbetet ständigt pågående.

”Vi kommer noga utvärdera vad vi har gjort, och om det finns saker att förbättra. Det är viktigt att vara snabbfotad när det väl gäller”, säger kommunikationschef Kenneth Hultgren.

”Jag tror inte att någon vill se fler uniformerade vakter i eller runt våra hotell, men vår personal är väl utbildad i säkerhetsfrågor och är vaksamma.”

Anders Nissen, vd för det börsnoterade hotellbolaget Pandox tror på en begränsad effekt av attentatet.

”Tack vare polisens framgångsrika agerande hoppas vi att det här får en begränsad effekt”, säger han.

På Parks and Resorts, som driver Gröna Lund med 1,5 miljoner besökare om året, hade man ett internt säkerhetsmöte direkt på måndag morgon trots att det inte finns någon hotbild.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?