Annons

Terrordåd i London – tre döda och flera skadade

Två personer dödades när en man gick till attack med kniv vid London Bridge i centrala London.

Gärningsmannen sköts och dödades av polis, som betecknar händelsen som en terrorattack.

Foto:Dominic Lipinski/Luke Poulton

Polisen larmades om knivattacken vid klockan 15 svensk tid. I brittiska medier beskrev vittnen och poliskällor hur en man hade börjat attackera människor med kniv vid brons norra fäste.

Gärningspersonen konfronterades och sköts till döds på platsen, bekräftar Storbritanniens högst uppsatte antiterrorpolis Neil Basu vid en kort presskonferens.

”Jag har nu möjlighet att bekräfta att det har betecknats som en terrorhändelse”, säger Basu.

Den misstänkte gärningsmannen hade spänt fast en falsk spränganordning på överkroppen, enligt polisen.

Två personer har avlidit av sina skador. Tre vårdas på sjukhus.

Attacken tog sin början i en byggnad intill brofästet, enligt polisen. Det framgår inte var de enskilda personerna attackerades – men kort därpå rapporterade en BBC-reporter som råkade befinna sig på platsen att en grupp män överföll och tacklade omkull en man på bron, innan polisen anlände.

Bilder visar dels hur en till synes civil man springer undan från uppståndelsen med en stor kniv, dels hur den misstänkte gärningsmannen ligger på marken med en annan man ovanpå sig medan tre poliser närmar sig med riktade vapen. När den andre mannen sliter sig loss från den misstänkte avfyrar poliserna sina vapen.

”Det anmärkningsvärda med bilderna vi sett är det häpnadsväckande hjältemod hos personer ur allmänheten som bokstavligt talat sprang mot faran utan att veta vad de stod inför”, säger borgmästare Sadiq Khan inför ett pressuppbåd, och syftar på bombattrappen som den misstänkte bar. ”(De) insåg inte vid det tillfället att det var en bluffanordning och de är verkligen de allra bästa bland oss.”

”Fem minuter efter det första larmet hade polisen konfronterat gärningsmannen”, säger Cressida Dick, högsta polischef vid Scotland Yard, vid en presskonferens.

Svenske Albert Johansson befann sig i skyskrapan The Shard invid London Bridge när dådet inträffade.

”Vi ser plötsligt att en gul skåpbil och en vit personbil står på sniskan på bron, och hundra meter längre bort på bron står en stor lastbil, också på sniskan. Sedan kommer det en massa poliser”, säger han till TT kort efter att dådet ägt rum. ”Vi ser hur folk rusar från bron. Det är tio röda dubbeldäckade bussar som står på bron som har evakuerats.”

Albert Johansson berättar att en stor mängd poliser samlats runt bron och att polisbåtar bevakar från vattnet. Polishelikoptrar rör sig lågt över området.

”De verkar ha koll på läget. Men vi får nog stanna här uppe, vi kommer nog inte ut på gatan där nere.”

Londons ambulanstjänst betecknar det hela som en stor händelse och har haft en stor närvaro på platsen. Tunnelbanestationen London Bridge stängdes för trafik vid uppståndelsen.

Enligt polisen kommer bron och området runt omkring den att hållas avspärrad under en längre tid.

”Polisen arbetar för att skapa sig en helhetsbild av attacken och för att säkerställa om fler personer var involverade”, säger polischefen Cressida Dick. Hon säger att fler poliser kommer att synas på Londons gator under den närmaste tiden.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hyllar de civila som agerat mot den misstänkte.

”Jag vill hylla det utomordentliga mod som personer ur allmänheten uppvisade när de fysiskt ingrep för att skydda andras liv. För mig representerar de det absolut bästa med vårt land, och jag tackar å hela nationens vägnar, säger Johnson, som har aktiverat regeringens särskilda krisfunktion och kallat till ett sammanträde på fredagskvällen.”

I juni 2017 utförde tre gärningsmän en attack vid samma bro, där de körde på fotgängare och sedan anföll flera personer på gatan. De dödade åtta personer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?