Annons

Terminshandlare spekulerar i att oljan når 250 dollar fatet

Rusningen i oljepriset har fått terminshandlare att börja spekulera på prisnivåer som inte har setts sedan toppnivåerna 2008, rapporterar Bloomberg.

I veckan tecknades ett kontrakt som blir lönsamt när oljepriset når 250 dollar fatet, enligt nyhetsbyrån.

Foto:Hasan Jamali

Samtidigt som världens länder förhandlar om klimatet i Glasgow spekulerar terminshandlare i att oljan ska rusa till extrema nivåer, rapporterar Bloomberg. 

Brentpriset har rusat omkring 60 procent i år och handlas över 80 dollar fatet. Det är de högsta nivåerna på sju år, enligt Bloomberg. I torsdags handlades oljeterminer motsvarande 5 miljoner fat med en spread på 250/300 dollar fatet. Terminerna blir lönsamma om oljpriset rusar till 250 dollar fatet, rapporterar Bloomberg som skriver att det är en nivå ingen har spekulerat i sedan toppen 2008, skriver Bloomberg.

Den totala kostnaden för alla kontrakt på ett oljepris över 200 dollar fatet uppgår till 1 miljon dollar, motsvarande när 9 miljoner kronor, enligt Bloomberg.

På torsdagen kom bankjätten JP Morgan med en analys att oljepriset kan rusa över 100 dollar fatet eftersom sannolikheten har ökat att OPEC kommer att minska leveranser till USA pågrund av relationen med Bidenadministrationen samtidigt som oljeproducenter har svårt att växla upp produktionen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera