1515

Tennisstjärnans aktietips: ”Bra direktavkastning”

Han lyckades bli världsfyra i tennis. Men körtelfeber satte stopp på karriären. I dag driver Robin Söderling sitt egna bolag som tillverkar tennisbollar, men han har också ett stort aktieintresse. 

”Jag kollar efter låga p/e-tal och bra direktavkastning”, säger han till Aktiespararna. 

Robin Söderling.
Robin Söderling.Foto:Jessica Gow/TT

Den före detta tennisstjärnan Robin Söderling nådde toppen av sin karriär 2010 och hade då lyckats slå båda världsettorna Rafael Nadal och Roger Federer.

Men 2011, vid 27 års ålder, drabbades Robin Söderling av körtelfeber som satte stopp för fortsatta framångar trots några försök till comeback. 

I dag driver Robin Söderling sitt bolag RS Tennis med fokus att tillverka de tennisbollar tennisstjärnan själv alltid efterlyst.

”Det fanns ingen boll som jag kände var riktigt bra. Då slog det mig att nu när jag har tid ska jag ta fram en riktigt bra boll”, säger han till Aktiespararna. 

Bolaget har växt stadigt sedan start och omsatte drygt 10 Mkr i fjol. Vinsten efter finansiella kostnader hamnade på 2,3 Mkr.

Efter karriärens slut fick Robin Söderling också tid att börja inressera sig mer för aktieinvesteringar. Långsiktighet och tålamod tror han är receptet för ett framgångsrikt aktiesparande och ger exempel på hur han tänker inför ett köp. 

”Jag kollar efter låga p/e-tal och bra direktavkastning. Det är också viktigt för mig att själv tycka om produkten som bolaget säljer.”

Hans bästa affär är en investering i mobiltillbehörstillverkaren Ideal of Sweden, ett onoterat bolag som växt så det knakar och som i år satsar på en miljardomsättning.

”Jag investerar i en del onoterade bolag som jag tror på. Det är ganska roligt då man själv får lite insyn i bolagen”, säger Robin Söderling till Aktiespararna. 


Innehåll från Odin FonderAnnons

ODIN Fonder: Långsiktighet slår marknadstiming varje gång

Analytiker Carolina Elvind, förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud på ODIN Fonder.
Analytiker Carolina Elvind, förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud på ODIN Fonder.

Om det är något som verkligen riskerar att förstöra långsiktigt god avkastning så är det att försöka tajma marknaden genom att pricka bra och dåliga dagar. Tyvärr är det just det väldigt många gör.  

Som investerare är en av de viktigaste parametrarna långsiktigheten. När börskurserna fluktuerar vilt dagligen kan man frestas att sälja sina fonder för snabbt för att ta hem en liten vinst eller för att undvika förlust - trots att den ursprungliga investeringstesen om varför man köpte fonderna eller aktierna inte har förändrats alls. 

Vad händer med din avkastning om du missar årets bästa börsdag?

– På ODIN har vi har mätt avkastningen på Stockholmsbörsen sedan vår fond ODIN Sverige startade den 31 oktober 1994. Slutsatsen är att om man missar avkastningen den enskilt bästa dagen varje år, som oftast är en rekyl efter en tuffare period, så halveras nästan avkastningen över tid tack vare ränta-på-ränta, säger förvaltare Jonathan Schönbäck.

Effekten av att missa den bästa dagen varje år blir således förödande. Missar man de tre bästa dagarna försvinner all avkastning. Det slår naturligtvis även åt andra hållet, men det är tydligt att det är fler som missar de enskilt bästa dagarna på grund av att man försöker sänka risken i sin portfölj, än de som lyckas tajma ”rätt dagar” för sälj och köp. Fonden ODIN Sverige har haft en genomsnittlig årlig avkastning på 18,53 procent sedan den startade för 27 år sedan (per 31/9 2021), genom alla upp- och nedgångar.

Se film när Carolina Elvind berättar om ODIN-modellen 

På lång sikt är marknaden förnuftig

ODIN är väldigt långsiktiga och fokuserar inte på kortsiktiga kursrörelser. Aktie- och fondspararande är ett maratonlopp, inte ett sprintlopp. 

– Lägg tid på att göra genomtänkta, förnuftiga investeringar och låt dem sedan vara. Det finns en trygghet i det långsiktiga. På tio år är marknaden förnuftig, duktiga bolag premieras och de dåliga straffas. På kort sikt är det däremot helt oförutsägbart. På kort sikt handlar allt om mänsklig psykologi, volatilitet och förhållande mellan olika marknader. Människor är programmerade att undvika smärta och sträva efter glädje och trygghet. Därför kan det kännas rätt att sälja när alla runtomkring är rädda och köpa när alla mår bra. Det kan kännas rätt - men det är inte rationellt och det blir oftast väldigt dyrt, säger förvaltare Hans Christian Bratterud.

Börja spara i ODINs ISK här 

Om ODIN Fonder

Fond: ODIN Fonder har funnits sedan 1990 och har flera prisbelönta fonder. ODIN Sverige har nyligen avkastat 10 000 procent (1994-2021) och ODIN Small Cap blev Årets Nykomling 2020 av Fondmarknaden.se.

Team i Sverige: Förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud och analytiker Carolina Elvind

Läs mer om ODIN Fonder här 

Risktext:

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser under respektive fond eller skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller 08-407 14 00. Avkastning visas alltid efter att förvaltningsavgiften är dragen.

Mer från Odin Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?