1515

Tencents verksamhet hotas av aggressioner från Vita Huset

HONGKONG. Trots handelskrig och virusutbrott – eller tack vare – ökade den kinesiska internetjätten Tencent vinsten med 37 procent under andra kvartalet. Men bolagets verksamhet är hotad av eskalerande aggressioner från Vita huset, något som kan drabba alla deras investeringar i USA.

USA:s president Donald Trump och Tencents vd Pony Ma.
USA:s president Donald Trump och Tencents vd Pony Ma.Foto:Michael Reynolds/Vincent Yu

Tencent är världens största företag för onlinespel och står också bakom Kinas mest populära sociala medier-app, Wechat. Under utbrottet av coronaviruset har invånarna i Kina lagt mer tid på dessa tjänster, vilket fick bolagets försäljning och vinst att skjuta i taket.

Bolagets nettovinst under andra kvartalet steg till motsvarande 41 miljard kronor, en ökning med 37 procent jämfört med samma kvartal året innan. Det var högre än analytikernas förväntningar. Försäljningen steg med 29 procent till 145 miljarder kronor. Bolagets aktie steg 1,4 procent på Hongkongbörsen.

Men mörka moln hopar sig över det Shenzhenbaserade bolaget. Förra veckan utfärdade USA:s president Donald Trump en exekutiv order som förbjuder amerikanska företag att göra affärer med Wechat och appen Tiktok, med anledning av hot mot nationell säkerhet.  

Bedömare säger att Trumps aggressioner inte kommer ha stor påverkan på Tencent så länge de är isolerade till bara Wechat.

”Om [Trumps åtgärder] bara fokuserar på Wechat så kommer det troligen innebära att appen stoppar sin verksamhet för användare i USA. Men om åtgärderna riktar sig till hela Tencent som företag kan det bli avsevärda störningar i Tencents onlinespel-verksamhet och deras investeringsportfölj i USA”, säger Alex Liu, analytiker vid China Renaissance i Hongkong, till South China Morning Post. 

Tencent är delägare i amerikanska elbilsbolaget Tesla och apparna Snap och Reddit, samt spelbolag som Epic Games, Riot Games och Activision Blizzard. Tencent är också delägare av svenska musiktjänsten Spotify och spelutvecklarna Sharkmob, Fatshark och Paradox.

”Amerikanska regeringen har inte fokuserat onlinespel ännu. Det kan bli nästa steg”, säger Paul Triolo, geopolitisk analytiker vid Eurasia Group, till Forbes.

Tencents intäkter från onlinespel, med titlar som Peacekeeper Elite och Honour of Kings, ökade 40 procent under andra kvartalet. 

Tencent är ett av de kinesisk företag som pekats ut av människorättsorganisationer, som Human Rights Watch, att understöda regeringens massövervakning av befolkningen, speciellt via Wechat.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?