1515
Annons

Telias nya ordförande klubbad – skickar brasklapp till staten

Den tidigare Tele2-chefen Lars-Johan Jarnheimer har nu valts till ny ordförande i Telia.

”Gladast är väl min mamma som började på Telia när hon var 18 och slutade när hon var 63 år. Hon var den enda som jag inte lyckades få att byta till Tele2 på den tiden”, säger han.

Lars-Johan Jarnheimer.
Lars-Johan Jarnheimer.Foto:Jesper Frisk

På tisdagsförmiddagen höll Telia en extra bolagsstämma på Cirkus i Stockholm, där den enda programpunkten var val av ny styrelseordförande. Bakgrunden är att regeringskansliet genom näringsminister Ibrahim Baylan (S), som företrädare för största ägaren staten, den 20 oktober begärde att en sådan skulle hållas i syfte att byta ut ordföranden Marie Ehrling.

Till efterträdare nominerade valberedningen, där näringsdepartementet håller ordförandeposten, den tidigare Tele2-chefen Lars-Johan Jarnheimer. På tisdagsförmiddagen valdes han formellt.

”Det är med stor ödmjukhet som jag tar mig an det här uppdraget”, sade han på stämman.

Förhoppningarna på den nya ordföranden är höga från aktieägarna, som inte haft mycket avkastning att glädjas över de senaste åren. Lars-Johan Jarnheimer gjorde sitt bästa att dämpa förväntningarna.

”Jag är en vanlig människa och jag kommer säkert att göra mina misstag”, sade han.

Som tre nyckelord i sin syn på företagande pekade Lars-Johan Jarnheimer ut kundnärhet, hastighet och enkelhet. Det sistnämnda gäller inte minst styrelsearbetet.

 ”Jag tror att vi i många bolag är alldeles för komplexa, med för mycket Powerpoint”, sade han.

Lars-Johan Jarnheimer skickade även en brasklapp till Telias största ägare, svenska staten, som öppet har kritiserat styrelsens beslut att köpa Bonniers tv-verksamhet som bland annat innehåller TV4.

”När det gäller ägare och annat så är min syn att jag ska göra det som är bäst för bolaget, och när inte ägarna tycker att jag och styrelsen och bolaget gör det, tar det tre fyra veckor så har ni en ny ordförande här”, sade han.

Vid stämman höll även den avgående ordföranden Marie Ehrling ett anförande, där hon bland annat beskrev den omfattande förändring som Telia har genomgått sedan hon tillträdde 2013. Sedan dess har Telia genom 58 transaktioner sålt tillgångar för 52 miljarder kronor och köpt för cirka 58 miljarder kronor.

”En sådan strukturell förändring är relativt unikt i svenskt näringsliv”, sade Marie Ehrling.

Den avgående ordföranden gav även en liten känga till största ägaren staten för Telias hårt kritiserade affärer i Centralasien, vilka inbegrep de uppmärksammade mutaffärerna i Uzbekistan. Ägarna insåg inte riskerna med den här strategin, utan lockades av tillväxt och högre vinst, och rustade inte bolaget kompetensmässigt eller insåg behovet av ett ansvarsfullt och hållbart företagande.

”Det har tagit Telia flera år att reparera den skadan”, sade Marie Ehrling.

Innehåll från TorkAnnons

Att se till helheten - avgörande för hållbara produkter

Hållbarhet är ordet på allas läppar, men vad är egentligen en hållbar produkt? Reneé Remijnse, Sustainability Communications Director för Essitys Professional Hygiene förespråkar att det krävs mer än bara en ”grön märkning”.

– Hållbarhet är ett modeord som är lätt att använda. Men hållbarhet måste integreras i alla delar av ett företag, och alla delar av en produkt för att ha en positiv påverkan på planeten, människor och vinst. Vi kallar detta ”hållbar hygienhantering” med målet att designa produkter och tjänster som passar in i ett cirkulärt samhälle, uppfylla kundernas hygienbehov och stödja deras verksamhet, säger Reneé Remijnse, Sustainability Communication Director, Essity. 

Essity visar vägen

Hon säger att Essity har valt att ligga i framkant eftersom det är en viktig del av företagskulturen och strategin att bryta barriärer och driva hållbara innovationer.

– Redan 1992 började vi använda livscykelanalyser för att mäta miljöpåverkan. Sedan dess har Essity utvecklat hygienprodukter och tjänster från Tork för att minska miljöpåverkan i olika faser av livscykeln som: råmaterial, produktionsprocess, transport och avfallshantering. Essity arbetar också för ett nettonollutsläpp av koldioxid 2050.

Så bidrar produkter från Tork till att minska koldioxidpåverkan

Essity är först i världen med att producera mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp för produkter från Tork vid produktionsanläggning i Lilla Edet. Men Tork jobbar även cirkulärt med produktinnovationer. Några exempel på det är: Tork Clarity skumtvål, som minskar vattenkonsumtionen vid användning och består till 99 procent av naturliga ingredienser. Tork PeakServe, handdukar som är komprimerade till 50 procent vilket minskar transportvolymerna. Tork Coreless toalettpapper utan hylsa, som reducerar både avfall och råvaruanvändning. 

Tork PaperCircle tjänsten minskar både avfall och CO2-utsläpp

Reneé Remijnse ger ytterligare ett exempel som hon säger är banbrytande: Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för använda pappershanddukar. Genom att pappershanddukarna slängs i särskilda återvinningskärl kan dessa samlas in och återanvändas till nya pappersprodukter. Vilket reducerar koldioxidutsläppen för pappershanddukarna med 40* procent och mängden avfall.

– Den största utmaningen när vi skapade den här tjänsten var att involvera alla intressenter i kedjan. Från vår egen produktion till logistik, lokalvårdare och avfallshanterare. Men resultatet har blivit fantastiskt! Idag finns tjänsten i 14 länder och hjälper 35 miljoner människor att återvinna använda pappershanddukar.

– Det är ett bra exempel på tankeledarskap. Vi behöver vara smarta med våra produkter och hjälpa våra kunder att kommunicera vad återvinning kan bidra med, vilket skapar beteendeförändringar. Hållbarhet är inte längre ”Nice to have” utan ett måste. Människor vill ha hållbara produkter och jobba på hållbara företag, säger Reneé Remijnse. 

Hållbarhet ett måste

Ett påstående som styrks av marknadsundersökningen ”Tork Eco Office Research” som Essity genomförde i juni i år. Den visade att 42 procent av Sveriges kontorsanställda anser att deras kontor är för miljöovänliga och att 7 av 10 väljer arbetsplats utifrån företagets hållbarhetsarbete. Dessutom ville 92 procent av respondenterna återvinna mer på kontoret. 

– Med produkter och tjänster från Tork finns möjligheten att visa både anställda och kunder att du bryr dig om miljön, avslutar Reneé Remijnse.

 

* Resultatet från en livscykelanalys (Life Cycle Assessment, LCA) som utfördes av Essity Tork och verifierades av IVL, Svenska Miljöinstitutet, 2017, där estimat baserats på genomsnittsförhållanden inom EU och processerna som undvikits har tagits med i beräkningen.

 

Om Tork: 

Varumärket Tork, en del av det globala hygien- och hälsobolaget Essity, startades 1968 och är verksam på 110 marknader.

• Först i världen med storskalig produktion av mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp.

• Först i världen med återvinningstjänst av pappershanddukar, Tork PaperCircle ®. Sluter cirkeln, minskar avfallet och koldioxidavtrycket från pappershanddukar.

Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar. | Tork SE 

Ett hållbart liv utanför hemmet med Tork | Tork SE 

 

Mer från Tork

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera