Annons

Telias måltavla har blivit billigare

Danska TDC har blivit lite billigare. Telias vd Johan Dennelind sa sig i fredags ha räknat på ett köp av den danska teleoperatören, men tillade att den höga prislappen avskräckte. Beskedet följdes av en nedgång på Köpenhamnsbörsen under ovanligt stor omsättning.

Telias vd Johan Dennelind.
Telias vd Johan Dennelind.Bild:Jessica Gow

”Vi har tittat på TDC”, bekräftade Johan Dennelind på fredagen, i samband med bolagets kvartalsrapport som följde kort efter att Di publicerat uppgifter om ett möjligt bud på den danska teleoperatören.

Tidningens uppgifter kom att följas av en kursuppgång på Köpenhamnsbörsen, men kom samtidigt att möta moteld från branschbedömare och analytiker. En invändning, som även Johan Dennelind pekar på, är att en affär skulle vara allt för kostsam.

”Just nu tycker vi att TDC som förvärv är för riskfyllt, och att prislappen är för hög”, säger han apropå bolagets börsvärde på närmare 40 miljarder kronor.

Av reaktionen på aktiemarknaden att döma så lyckades Johan Dennelind därmed snacka ned TDC-aktien något. Efter fredagens nedtonande av Telias köpvilja, så backade TDC-aktien med 4,4 procent, till 36,6 danska kronor.

Nedgången skedde under ovanligt flitig handel. Enligt databasen Factset så var volymen - mätt i antal aktier som byter ägare under en handelsdag – den största på flera månader. Intresset för TDC-aktien har inte varit större sedan i mitten av september i fjol.

Nedgången fortsatte i måndagens handel, även om reträtten begränsades till 0,2 procent.
TDC har på tre månader förlorat omkring 1,1 procent av sitt börsvärde.

Om en affär skulle bli verklighet, så sker det inom en bubblande bransch. Brittiska Vodafones aktier handlades upp på måndagen, efter nyheten om samtal om en fusion i Indien. Även brittiska BT har skapat rubriker i dagarna, efter en korruptionsskandal i ett italiensk förvärv, som slagit hårt mot aktiekursen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?