ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Telia sparkar 850 anställda

Telia redovisar både minskad omsättning och ett fallande resultat i sin Q2-rapport. Nu ska teleoperatören genomföra ett stort sparpaket för att få bukt med kostnaderna.

850 personer, varav runt 650 i Sverige, får gå.

Det innebär en minskning av bolagets personalstyrka i Sverige med 8 procent. I kvartalsrapporten skriver Telias vd Johan Dennelind att sparpaketet är ett sätt att få ner de alltför höga rörelsekostnaderna. Och besparingarna ska genomföras snabbt.

"Åtgärderna förväntas ge effekt på kostnaderna redan under andra halvåret 2017 med en minskning på omkring 5 procent i Sverige jämfört med föregående år", heter det i delårsrapporten.

Till TT säger Johan Dennelind att kundernas krav blivit allt högre. 

"Men om man ger mer utan att ta ner kostnaderna går det inte ihop. Därför måste vi ta ner kostnaderna nu under andra halvåret och en bit in i 2018, inte minst i Sverige", säger han och fortsätter:

"En kostnadsreduktion är det kortsiktiga svaret på hur vi ska få igång lönsamheten. I Sverige rör det sig om ungefär 600 personer i olika former, anställda, konsulter etcetera." 

I kvartalsrapporten anges dock en något högre siffra, 650 personer.

Enligt kvartalsrapporten vidtar bolaget också ”strukturella åtgärder på medellång sikt” för att skära bort ytterligare kostnader. Det ska leda till ett bättre rörelseresultat under 2018 och 2019.  

"Detta är avgörande för ett konkurrenskraftigt Telia Company då vi fortfarande ser press på våra intäkter från traditionella tjänster samt förväntade lägre engångsintäkter från fiber. Vår ambition är tydlig, vi strävar efter att öka vårt operationella fria kassaflöde varje år för att möjliggöra en ökad utdelning över tid", skriver Johan Dennelind i kvartalsrapporten.

Telia redovisar en omsättning på 19,8 miljarder kronor, en minskning jämfört med samma period i fjol men något högre än analytikernas förväntingar.

Rörelseresultatet landade på 2,26 miljarder kronor under det andra kvartalet, med en rörelsemarginal på 11 procent. Under samma period i fjol låg rörelseresultatet på 4,1 miljarder kronor.

"Det är framför allt Sverige som är negativt. Det övriga ser rätt bra ut men i och med att Sverige ser tyngre ut i kvartalet så slår det igenom på gruppnivå, säger Johan Dennelind till TT.

Telias resultat slutade på 1,36 miljarder kronor före skatt och på minus 308 miljoner kronor efter skatt.   

Tyck till