1515

Telia säljer för miljarder

Telia fick drygt 4,1 miljarder kronor för de sålda Turkcell-aktierna. Telia äger dock fortfarande 24 procent av Turkcell.

På måndagen meddelade Telia att bolaget avser att sälja drygt 153,5 miljoner aktier i turkiska operatören Turkcell i ett anbudsförfarande. Enligt ett pressmeddelande som därefter skickades ut på måndagskvällen fick Telia drygt 4,1 miljarder kronor för aktierna.

Efter aktieförsäljningen äger Telia fortfarande indirekt 24 procent av aktierna i Turkcell.

Det är inte första gången som Telia dumpar aktier i Turkcell. I maj i våras såldes 155 miljoner Turkcell-aktier.

Anledningen till att Telia säljer aktier i Turkcell är att bolaget lagt om strategin de senaste åren. Nu ska Telia endast fokusera på marknaderna i Norden och Baltikum.

Telia har varit inblandat i korruptionshärvor i Uzbekistan och Azerbajdzjan vilket tärt på bolagets rykte men också finanserna. Amerikanska myndigheter har kräver Telia på drygt 1 miljard  dollar, 9,5 miljarder kronor, med anledning av korruptionshärvan i Uzbekistan.

På aktiemarknaden är man positiv till Telias strategiomläggning. Di kunde i förra veckan rapportera att Didner & Gerges aktiefond tagit en position i bolaget och nu äger drygt 0,5 procent.

”Vi har en viss vurm för bortglömda aktier där det endast kommer negativa nyheter, men där det finns en bra kärna”, sa Henrik Didner till Di om aktieköpet.

På aktiemarknaden har det också ryktats om att finansmannen Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian är på väg in som storägare i Telia, något som tolkas som positivt.

Hittills i år är Telias aktie upp med drygt 2,6 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?