1515

Telia säljer allt i Megafon – Dennelind lättad

Telia säljer hela innehavet i ryska Megafon. För aktierna får telekomjätten 8,6 miljarder kronor, som ska användas för bolagsköp på hemmamarknaderna.

”Farväl, Megafon – allt gott!”, skriver vd:n Johan Dennelind på Twitter.

I början av oktober sålde Telia en fjärdedel av sina aktier i Megafon, som man grundade 2002 tillsammans med Telenor, varpå ägandet i bolaget uppgick till 19 procent. Nu säljer man även återstoden av innehavet till ryska Gazprombank för 60,6 miljarder rubel, motsvarande 8,6 miljarder kronor.

”Nu sätter vi punkt för Telia Company TELIA +0,56% Dagens utveckling s ägande i Megafon, helt i linje med får strategi”, skriver vd:n Johan Dennelind i pressmeddelandet.

Som Rysslands tredje största bank finansierar Gazprombank köpet med tillgängligt kapital. Banken har åtagit sig att inte sälja ytterligare aktier i Megafon under sexmånadersperioden som följer försäljningens slutförande.

”Det här stärker vår balansräkning, och vi ser kontinuerligt över möjligheterna att göra förvärv på våra hemmamarknader. Tanken är att pengarna från försäljningen ska användas till det, men jag kan inte peka ut exakt vad de ska gå till”, säger Ralf Bagner på Telias pressavdelning.

Gazprombank täcks av sanktioner från såväl EU som USA. Sanktionerna förbjuder amerikanska och europeiska företag från att finansiera banken, men Telia understryker att dessa är irrelevanta i sammanhanget.

”Transaktionen av Telias innehav i Megaton omfattar inte någon form av finansiering av Gazprombank eller någon andel i aktier eller andra värdepapper utställd av Gazprombank. Därför omfattas inte transaktionen av sanktionerna”, skriver Telia.

Efter beskedet var det med uppenbar lättnad som Telia-vd:n satte punkt för bolagets kostsamma ryska kapitel med ett inlägg på Twitter.

”Farväl, Megafon – allt gott!”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?