Annons

Telia ryter till om fördröjd 5G-auktion: ”Extremt olyckligt”

Tuffare säkerhetskrav leder till betydande förseningar av utbyggnaden av 5G-nät i Sverige. En auktion av 5G-frekvenser kan dröja till slutet av 2020, varnar branschfolk.

”Extremt olyckligt”, säger Telias tillförordnade vd Christian Luiga.

Foto:TT

Auktionen av spektrum avsedda för 5G skulle från början ha genomförts redan i mars 2018. Detta visade sig dock var för ambitiöst. Auktionen sköts därför upp, först till fjärde kvartalet 2019 och sedan till mars 2020.

Inför julhelgerna kom dock nya bud från Post- och telestyrelsen (PTS), som håller i auktionsprocessen av de eftertraktade frekvenserna i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

”Myndighetens inriktning är att hålla auktionerna under 2020”, skriver PTS.

Myndigheten tillägger att en dialog har inletts med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten om hur Sveriges säkerhet ska skyddas när nya frekvenser för 5G ska delas ut till operatörerna.

”I den bästa av världar skulle 5G-auktionen kunna äga rum i slutet av andra kvartalet nästa år. Men jag är väldigt skeptisk till det. För mig låter det mer rimligt att sker i slutet av 2020”, säger Telias tillförordnade koncernchef Christian Luiga, när han tolkar det senaste PTS-beskedet.

”Det är extremt olyckligt för oss. Men framför allt drabbar det Sverige och företag i Sverige”, tillägger han.

Tester och pilotprojekt med 5G-teknik har redan gjorts på flera håll. I Telias fall rör det sig om en rad projekt med storföretag som Volvo, Boliden, Stora Enso och ABB, bland annat med självkörande lastbilar.

”Den delen av Sveriges utveckling kommer att bromsas på grund av att vi inte kan leverera fler och bredare lösningar”, säger Luiga.

Men han ser även hur en försenad 5G-auktion kan slå mot hushåll. Enligt Luiga är 5G-tekniken ett viktigt verktyg för att få ut bredband i hela Sverige, inklusive de cirka 20 procent som i nuläget inte täcks av fibernät.

”Detta är två områden som halkar efter omedelbart.”

Luiga är kritisk till att auktionen av frekvenser har kopplats så hårt till att nya och långsiktiga säkerhetskrav ska vara på plats:

”Man måste separera frågorna tycker jag.”

”Det är bra att det finns en lag som är tydlig. Tillsynen ska vara effektiv och kraven på nätägarna ska vara hårda. Men de måste ju vara utformade så att de kan ändras över tiden och inte låsas fast i en auktion.”

De skärpta svenska säkerhetskraven på mobilnäten, som även gäller befintliga nät, kommer efter en stundtals het debatt i USA och EU om riskerna med att låta kinesiska företag stå för komponenter eller tjänster i 5G-näten. Det har från bland annat Säkerhetspolisens håll varnats för att kinesisk lag gör att kinesiska bolag som Huawei kan tvingas att medverka till kinesiskt spionage.

TT: Kommer ni undvika komponenter från utländska leverantörer som Huawei?
”Det är svårt att säga. Men vi behöver många leverantörer och vi har i dag Huawei i delar av våra nät. Vi kommer att vara beroende av Huawei, oavsett, under ett par år framöver”, säger Luiga.

”Vi svarar inte på den frågan i förhand”, tillägger han.

De avgörande besluten om Telia kan använda Huawei kommer i stället fattas från fall till fall när operatören tar ställning till behov och gällande säkerhetsregler i respektive land där bolaget planerar 5G-utbyggnad.

TT: Finns det en risk för att svenska 5G-nät blir sämre och dyrare om Huawei stängs ute?
”Det finns generella risker med att det finns för få leverantörer på nätverkssidan. Det ena är kostnaden över tid. Den andra är, vilket kanske är viktigare, hur vi driver på utvecklingen.”

Utvecklingen av 5G-tekniken är enligt Luiga beroende av konkurrens på marknaden, som i dag domineras av Huawei, Ericsson och Nokia.

”Genom att de tre har fått slita ganska hårt mot varandra har de också varit ganska duktiga på att utveckla sina produkter. Forskning och utveckling är en jätteviktig fråga här”, säger han.

Luiga tillägger att det är troligt att fler alternativa leverantörer av 5G-teknik dyker upp i framtiden.

”Diskussionen om tre leverantörer i dag kanske är en diskussion om fem leverantörer om fem år.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?