Telia och Ericsson först med 5G live i Europa

Ericsson, Telia och Intel har satt upp de första offentliga användarfallen med 5G "live" i Europa.

Bolagen kallar det en "viktig milstolpe" inom 5G och för Telia är det ett steg på vägen mot målet att vara först med att lansera 5G i Europa.

Det skriver de tre bolagen i ett gemensamt pressmeddelande.

"Vi vill vara tidiga med 5G-tjänster och vi vill väcka det till liv i Stockholm, Tallinn och Helsingfors under 2018", säger Telias chef över Networks Gabriela Styf Sjöman, enligt pressmeddelandet.

Redan i början av 2016 inledde Ericsson ERIC B +0,36% Dagens utveckling och Telia ett strategiskt samarbete med målet att ge kunder i Stockholm och Tallin möjlighet att uppleva 5G-tjänster under 2018.

I september har bolagen genomfört tester live genom att sätta upp en "höghastighets-5G-uppkoppling" för ett kommersiellt passagerarfartyg från Tallink när det låg i hamn.

Det andra 5G-användarfallet, som var mer riktat mot industriella användare, demonstrerades med en grävmaskin som kunde fjärrstyras med 5G-nätet.

Exakt när under 2018 som 5G-tjänsterna ska finnas tillgängliga kan Telia inte svara på, men enligt Kirke Saar, som är teknisk chef vid Telia Estonia, ska allt fler användningsområden tas i bruk successivt under 2018.

"Vi har faktiskt kommersiella användare även i de här användarfallen vi har nu, där vi har testutrustning", sade Per Arvinger, Ericssons chef över kundenheten norra och centrala Europa, vid ett konferenssamtal.

Telia, Ericsson och Intel INTC -2,82% Dagens utveckling betonade att just samarbetet mellan bolagen är nödvändigt för att testa tekniken och hitta användningsområdena för 5G.

Ericssons Per Arvinger uppgav att bolaget nu har 36 avsiktsförklaringar med teleoperatörer kring 5G. I februari, i samband med telekommässan MWC i Barcelona, uppgav Ericssons vd Börje Ekholm att bolaget hade över 30 avsiktsförklaringar med operatörer inom 5G.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?