ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Impact-bolagen

Telia lånar till grön omställning: ”Digitala lösningar spelar en nyckelroll”

  • Genom att ge ut en grön obligation på fem miljarder kronor ska Telia öka takten inom digitalisering och energieffektivisering för att sänka sitt klimatavtryck. Foto: Pressbild

För att nå hållbarhetsmål om minskade utsläpps- och avfallsmängder har Telia släppt sin första gröna obligation. De fem miljarder kronor som lånats upp ska bland annat gå till energieffektiviseringar och gröna digitala lösningar.

Till år 2030 ska Telias verksamhet vara koldioxidneutral och inte längre ge upphov till något avfall. Förra året beslutade sig bolaget för använda upphandlingar som ett av flera verktyg för att nå de skärpta målen på miljö- och klimatområdet.

Telia köper varje år varor och tjänster för 60 miljarder kronor. Genom att ställa krav på underleverantörerna ska de som inte klarar kraven på sikt inte längre få leverera till bolaget.

”Vi har haft hållbarhet i fokus inom finansfunktionen ända sedan 2018. Den gröna obligationen är ett konkret resultat. Vi ser också på hur vi kan tänka hållbarhet kring de leverantörer vi har, det vill säga bankerna och hur vi kan påverka dem”, säger Agneta Wallmark, treasury-chef på Telia Company.

  • Agneta Wallmark, treasury-chef på Telia Company Foto: Pressbild

Arbetet resulterade i att Telia förra månaden gav ut sin första gröna obligation. Bolaget lånar genom den fem miljarder kronor för att skynda på sin klimatomställning.

”Vi kommer att jobba mycket med vår egen miljöpåverkan, framför allt inom energianvändning, men även med leverantörsledet och med erbjudandet till kunderna. Digitala lösningar spelar en nyckelroll för att begränsa uppvärmningen till max 1,5 grader”, säger Telias hållbarhetschef Sara Nordbrand.

Bland de investeringar som Telia ska genomföra med pengarna från den gröna obligationen finns att ersätta koppar med fiber, som enligt bolagets beräkningar i Sverige visat sig vara 17 gånger mer energieffektivt.

Dessutom skyndar det på digitaliseringen av samhället i stort, vilket innebär möjliga energieffektiviseringar även i nästa led när användarna kan använda uppkopplade saker som skickar information eller ersätta fysiska möten med webbkonferenser.

”Vi har också anonymiserad data som gör att vi kan följa rörelsemönster i en stad, vilket är viktig kunskap när städer och kommuner vill förbättra lokaltrafiken för att få ner biltrafiken och få bort trafikstockningar”, säger Sara Nordbrand.

  • Telias hållbarhetschef Sara Nordbrand. Foto: Pressbild

Delar av summan från den gröna obligationen kan användas till att förnya finansieringen för redan pågående satsningar.

”Vi har gjort gröna investeringar under många år, men tidigare har det inte varit en dedikerad finansiering som ska användas till just de specifika kategorier som finns för den gröna obligationen. Framför kommer vi att följa upp och visa att det vi investerar i verkligen bidrar till ett energieffektivare samhälle”, säger Agneta Wallmark.

Den gröna obligationen innebär också möjlighet att låna pengar från fonder som kräver hållbarhetsfokus för att alls kunna investera, vilket gör att möjligheterna att hitta finansiering breddas, menar hon.

”Intresset från investerare ökar och vi ser att när det gäller en grön obligation får man normalt sett en ännu större orderbok, vilket brukar kunna leda till ännu billigare finansiering. Jag är helt övertygad om att vi över tid kommer att få tillgång till mer likviditet och något billigare finansiering genom att emittera grönt.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer