1515
Annons

Telia i linje med förväntningarna

Teleoperatören Telias ebitda-resultat före engångsposter blev 6.850 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2016, framgår det av delårsrapporten.

Johan Dennelind.
Johan Dennelind.Bild:TT

Marginalen uppgick till 31,8 procent.

Analytikernas förväntningar låg på ett underliggande ebitda-resultat på 6.880 miljoner kronor med en marginal på 32 procent, enligt SME Direkt.

Nettoomsättningen blev 21.524 miljoner kronor, mot väntade 21.472 miljoner.

Telia upprepar sin prognos för helåret 2016 om att ebitda-resultatet på jämförbar bas kommer att bli på samma nivå eller något högre än under 2015 i kvarvarande verksamhet.

Det framgår av kvartalsrapporten.

För 2015 redovisade bolaget ett justerat ebitda-resultat om 25,3 miljarder kronor.

"I linje med vår förväntansbild tidigare i år, så bromsade den underliggande resultattillväxten in något under det tredje kvartalet. Jämförbar ebitda sjönk med 1,6 procent jämfört med motsvarande period föregående år, då en positiv utveckling i region Europa motverkades av en nedgång i Sverige", skriver vd Johan Dennerlind i delårsrapporten.

Liksom tidigare bedömer Telia att investeringarna, capex, i kvarvarande verksamheter exklusive kostnader för licenser och frekvenser förväntas bli 14-15 miljarder kronor.

Bolaget upprepar att 2016 utgör kulmen i investeringarna i fiber, mobiltäckning och transformation.

Analytikernas förväntningar på 2016 låg inför rapporten på ett justerat ebitda-resultat på 26,0 miljarder kronor och en investeringsnivå, capex, på 15,4 miljarder kronor, enligt SME Direkt.

Notera att ebitda i SME-prognosen inte är i lokal valuta och därför inte helt jämförbar med Telia prognos.

Telia står också fast vid målsättningen att dela ut minst 2 kronor per aktie för helåret 2016.

Teleoperatören Telias nettoomsättning sjönk 1,2 procent organiskt under det tredje kvartalet, jämfört med -1,1 procent under första kvartalet och -1,0 procent andra kvartalet.

Analytikerna hade räknat med en organisk försäljningstillväxt på -0,8 procent under kvartalet, enligt SME Direkt.

För tjänsteintäkterna var den organiska tillväxten -1,1 procent tredje kvartalet.

I Sverige var den organiska tillväxten +0,5 procent. Tjänsteintäkterna i Sverige hade en organisk tillväxt på -1,6 procent.

I Europa var den organiska tillväxten -1,2 procent. Tjänsteintäkterna i Europa hade en organisk försäljningstillväxt på +0,8 procent.

Telia ska titta på möjligheter för bolaget att tillsammans med Turkcell avyttra Fintur Holdings under nästa år.

Det skriver vd Johan Dennelind i delårsrapporten.

Turkcell, som är minoritetsägare i Fintur Holdings, har varit en potentiell köpare till Fintur, vilket de offentliggjorde tidigare i år.

"Efter flera månader har vi nu nått en punkt då vi skall undersöka om vi tillsammans med Turkcell kan avyttra Fintur Holdings. Detta kommer sannolikt att ske under 2017", skriver Johan Dennelind.

Telia har under det tredje kvartalet gjort en avsättning om 12,5 miljarder kronor mot bakgrund av de förlikningsbelopp som föreslagits av de amerikanska och nederländska myndigheterna efter misstankar om korruption i samband med bolagets etablering i Uzbekistan.

Det framgår av rapporten för det tredje kvartalet.

Förlikningsförslaget låg, enligt vad Telia uppgav i mitten av september, på 1,4 miljarder dollar, alltså cirka 12 miljarder kronor.

"Våra diskussioner med berörda myndigheter fortsätter med målet att nå en lösning där vi tillvaratar mesta möjliga intresse för våra aktieägare. Det är i nuläget inte möjligt att göra en bedömning av det slutgiltiga resultatet eller hur lång tid det kommer att ta, men vi tror att vi närmar oss slutet av dessa utredningar", skriver Telias vd Johan Dennelind i rapporten på fredagen.


Innehåll från QuenticAnnons

Holistiskt arbete med EHSQ & ESG ökar både wellness och affärsvärdet

Arbetet med EHSQ & ESG sker förvånansvärt ofta både manuellt och i silos. Om processerna istället kopplas samman och insikterna medvetandegörs så uppstår praktiska och affärsmässiga fördelar.

– Upplyst ledarskap möjliggör uppföljning av viktiga nyckeltal och att i tid agera på avvikelser som driver en kontinuerlig förändring. Quentic jobbar dedikerat och målmedvetet med Insight-2-Action, säger Eli Wald, Sales Manager på Quentic.

EHSQ - Environmental, Health & Safety, and Quality och ESG - Environmental, Social and Governance - blir allt viktigare för marknaden, påskyndat av ökade legala krav, nya regelverk från myndigheter och en rad av globala aktörer. Även EU:s taxonomi för investerare är en drivande faktor, liksom nya krav på rapportering och relaterade åtgärder. Konsolidering för årsredovisningen är essentiell.

– Bolag som långsiktigt arbetar med ett hållbart synsätt och bygger en genomgående systematisk säkerhetskultur och genuint intresserar sig för sina anställda, sina kunder och omvärldens wellness, ser ett ökat substansvärde liksom möjligheten att bibehålla relevansen över tid, säger Eli Wald.

Quentic medverkar till nya insikter

Quentics molnlösning ger en fullständig och samlad överblick över alla relaterade arbetsområden, utvärderar verksamhetens aktiviteter ur olika perspektiv, upptäcker samband och nya möjligheter och driver en positiv förändring.

Quentic kopplar samman funktioner för ämnesområden som Arbetsmiljö & Säkerhet, Kemikalier, Lagar & Regler med flera. Integration med HR, ERP och 3:e part tillhör kärnkonceptet för en holistisk lösning.

– Med en integrerad lösning mäter man och knyter samman alla viktiga processer och komponenter och tilldelar ett tydligt ägarskap, vilket är grunden för all Change Management-filosofi, säger Eli Wald och avslutar:

– Kommuniceras insikterna transparent till företagets ekosystem så föder man en positiv förändringsspiral genom hela värdekedjan. KPI-driven business möjliggör pro-aktivitet. Marknaden växer och bolag kan fortsätta vara lönsamma, kompatibla och relevanta. 

Om Quentic

• Branschledande global SaaS aktör för alla branscher

• Ledningssystem för bl.a. ISO 9001/14001/45001/50001 

• GDPR och ISO 27001 certifierad

Läs mer på: www.quentic.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quentic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?