1515

Telia i linje med förväntningarna

Teleoperatören Telias ebitda-resultat före engångsposter blev 6.850 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2016, framgår det av delårsrapporten.

Johan Dennelind.
Johan Dennelind.Bild:TT

Marginalen uppgick till 31,8 procent.

Analytikernas förväntningar låg på ett underliggande ebitda-resultat på 6.880 miljoner kronor med en marginal på 32 procent, enligt SME Direkt.

Nettoomsättningen blev 21.524 miljoner kronor, mot väntade 21.472 miljoner.

Telia upprepar sin prognos för helåret 2016 om att ebitda-resultatet på jämförbar bas kommer att bli på samma nivå eller något högre än under 2015 i kvarvarande verksamhet.

Det framgår av kvartalsrapporten.

För 2015 redovisade bolaget ett justerat ebitda-resultat om 25,3 miljarder kronor.

"I linje med vår förväntansbild tidigare i år, så bromsade den underliggande resultattillväxten in något under det tredje kvartalet. Jämförbar ebitda sjönk med 1,6 procent jämfört med motsvarande period föregående år, då en positiv utveckling i region Europa motverkades av en nedgång i Sverige", skriver vd Johan Dennerlind i delårsrapporten.

Liksom tidigare bedömer Telia att investeringarna, capex, i kvarvarande verksamheter exklusive kostnader för licenser och frekvenser förväntas bli 14-15 miljarder kronor.

Bolaget upprepar att 2016 utgör kulmen i investeringarna i fiber, mobiltäckning och transformation.

Analytikernas förväntningar på 2016 låg inför rapporten på ett justerat ebitda-resultat på 26,0 miljarder kronor och en investeringsnivå, capex, på 15,4 miljarder kronor, enligt SME Direkt.

Notera att ebitda i SME-prognosen inte är i lokal valuta och därför inte helt jämförbar med Telia prognos.

Telia står också fast vid målsättningen att dela ut minst 2 kronor per aktie för helåret 2016.

Teleoperatören Telias nettoomsättning sjönk 1,2 procent organiskt under det tredje kvartalet, jämfört med -1,1 procent under första kvartalet och -1,0 procent andra kvartalet.

Analytikerna hade räknat med en organisk försäljningstillväxt på -0,8 procent under kvartalet, enligt SME Direkt.

För tjänsteintäkterna var den organiska tillväxten -1,1 procent tredje kvartalet.

I Sverige var den organiska tillväxten +0,5 procent. Tjänsteintäkterna i Sverige hade en organisk tillväxt på -1,6 procent.

I Europa var den organiska tillväxten -1,2 procent. Tjänsteintäkterna i Europa hade en organisk försäljningstillväxt på +0,8 procent.

Telia ska titta på möjligheter för bolaget att tillsammans med Turkcell avyttra Fintur Holdings under nästa år.

Det skriver vd Johan Dennelind i delårsrapporten.

Turkcell, som är minoritetsägare i Fintur Holdings, har varit en potentiell köpare till Fintur, vilket de offentliggjorde tidigare i år.

"Efter flera månader har vi nu nått en punkt då vi skall undersöka om vi tillsammans med Turkcell kan avyttra Fintur Holdings. Detta kommer sannolikt att ske under 2017", skriver Johan Dennelind.

Telia har under det tredje kvartalet gjort en avsättning om 12,5 miljarder kronor mot bakgrund av de förlikningsbelopp som föreslagits av de amerikanska och nederländska myndigheterna efter misstankar om korruption i samband med bolagets etablering i Uzbekistan.

Det framgår av rapporten för det tredje kvartalet.

Förlikningsförslaget låg, enligt vad Telia uppgav i mitten av september, på 1,4 miljarder dollar, alltså cirka 12 miljarder kronor.

"Våra diskussioner med berörda myndigheter fortsätter med målet att nå en lösning där vi tillvaratar mesta möjliga intresse för våra aktieägare. Det är i nuläget inte möjligt att göra en bedömning av det slutgiltiga resultatet eller hur lång tid det kommer att ta, men vi tror att vi närmar oss slutet av dessa utredningar", skriver Telias vd Johan Dennelind i rapporten på fredagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?