ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Telia chockhöjer priserna på hemtelefoni

  • Telias vd Johan Dennelind. Foto: Jesper Frisk; TT

Allt färre svenskar väljer att teckna abonnemang för fast telefoni över kopparnätet. Men samtidigt minskar inte kostnaderna för driften av det gamla systemet, menar Telia. Därför höjer operatören nu månadsavgifterna med hela 24 procent för sina hemtelefonikunder. 

Från och med den 19 september höjer Telia sina avgifter på fast hemtelefoni. Priset på grundabonnemanget "Telia Bas" höjs med hela 24 procent, från 165 till 205 kronor i månaden.

Prisförändringarna gäller för samtliga kunder, både de som redan i dag har abonnemang hos Telia och för de som funderar på att skaffa telefoni genom vägguttaget.

Själva motiverar Telia prishöjningen med att efterfrågan på fast telefoni över kopparnätet stadigt minskar.

”Vi har allt färre hemtelefonikunder på kopparnätet. De går själva över till andra moderna nättekniker, som mobila lösningar eller fiber”, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Även om kunderna blir färre är driften av det gamla systemet förenlig med höga kostnader, påpekar Inger Gunterberg. Dessa måste Telia fortsatt klara av att bära upp.

”Kopparnätet är i sina delar ett gammalt nät och ganska är väderkänsligt. Det påverkas av väta och snö, samt stormar om det handlar om lufthängda ledningar.”

I samband med att de fasta abonemmangen höjs en fjärdedel i pris väljer Telia dock att sänka avgifterna på vissa tilläggstjänster.

Det så kallade "Prisavtal maximal", som möjliggör att man kan ringa hur mycket man vill från sin telefon utan att behöva ta hänsyn till minutkostnader, sänks med 30 kronor i månaden till 119 kronor. Denna valbara kostnad tillkommer dock vid sidan om avgiften för det fasta abonnemanget. 

”Det är en av förbättringarna vi gör i samband med att vi höjer månadsavgiften. Men vi förenklar också faktureringen och samlar telefonitjänsterna på en och samma faktura. Det ger kunden en bättre bild av deras samlade kostnader”, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer