Annons

Telia betalar 7,7 miljarder kronor i böter

Telia ska betala 965 miljoner dollar i böter, motsvarande 7,7 miljarder kronor för muthärvan i Uzbekistan. Det meddelar bolaget på torsdagskvällen. Därmed sätter Telia punkt för alla mututredningar som rör bolaget.

Bild:Jessica Gow/TT

I mars 2014 fick Telia beskedet att bolaget utreds av amerikanska och holländska myndigheter med anledning av bolagets verksamhet i Uzbekistan. Nu står det klart att Telia, som väntat, får betala miljardböter.

Telias uppgörelse, som offentliggjorts på torsdagskvällen, med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ), den amerikanska finansinspektionen (SEC) och den allmänna åklagarmyndigheten i Nederländerna innebär att bolaget totalt får betala 965 miljoner dollar, motsvarande 7,7 miljarder kronor, varav 548 miljoner dollar är bötesbeloppet medan Telias ekonomiska vinning beräknas vara 457 miljoner dollar.

Böterna delas ut till Telia då bolaget har betalat mutor till uzbekiska regeringstjänstemän i samband med Telias etablering i landet år 2007 och därefter i senare skeden.

Amerikanska SEC slår fast att Telia betalat minst 330 miljoner dollar i mutor.

Tidigare under dagen har olika medier rapporterat om olika bötesbelopp som Telia kan tvingas att betala. Bland uppgav nyhetsbyrån Reuters att Telias bot skulle landa på 550 miljoner dollar. Den siffran visar sig alltså vara för låg, något som troligen beror på att Reuters inte räknade med att Telias vinster från verksamheten i Uzbekistan också förverkas.

Anledningen till att Telia måste betala böter till USA trots att härvan inträffat i Uzbekistan har att göra med den amerikanska lagen Foreign Corrupt Practices Act. Lagen ger det amerikanska justitiedepartementet och den amerikanska finansinspektionen långtgående jurisdiktion vid eventuella mutbrott.

”Det kan räcka med att ett mejl från Telia gått via en amerikansk server så kan amerikanska justitiedepartementet hävda att fallet ligger inom deras jurisdiktion”, har advokaten Peter Utterström, en av de främsta experterna på mutlagstiftning i Sverige, tidigare sagt till Di angående den amerikanska lagstiftningen och Telia.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?