Televerkets brandlarm från 70-talet bygger miljardbolag i säkerhet

Av Televerkets gamla brandlarm från 1970-talet ska Stefan Albertsson bygga upp en europeisk jätte inom säker kommunikation. 

”Det är bara fantasin som sätter gränsen för hur mycket vi kan växa”, säger han om Addsecure.

Stefan Albertsson
Stefan AlbertssonFoto:Jack Mikrut

Stefan Albertsson ska ”göra en Hexagon” inom säker, kritisk kommunikation, det vill säga konsolidera en mycket fragmenterad marknad och bygga upp en jätte genom flitigt förvärvande. Och han är en bra bit på väg med Addsecure.

Bolaget har växt sig fyra gånger större de senaste fyra åren, och bara i år har åtta bolag förvärvats. I dag finns Addsecure i 15 länder efter sammanlagt 17 förvärv.

Ambitionen är att omsätta 5 miljarder kronor 2025, att jämföra med dagens omkring 1,6 miljarder som är prognosen för 2020. Vinsten vill dock Stefan Albertsson inte avslöja.

”Som privatägt företag vill vi inte det av konkurrensskäl.”

Innan de senaste två årens uppköpsräd uppvisade  Addsecure en vinstmarginal kring 20-30 procent under ett antal år.

Embryot till Addsecure går tillbaka till 1970-talet och en avknoppning från Televerket som utvecklade övervakade kommunikationslösningar för brandlarm. 

”Vi kan hantera kritisk data från punkt A till B på ett säkert, enkelt och snabbt sätt”, förklarar vd Stefan Albertsson bolagets mjukvaruprodukt och erbjudande.

Att säkra kommunikationen för olika typer av larm blev den första naturliga expansionen för bolaget, mot så kallad livskritisk kommunikation. Förutom traditionella brand- och inbrottslarm har man här också förvärvat sig in mot trygghetslarm för äldrevården och olika typer av räddningstjänster. 

Man har bland annat byggt ett privat nät för sjöräddningen runt hela Sveriges kust samt satt upp privata nätverk för flera skolor i Göteborg och Stockholm kopplat till olika larmfunktioner och möjligheter att fjärrlåsa hela eller delar av byggnader vid eventuella hot eller intrång.

”Det är mycket kring den säkra kommunikationen inom många av dessa områden som styrs av myndighetsregleringar. Det är också en del av vår specialitet som vi har lång erfarenhet av”, förklarar Sten Olsson, affärsutvecklingschef på Addsecure.

”Det blir också allt mer komplext för till exempel en kommun att koppla in saker säkert på ett nätverk. Vi samarbetar därför just nu med organisationen Säkerhetsbranschen för att utveckla ett utbildningspaket för installatörer”, fortsätter han.

Men Addsecure ser också stora möjligheter inom bredare, affärskritisk kommunikation.

”Antalet uppkopplade enheter i samhället och industrin kommer bara att öka och den data som klassificeras som kritisk kommer också att öka”, menar Stefan Albertsson.

”Vår plan är att hitta fler applikationsområden för vår produkt.”

Redan i dag är man också inne i el- och energibranschen och smarta elnät och i transportbranschen med fleet management telematik för att till exempel optimera lastbilstransporter. 

”Dagens transportsystem är allt mer datadrivna så det är av största vikt att data och kritisk kommunikation är säkrad”, konstaterar Stefan Albertsson.

Ett av de allra senaste nya områdena bolaget tagit klivet in i är videoövervakning genom ett tyskt förvärv av ett bolag som levererar mobila videoövervakningslösningar med kunder främst inom bygg, logistik och infrastruktur.

Förutom förvärvsspåret ser Addsecure goda möjligheter att växa genom partnerskap med stora globala leverantörer som de redan ingångna med Assa Abloy inom lås och Honeywell inom larmpaneler.

Förvärven ska dock fortsätta i minst samma takt hoppas Stefan Albertsson. I dag har Addsecure betryggande finansiell uppbackning med två riskkapitalbolag i ryggen, europeiska Castik och amerikanska Abry Partners.

”Riskkapitalister är ju i grunden väldigt förvärvsdrivna, så de älskar att jag gör förvärv och är jättevilliga att stoppa in mer pengar för att vi ska växa fortare.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?