1515
Annons

Telenors Sverigechef om att lämna uppdraget i förtid: ”Blandade känslor”

Telenors Sverigechef Kaaren Hilsen avbryter sitt uppdrag i Sverige i förtid för att i stället bli chef för Telenors nybildade infrastrukturbolag med bas i Oslo. 

En tungt vägande orsak till beslutet är familjeskäl, säger hon till Di.

Kaaren Hilsen.
Kaaren Hilsen.Foto:Naina Helén Jåma/TT

Det är lite drygt två år sedan som Kaaren Hilsen rekryterades till chefsposten för Telenor Sverige med det uttalade uppdraget att modernisera bolaget och lägga grunden för hållbar tillväxt. Det är en turnaround som i dag är långt ifrån färdig, även om både Kaaren Hilsen och koncernchefen Sigve Brekke framhåller att man kommit långt i förändringsarbetet och lagt en grund för en fortsatt tillväxtresa.

”Jag har blandade känslor för det här beslutet för det känns som att jag kanske egentligen lämnar Telenor Sverige lite för tidigt, samtidigt som jag vet att vi har fått bra momentum i förändringarna. Strategierna är på plats och jag är övertygad att teamet kommer att kunna fortsätta jobba vidare på den inslagna vägen”, säger hon.

Orsaken till att flytten sker nu är dels att det dök upp en erbjuden tjänst om att bygga upp det infrastrukturbolag som Telenor har annonserat att man avser att skapa. 

Dels har det funnits en stark önskan att flytta familjen tillbaka till Norge, vilket Kaaren Hilsen har varit tydligt med gentemot Sigve Brekke.

”För 17 år sedan lämnade jag Norge med två resväskor och ett kortare uppdrag i sikte, men nu 4 länder senare känner familjen att det är dags att återvända. Mina barn, som är norska medborgare men som aldrig bott i Norge, är i skolåldern och vi vill att de ska växa upp i Norge, det är ett tungt vägande skäl”, säger hon och fortsätter:

”Jag tycker att jag under min karriär bevisat att man kan vara både kvinna, vd och ensamstående mamma. Nu är jag glad att jag kan fortsätta ha en viktig roll i Telenor och samtidigt ha möjligheten att sätta familjens behov främst.”

Karriärmässigt, är ditt nya jobb ett hack uppåt eller nedåt?
”Haha, det är en bra fråga. Jag har varit i Telenor i sammanlagt 21 år och för mig blir det här en chans att göra något i bolaget som jag aldrig gjort förut. Sett till vad vi förvaltar har det nya bolaget potential för stora värden, men det är också ett annorlunda uppdrag. Jag ser det som ett spännande steg i min karriär.”

Bara i Norden har Telenor 40.000 mobilmaster som nu ska konsolideras under ett och samma tak, med syfte att öka den operationella effektiviteten och ”låsa upp dolda värden”, som det heter.

Att låsa upp dolda värden i Telenors infrastrukturtillgångar, är det samma sak som att hitta köpare till dem?
”Uppdraget handlar om att konsolidera och öka effektiviteten, det är första steget. Strategiskt är infrastrukturen en mycket viktig tillgång för Telenor och även för 5g-utrullningen, men nu gäller det snarare att sätta rätt strategi och bredda de strategiska möjligheterna för hela Telenor framöver.” 

Nordliga skogar känsliga för värme – höjd temperatur kan leda till minskad tillväxt

Även relativt små temperaturhöjningar kan förändra de nordliga barrskogarna i grunden. En höjning av genomsnittstemperaturen med 1,6 grader Celsius riskerar att leda till minskad tillväxt och ökad dödlighet.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det framgår av en ny studie som publiceras i Nature. I studien har forskarna, som är verksamma i USA och Australien, studerat utvecklingen under fem års tid för 4.600 plantor av nio olika arter av träd som planterats i nordöstra Minnesota i USA. Merparten var barrträd, det vill säga sådana sådana som dominerar i de nordliga skogarna i Nordamerika och Eurasien.

Plantorna utsattes för olika temperaturer med hjälp av värmelampor och underjordiska elkablar. Man satte också dit presenningar för att fånga in regnvatten; detta för att kontrollera nederbördsmängderna. Avsikten var att träden skulle få sådana regnmängder som kan förväntas i framtiden när klimatet förändras. 

Resultat: Överlevnaden sjönk kraftigt för alla nio arterna, liksom tillväxten. Det antyder att överenskommelsen i Paris 2015 om att försöka hejda temperaturökningen till högst 1,5 grader, inte räcker för att hindra stora förändringar i de nordliga barrskogarna.

Forskarna påpekar att det kan innebära förluster av biologisk mångfald. Barrskogarnas förmåga att ta upp koldioxid kan också försämras. 

En hel del hänger på vad som eventuellt kan ersätta barrträden om de försvinner. I studien blev det klart att uppvärmningen gynnade vissa lövträd, exempelvis lönnar och ekar. Sådana arter är i nuläget sällsynta i norr, men vanliga i skogar längre söderut.

Möjligen kan de ta över ekosystemen när barrträden retirerar, men ingen vet med säkerhet hur sammansättningen av växterna blir när värmen stiger.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera