Annons
Sidan kan inte visas

Just nu kan vi inte visa innehållet på webbplatsen.

Försök ladda om sidan om en liten stund, vi arbetar på att lösa problemet så fort som möjligt. Om det skulle kvarstå är du välkommen att kontakta kundtjänst på 08-573 651 00.

Teknisk analys: Tre heta aktier inför boksluten

Rapportperioden närmar sig med stormsteg. Investtech har hittat tre aktier där de tekniska analyserna pekar på fortsatt uppgång inför rapporterna. Rådet blir köp. 

Stockholmsbörsen

Återigen ligger Stockholmsbörsen nära rekordnivåer inför en stundande rapportperiod. OMXSPI befinner sig i en konsolideringsfas mellan starka stödnivåer och motståndsnivåer vid cirka 570 respektive 600 punkter. För att index skall bryta någon av dessa nivåer krävs att en större mängd investerare ändrar sin inställning till utsikterna på börsen och rapportperioden är en händelse som kan leda till just detta.

Avståndet mellan stödet och motståndet, som dessutom nära sammanfaller med golvet i trendkanalen, har blivit relativt litet. Det kommer tvinga fram ett brott genom någon av dessa nivåer. Sannolikt kommer handelsvolymen att vara hög under rapportperioden vilket skulle stärka signalvärdet från ett brott.

På uppsidan skulle en slutkurs över 600 punkter indikera att optimisterna dominerar och det skulle ge goda förutsättningar för fortsatt uppgång. Uppsidan därifrån begränsas i första hand till trendtaket vid cirka 643 punkter.

På nedsidan kommer en slutkurs under cirka 570 punkter vara en negativ signal, men främst på kort sikt. Det finns ytterligare stöd ned till cirka 546 punkter och det är först vid en slutkurs under denna nivå som indexet utlöser säljsignaler på längre sikt.
Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

Tema: Rapportsäsong

Det är mycket svårt att förutse om aktier ska reagera upp eller ned på rapporter. 

Det som däremot är säkert, är att företagen får extra uppmärksamhet inför rapporterna, och då speciellt av analytiker och mäklarhus med positiva analyser. Om också de tekniska analyserna indikerar att optimismen hos investerarna tilltar, kan detta medföra en kursuppgång före resultatsläppet.

Axfood AXFO 0,00% Dagens utveckling

Med knappt tre veckor kvar till rapportdagen den 6 februari talar statistiken för fortsatt positiv kursutveckling i livsmedelsjätten Axfood när vi tittar på grafer på medellång och lång sikt. Detta ger en indikation om att det finns en långsiktigt optimistisk inställning till bolagets kommande ekonomiska utveckling.

Långsiktig optimism bland investerare är ett sundhetstecken, men på tre veckors sikt lägger vi störst vikt vid den kortsiktiga grafen. Här ligger kursen i en stigande trendkanal och dessutom innebar tisdagens slutkurs att kursen passerat ett tidigare motstånd vid 161 kronor vilket utlöste en köpsignal från en rektangelformation. Formationen indikerar att det efter en tids konsolidering återigen är optimistiskt inställda investerare som dominerar och driver kursutvecklingen i aktien. Att brottet skedde på hög volym stärker signalen.
Investtechs rekommendation: Köp

Industrivärden INDU C 0,00% Dagens utveckling

På medellång sikt befinner sig Industrivärlden i ett läge som liknar det för index. Här är avståndet litet mellan golvet i trendkanalen och motstånden från tidigare toppar upp till 220 kronor. Investmentbolagets årsrapport som redovisas den 8 februari har således potential att ge en klar teknisk signal om den kommande kursutvecklingen.

Även när vi begränsar oss till utsikterna för tiden innan rapporten är dessa goda. Kursen ligger i en stigande trendkanal på kort sikt och visar en positiv volymutveckling vilket stärker trendkanalen. Även RSI – som mäter styrka i uppgångar i förhållande till styrka i nedgångar – är på höga nivåer vilket indikerar att momentum är positivt, alltså att många investerare är på väg in i aktien och dessa kan mycket väl fortsätta att pressa upp kursen på kort sikt.

Sedan delårsrapporten i oktober har finansmannen Fredrik Lundberg utökat innehavet i Industrivärlden med drygt 400 miljoner kronor vilket ger ett positivt signalvärde inför årsrapporten.
Investtechs rekommendation: Köp

SKF SKF B 0,00% Dagens utveckling

Verkstadsbolaget SKF befinner sig fortfarande i en konsolideringsfas men kursutvecklingen ger flera indikationer om att denna är på väg att brytas.

Men till att börja med konstaterar vi att aktien har flera horisontella stöd mellan cirka 181-186 kronor. Här har många investerare ansett att aktien varit köpvärd och det kan begränsa nedsidan. Volymgrafen visar också att det omsatts många aktier på dessa nivåer och det stärker stödnivåerna.

Med denna bakgrund bedöms motstånden upp till 195 kronor vara betydligt svagare vilket gör ett brott upp från konsolideringsfasen mer sannolikt än ett brott ned. Kursen har redan utlöst en köpsignal från en rektangelformation och passerade under tisdagen motståndet vid 194 kronor. Vi bör dock se en slutkurs över toppen vid 195 kronor innan detta är en klar köpsignal.

Positiv volymutveckling – uppgång på dagar med hög handelsvolym och nedgång på dagar med låg handelsvolym – och positivt momentum stärker aktien på kort sikt och således ges en stark indikation om att motståndet kommer brytas.
Investtechs rekommendation: Köp

Innehåll från BlikkAnnons

Framtidsföretag växer snabbt med hjälp av Blikk

Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.
Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.

Det växande företaget Ic.energy arbetar med stora projekt inom energi, bygg och stadsutveckling – som har betydelse för vår framtid. En viktig del i framgångarna har varit affärssystemet Blikk.

– Vi glada att vi har arbetat med Blikk från start, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig.

Företaget Ic.energy har på fem år gått från att vara ett enmansföretag till att ha 30 anställda. Deras teknikkonsulter arbetar med allt från avvecklingen av kärnkraft till utbyggnaden av infrastruktur och innovativa energilösningar i två nya stadsdelar i Mölndal.

För ett företag som Ic.energy, som ständigt ligger i framkant och arbetar i olika branscher, ställs det höga krav på en stabil administration.

– Jag använder mig bara av Blikk när det kommer till administrationen. Det är ett effektivt program som har fungerat klockrent från start och spar oss väldigt mycket tid. Och det blir egentligen bara bättre och bättre eftersom vi, i och med att vi växer, har användning för allt fler funktioner i programmet, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig på Ic.energy.

Tips för en lyckad riskhantering i dina projekt

Blikk erbjuder viktiga funktioner

Ic.energy använder funktioner som tidsrapportering, projekthantering och resursplanering i Blikk. De skapar även sina faktura- och löneunderlag i systemet som sedan skickas direkt till de integrerade ekonomi- och lönesystemen.

– Vi har även stor användning av Blikks analysverktyg och rapporter för att få en bra överblick av verksamheten. Där kan vi bland annat analysera fakturerbar tid och debiteringsgrad vilket hjälper oss att avgöra vilka projekt som exempelvis är lönsamma och inte. 

I Blikk har de även möjlighet att anpassa inställningar efter olika kunder och medarbetare. Det är en funktion som Mikaela beskriver som avgörande när de arbetar i så skilda branscher.

– Här kan man exempelvis lägga in en medarbetares tjänstebil och traktamente. Det känns som att det finns en funktion för allt vilket vi tycker är jättebra.

Företaget upptäcker ständigt nya användningsområden i Blikk. Exempelvis har de nyligen börjat använda e-signering och timbank där de fått bra tips från supporten.

Se alla funktioner och testa Blikk gratis 

Om Blikk

Genom att samla flera viktiga funktioner i ett system kan Blikk hjälpa företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Systemet håller koll på kunder, försäljning, avtal, projekt, tidrapporter, kvitton, faktura- och löneunderlag. Blikk är integrerat med marknadens vanligaste ekonomi- och lönesystem som Fortnox, Visma eEkonomi, Visma Administration och Björn Lundén.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blikk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera