Annons

Teknikprofilen ordnar aktieträffar för frånskilda kvinnor: ”Nya bokklubben”

På jobbet drar hon in talare till konferenser som Women in Tech. 

Privat bjuder hon in väninnor till ögonöppnande ”pensionsmiddagar”.

”Det här är konkret feminism. Jag brinner särskilt för frånskilda, ensamstående företagare”, säger digitaliseringsexperten Paulina Modlitba.

Paulina Modlitba programansvarig för Women in Tech som hålls i Stockholm i helgen.
Paulina Modlitba programansvarig för Women in Tech som hålls i Stockholm i helgen.Foto:Emma-Sofia Olsson
Paulina Modlitba ordnar middag hemma hos sig med sina vänner Helen Kreutz-Bolander och Karin Nygårds för att diskutera aktier.
Paulina Modlitba ordnar middag hemma hos sig med sina vänner Helen Kreutz-Bolander och Karin Nygårds för att diskutera aktier.Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson

Det är tjugo minuter kvar tills gästerna kommer, men Paulina Modlitba har ännu inte knäppt på spisen i lägenheten på Bastugatan i Stockholm. Lugnet som hon utstrålar vittnar om självsäkerhet i köket. Teknikprofilen, som utsågs till årets alumn på KTH 2018, kan det här med att sortera, numera även sitt kapital.

Hon har gjort sig känd som moderator och fingertoppskänslig bokare av talare till konferenser som Tekla, Gather och Women in Tech. Den sistnämnda hålls nu med början på fredag på Waterfront i Stockholm och är rekordstor. De 2.500 gratisbiljetterna tog slut på under tre minuter.

”En minut innan de släpptes hade vi 23.000 inloggade. Vi skulle kunna fylla Globen, men då tvingas ta betalt. Det skulle förta hela idén om att Women in Tech ska vara tillgängligt för alla”, säger Paulina Modlitba.

Tanken med de regelbundna privata middagsträffarna är hjälpa vänner och bekanta, inte sällan frånskilda kvinnor, att ta tag i sin privatekonomi.

”Det handlar om att hålla handen och ge inspiration, en knuff att komma i gång. Jag lagar mat och de som kommer får praktisk hjälp”, säger Paulina Modlitba.

Det kan handla om så enkla saker som att få hjälp att gå in på pensionskontot, öppna Avanza-appen och starta ett investeringskonto. Exakt det som många ofta tänker göra, men aldrig kommer till skott med.

Karin Nygårds, lärare och författare, bland annat känd från tv-serien ”Programmera mera” är med för första gången. 

”Jag har varit sugen länge på att komma igång med att bli mer aktiv på börsen och få koll på min pension, men har inte haft tid”, säger hon.

För kvällens värd Paulina Modlitba var en skilsmässa avgörande för att komma i gång.

”Jag behövde skärpa mig för att ta tag i ekonomin”, säger hon.

Bloggen Framtidsfeministen, med Sandra Bourbon i spetsen, som arbetar för att göra fler kvinnor intresserade av börsen och lyfta fram jämställda investeringar har varit en ledstjärna.

Intresset startkablades i gång med hjälp av väninnan Helen Kreutz-Bolander, som är stående gäst på pensionsmiddagarna. Hon är småföretagare och projektledare, med handfast inställning till privatekonomi:

”Det gäller att ha ”fuck off”-pengar. Att se om sitt hus och inte leva ur hand i mun. Jag startade eget för tre år sedan, lyssnade på Framtidsfeministens podd och öppnade två kapitalförsäkringskonton, ett för långsiktiga fonder och ett för aktier.”

Paulina Modlitba kom själv i gång för ett år sedan. Utöver att starta långsiktigt fondsparande har hon även byggt en portfölj med ett tjugotal aktier som sedan i somras ökat 32 procent i värde.

Foto:Emma-Sofia Olsson, Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson, Emma-Sofia Olsson

 

Investeringshorisonten är långsiktig. Samtidigt gäller låg risk.

”Jag brukar skämta om att jag blivit daytrader även om jag inte köper och säljer varje dag. Men jag är inne och kollar portföljen dagligen och pytsar in nya pengar varje månad för att öka i de innehav jag har.”

”Jag har hållit på ett år nu och de aktier som gått bäst är Apple, Amazon, Microsoft, Sweco, Castellum och Wihlborg Fastigheter. Och jag är glad ägare i Tesla sedan drygt en månad.”

Hon granskar extra noga bolag som är duktiga på att hitta nya affärsmodeller. Fastighetsaktier ser hon som särskilt intressanta.

”Jag tittar framför allt på progressiva fastighetsbolag med jämställd ledning. Rättviseaspekten är en viktig punkt.

”När jag ser en styrelse med enbart vita medelålders män tänker jag alltid: Hur ska ni kunna övertyga mig om att ni är progressiva, innovativa och tänker nytt?  Hur ser det ut i övrigt i företaget? Jag tror inte sådana bolag överlever länge.”

Vad hon saknar i sin portfölj är som hon kallar det ”risky”, mer modiga, tidiga investeringar. 

”Jag har inte haft kapitalet hittills, men skulle väldigt gärna vilja. Om jag ska vara självkritisk borde jag ha varit mer ”kille” i de bolag som jag varit konsult i och krävt delägarskap.”

När halloumigrytan med mathavre är avnjuten tillsammans med en mustig barolo får premiärgästen hjälp att komma i gång. 

För Karin Nygårds är det något av en chock att klicka sig fram i pensionssammanställningen. En titt på pension.se avslöjar att det kommer krävas betydligt mer aktivt sparande för att det ska bli ett ordentligt kapital.

”Jag har tydligen en Balkanfond. Gud, jag behöver verkligen den här kvällen”, säger hon och minns med fasa en extremt misslyckad aktieaffär 1997:

”Jag hade fått 5.000 kronor och gick till banken för att placera dem. Tanken var att köpa 20 Ericssonaktier, men när blanketterna och köpordern skrevs på i luckan blev det fel. När avräkningsnotan dök upp dagen efter visade det sig att jag köpt aktier för 64.000 kronor. Pappa fick hjälpa mig betala. Det var svettigt när kursen dippade lite senare.”

Innan kvällen är över har Karin Nygårds gjort en första placering – 1.000 kronor i en fond, Länsförsäkringar Global Hållbar A. Och effekten av kvällens investerings- och pensionsprat syns på Karin Nygårds Twitterkonto bara någon dag senare:

”Nu har jag suttit här och plöjt tips på morgonen. Tänk om det här kan över min besatthet av auktionssajter. Det skulle min ekonomi må mycket bra av.”

För Paulina Modlitba är det ett kvitto på en lyckad kväll.

”Det här är den nya bokklubben, jag märker en tydlig rörelse bland mina vänner och kvinnor över lag. Att ta hand om sin ekonomi på det här sättet är inte lika fult längre.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera