Annons

Teknikprofilen ordnar aktieträffar för frånskilda kvinnor: ”Nya bokklubben”

På jobbet drar hon in talare till konferenser som Women in Tech. 

Privat bjuder hon in väninnor till ögonöppnande ”pensionsmiddagar”.

”Det här är konkret feminism. Jag brinner särskilt för frånskilda, ensamstående företagare”, säger digitaliseringsexperten Paulina Modlitba.

Paulina Modlitba programansvarig för Women in Tech som hålls i Stockholm i helgen.
Paulina Modlitba programansvarig för Women in Tech som hålls i Stockholm i helgen.Foto:Emma-Sofia Olsson
Paulina Modlitba ordnar middag hemma hos sig med sina vänner Helen Kreutz-Bolander och Karin Nygårds för att diskutera aktier.
Paulina Modlitba ordnar middag hemma hos sig med sina vänner Helen Kreutz-Bolander och Karin Nygårds för att diskutera aktier.Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson

Det är tjugo minuter kvar tills gästerna kommer, men Paulina Modlitba har ännu inte knäppt på spisen i lägenheten på Bastugatan i Stockholm. Lugnet som hon utstrålar vittnar om självsäkerhet i köket. Teknikprofilen, som utsågs till årets alumn på KTH 2018, kan det här med att sortera, numera även sitt kapital.

Hon har gjort sig känd som moderator och fingertoppskänslig bokare av talare till konferenser som Tekla, Gather och Women in Tech. Den sistnämnda hålls nu med början på fredag på Waterfront i Stockholm och är rekordstor. De 2.500 gratisbiljetterna tog slut på under tre minuter.

”En minut innan de släpptes hade vi 23.000 inloggade. Vi skulle kunna fylla Globen, men då tvingas ta betalt. Det skulle förta hela idén om att Women in Tech ska vara tillgängligt för alla”, säger Paulina Modlitba.

Tanken med de regelbundna privata middagsträffarna är hjälpa vänner och bekanta, inte sällan frånskilda kvinnor, att ta tag i sin privatekonomi.

”Det handlar om att hålla handen och ge inspiration, en knuff att komma i gång. Jag lagar mat och de som kommer får praktisk hjälp”, säger Paulina Modlitba.

Det kan handla om så enkla saker som att få hjälp att gå in på pensionskontot, öppna Avanza-appen och starta ett investeringskonto. Exakt det som många ofta tänker göra, men aldrig kommer till skott med.

Karin Nygårds, lärare och författare, bland annat känd från tv-serien ”Programmera mera” är med för första gången. 

”Jag har varit sugen länge på att komma igång med att bli mer aktiv på börsen och få koll på min pension, men har inte haft tid”, säger hon.

För kvällens värd Paulina Modlitba var en skilsmässa avgörande för att komma i gång.

”Jag behövde skärpa mig för att ta tag i ekonomin”, säger hon.

Bloggen Framtidsfeministen, med Sandra Bourbon i spetsen, som arbetar för att göra fler kvinnor intresserade av börsen och lyfta fram jämställda investeringar har varit en ledstjärna.

Intresset startkablades i gång med hjälp av väninnan Helen Kreutz-Bolander, som är stående gäst på pensionsmiddagarna. Hon är småföretagare och projektledare, med handfast inställning till privatekonomi:

”Det gäller att ha ”fuck off”-pengar. Att se om sitt hus och inte leva ur hand i mun. Jag startade eget för tre år sedan, lyssnade på Framtidsfeministens podd och öppnade två kapitalförsäkringskonton, ett för långsiktiga fonder och ett för aktier.”

Paulina Modlitba kom själv i gång för ett år sedan. Utöver att starta långsiktigt fondsparande har hon även byggt en portfölj med ett tjugotal aktier som sedan i somras ökat 32 procent i värde.

Foto:Emma-Sofia Olsson, Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson, Emma-Sofia Olsson

 

Investeringshorisonten är långsiktig. Samtidigt gäller låg risk.

”Jag brukar skämta om att jag blivit daytrader även om jag inte köper och säljer varje dag. Men jag är inne och kollar portföljen dagligen och pytsar in nya pengar varje månad för att öka i de innehav jag har.”

”Jag har hållit på ett år nu och de aktier som gått bäst är Apple, Amazon, Microsoft, Sweco, Castellum och Wihlborg Fastigheter. Och jag är glad ägare i Tesla sedan drygt en månad.”

Hon granskar extra noga bolag som är duktiga på att hitta nya affärsmodeller. Fastighetsaktier ser hon som särskilt intressanta.

”Jag tittar framför allt på progressiva fastighetsbolag med jämställd ledning. Rättviseaspekten är en viktig punkt.

”När jag ser en styrelse med enbart vita medelålders män tänker jag alltid: Hur ska ni kunna övertyga mig om att ni är progressiva, innovativa och tänker nytt?  Hur ser det ut i övrigt i företaget? Jag tror inte sådana bolag överlever länge.”

Vad hon saknar i sin portfölj är som hon kallar det ”risky”, mer modiga, tidiga investeringar. 

”Jag har inte haft kapitalet hittills, men skulle väldigt gärna vilja. Om jag ska vara självkritisk borde jag ha varit mer ”kille” i de bolag som jag varit konsult i och krävt delägarskap.”

När halloumigrytan med mathavre är avnjuten tillsammans med en mustig barolo får premiärgästen hjälp att komma i gång. 

För Karin Nygårds är det något av en chock att klicka sig fram i pensionssammanställningen. En titt på pension.se avslöjar att det kommer krävas betydligt mer aktivt sparande för att det ska bli ett ordentligt kapital.

”Jag har tydligen en Balkanfond. Gud, jag behöver verkligen den här kvällen”, säger hon och minns med fasa en extremt misslyckad aktieaffär 1997:

”Jag hade fått 5.000 kronor och gick till banken för att placera dem. Tanken var att köpa 20 Ericssonaktier, men när blanketterna och köpordern skrevs på i luckan blev det fel. När avräkningsnotan dök upp dagen efter visade det sig att jag köpt aktier för 64.000 kronor. Pappa fick hjälpa mig betala. Det var svettigt när kursen dippade lite senare.”

Innan kvällen är över har Karin Nygårds gjort en första placering – 1.000 kronor i en fond, Länsförsäkringar Global Hållbar A. Och effekten av kvällens investerings- och pensionsprat syns på Karin Nygårds Twitterkonto bara någon dag senare:

”Nu har jag suttit här och plöjt tips på morgonen. Tänk om det här kan över min besatthet av auktionssajter. Det skulle min ekonomi må mycket bra av.”

För Paulina Modlitba är det ett kvitto på en lyckad kväll.

”Det här är den nya bokklubben, jag märker en tydlig rörelse bland mina vänner och kvinnor över lag. Att ta hand om sin ekonomi på det här sättet är inte lika fult längre.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?