Annons

Teknikmagasinet begärs i konkurs

Krisande Teknikmagasinet, som redan var under rekonstruktion, ansöker nu om konkurs. Ägaren Peter Gyllenhammar AB förväntar sig dock att rörelsen ska kunna överlåtas inom ramen för konkursen. 

Foto:Bertil Ericson/TT

Den första rekonstruktionen i Teknikmagasinet inleddes 2017. Som ett resultat kom Peter Gyllenhammar in som ny delägare. 

I fjol tvingades bolaget att inleda ytterligare en rekonstruktion. Under samma år genomfördes också en förändring av verksamheten, med inriktning på mobilreparationer. 

”Butikshandeln har dock drabbats av en fortsatt sjunkande omsättning och stigande hyror - samtidigt som en försvagad svensk krona har fördyrat varuinköpen från utlandet - så trots utomordentliga insatser från en ny bolagsledning så har det inte varit möjligt att nå lönsamhet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Affärsjuristen Carl Östring för Peter Gyllenhammar AB:s talan i ärendet. Han utvecklar resonemanget: 

”Den ursprungliga kostymen var för stor och anpassad för en internationell expansion som inte blev av. Därför blev det rekonstruktion till att börja med”, säger han och fortsätter:

”Peter gick in och köpte i den första rekonstruktionen i tron om att det här skulle gå att vända, men det har visat sig vara en mycket längre resa än förväntat att skära ner och anpassa verksamheten, speciellt i en fallande marknad för retail.” 

Teknikmagasinet meddelar också att aktörer med god insyn i detaljhandeln visat intresse för bolaget, varför ägaren förväntar sig att rörelsen kommer att kunna överlåtas i konkursen. 

”Vi har fört förhandlingar med aktörer som har varit intresserade av ett övertagande, men det har inte funnits intresse för att ta över verksamheten medan den är i rekonstruktion. De vill slutföra en sådan förhandling med en konkursförvaltare”, säger Carl Östring. 

Han berättar också att Peter Gyllenhammar under processen varit mån om att kedjan ska bestå och att han har lånat in cirka 50 miljoner kronor i verksamheten som delvis omfattas av superförmånsrätten. 

Advokat Bo Söder på advokatfirman Fylgia föreslås som konkursförvaltare. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera