Teknikmagasinet begärs i konkurs

Krisande Teknikmagasinet, som redan var under rekonstruktion, ansöker nu om konkurs. Ägaren Peter Gyllenhammar AB förväntar sig dock att rörelsen ska kunna överlåtas inom ramen för konkursen. 

Foto:Bertil Ericson/TT

Den första rekonstruktionen i Teknikmagasinet inleddes 2017. Som ett resultat kom Peter Gyllenhammar in som ny delägare. 

I fjol tvingades bolaget att inleda ytterligare en rekonstruktion. Under samma år genomfördes också en förändring av verksamheten, med inriktning på mobilreparationer. 

”Butikshandeln har dock drabbats av en fortsatt sjunkande omsättning och stigande hyror - samtidigt som en försvagad svensk krona har fördyrat varuinköpen från utlandet - så trots utomordentliga insatser från en ny bolagsledning så har det inte varit möjligt att nå lönsamhet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Affärsjuristen Carl Östring för Peter Gyllenhammar AB:s talan i ärendet. Han utvecklar resonemanget: 

”Den ursprungliga kostymen var för stor och anpassad för en internationell expansion som inte blev av. Därför blev det rekonstruktion till att börja med”, säger han och fortsätter:

”Peter gick in och köpte i den första rekonstruktionen i tron om att det här skulle gå att vända, men det har visat sig vara en mycket längre resa än förväntat att skära ner och anpassa verksamheten, speciellt i en fallande marknad för retail.” 

Teknikmagasinet meddelar också att aktörer med god insyn i detaljhandeln visat intresse för bolaget, varför ägaren förväntar sig att rörelsen kommer att kunna överlåtas i konkursen. 

”Vi har fört förhandlingar med aktörer som har varit intresserade av ett övertagande, men det har inte funnits intresse för att ta över verksamheten medan den är i rekonstruktion. De vill slutföra en sådan förhandling med en konkursförvaltare”, säger Carl Östring. 

Han berättar också att Peter Gyllenhammar under processen varit mån om att kedjan ska bestå och att han har lånat in cirka 50 miljoner kronor i verksamheten som delvis omfattas av superförmånsrätten. 

Advokat Bo Söder på advokatfirman Fylgia föreslås som konkursförvaltare. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?