Annons

Teknikjättar tyngde på Wall Street

New York-börserna hade en blandad utveckling på onsdagen, där tappet inom it-sektorn tyngde tekniktunga Nasdaq.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex ökat 0,4 procent till 23.940, medan det bredare S&P 500 var oförändrat vid 2.627. Det teknikorienterade Nasdaqs kompositindex var däremot ned 1,3 procent till 6.824 jämfört med tisdagens stängning.

It-sektorn pressades på onsdagen, där branschindex tappade 2,6 procent. Bland tungviktarna backade Apple 2,1 procent, Facebook 4 procent och Alphabet 2,5 procent.

Inom samma sektor föll Autodesk, som till delar konkurrerar med Hexagon, nästan 16 procent. Wedbush sänkte på onsdagen rekommendationen för aktien till neutral.

Teknikbolagen Nvidia och Micron Technology föll likaså med 6,8 och 8,7 procent.

Starkare utveckling hade detaljhandeln efter en rapport från branschorganisationen National Retail Foundation. Rapporten visade att fler än 174 miljoner amerikaner handlade i butik och online under den gångna helgen. Detta överträffade förväntningarna om 164 miljoner.

En separat rapport från Adobe Insights visade att Cyber Monday var den största näthandelsdagen hittills i USA.

Varuhuskedjorna Target, Macy's och Nordstrom ökade mellan 7,2-8,9 procent. Sportskokedjan Foot Locker och sportklädestillverkaren Under Armour steg 5,3 respektive 5,8 procent.

Bland enskilda aktier lyfte mexikanska matkedjan Chipotle 5,6 procent. Bolaget har inlett sökandet efter en ny vd, som ska fokusera på att vända företagets utveckling. Grundaren Steve Ells kommer dock att sitta kvar som styrelseordförande i bolaget.

Läkemedelsbolaget Allergan stängde 2,2 procent upp sedan Morgan Stanley höjt rekommendationen för aktien till övervikt.

Kursen för kryptovalutan bitcoin passerade på onsdagen 10.000 dollar och handlades på eftermiddagen över 11.000 dollar. Vid stängning var valutan ned till 9.600 dollar.

USA:s bruttonationalprodukt, BNP, ökade med 3,3 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet. Det visar den andra beräkningen av BNP från det amerikanska handelsdepartementet.

Analytiker väntade en ökning med 3,2 procent. Det första estimatet visade en uppgång på 3,0 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 5 punkter till 2,38 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?