ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Teknikföretagen varnar: "Påtaglig avmattning"

  • Foto: Jesper Frisk

Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer har "ingen precision alls" vad gäller utvecklingen i ekonomin. Det säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall till Nyhetsbyrån Direkt.

"Gapet mellan diverse konjunkturbarometrar och BNP-tillväxten har vidgats i hela världen och den som skjuter allra högst över målet är KI-barometern. Den har ingen precision alls vad gäller det som händer i den reala ekonomin och har inte haft det på ganska lång tid", säger han.

KI:s barometerindikator, som sammanfattar läget i den svenska ekonomin, var i genomsnitt 110,7 under det tredje kvartalet, vilket indikerar ett mycket starkare läge än normalt. Samtidigt dämpades BNP-tillväxten till 1,6 procent i årstakt, och BNP sjönk 0,2 procent från det andra kvartalet, den första nedgången på fem år.

"Historiskt borde vi nu haft en BNP-tillväxt på runt 5 procent i årstakt så något är trassligt där. Den kraftiga uppgången vi haft i barometern de senaste åren har inte motsvarats av någon uppgång i tillväxttakten, utan det har öppnats upp ett väldigt gap", säger Mats Kinnwall.

Han säger att man bara kan spekulera i varför sambandet mellan konjunkturindikatorer och BNP-utveckling så kraftigt brutit från det historiska mönstret.

"En möjlighet är att trendtillväxten bromsat in kraftigt efter finanskrisen. Om normalläget 100 i KI-barometern tidigare motsvarade en BNP-tillväxt på drygt 3 procent kanske det nu bara är drygt 1,5 procent", säger han.

Han tillägger att även om detta minskar gapet kan denna förklaring inte fullt ut förklara varför KI-barometern avvikit så mycket från BNP-utvecklingen på sistone, BNP borde ändå ha varit starkare.

"En annan spekulation är att det under de senaste åren funnits en känsla av att allt går väldigt bra. Räntorna är låga och fastighetspriser och börser har stigit. Många kan ha blivit förförda av alla gratispengar. Ekonomi handlar om människor och mänskligt beteende snarare än regelbundna naturlagar", säger han.

Att BNP sjönk 0,2 procent under det tredje kvartalet beror delvis på tillfälliga effekter av ändrade fordonsskatter, men oaktat detta syns en "påtaglig avmattning" i tillväxten med svagare konsumtion och export samt ett minskat bostadsbyggande. 

"Minus 0,2 procent är inte hela sanningen, som många noterat finns en tydlig tillfällig effekt från bonus-malus-systemet. Men även om man rensar bort bilförsäljningen syns det en kraftig inbromsning i hushållskonsumtionen. Dessutom har även exporten varit svag tre kvartal i rad. Toppen för BNP-tillväxten i årstakt var i början av året och nu har vi haft en påtaglig avmattning under året. Det är samma mönster som i Europa, men med något kvartals fördröjning", säger Mats Kinnwall till Nyhetsbyrån Direkt.

.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies