1515
Annons

Teknikföretagen kräver nedtrappad löneökning

Löneökningarna har varit för höga under flera år och en nedväxling krävs nu för att Sverige ska återta den konkurrenskraft man tappat.

Det säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till Nyhetsbyrån Direkt.

Eftersom svenska reallöner har höjts under en längre tid menar Anders Weihe att "det logiska" vore att fackförbunden tog en paus och lät konkurrenskraften komma ikapp.

"Det gjorde ju tysk industri under elva år… då ökade reallönerna 0 procent under elva år för att återställa konkurrenskraften. Det klarar tydligen inte de svenska facken", säger han.

Han vill se en nedväxling i löneökningstakten för att Sverige ska komma ikapp omgivningen.

"Vi måste hamna 0,3-0,5 procent lägre än de konkurrentlöner vi har i Europa, minst. Då är det inte 2,8 procent utan det är betydligt mycket lägre", säger han.

Facken inom industrin har krävt 2,8 procents löneökningar, vilket är samma krav som inför avtalsrörelsen 2016.

Kostnadsnivån är också central för längden på avtalen.

"Om vi kan få ner nivåerna så att vi uppfattar att vi har en möjlighet att återställa kostnadsläget. Då är det naturligtvis önskvärt med ett längre avtal. Kan vi inte göra det utan vi hamnar fortfarande på nivåer som vi tycker är för höga då finns inga skäl att skriva på ett långt avtal", säger han.

Han tror också att facken har svårt att komma ner till den nivån som krävs för att Teknikföretagen skulle tycka att det motiverar ett längre avtal.

Anders Weihe är kritisk till låglönesatsningen som ingår i LO-samordningen som han menar inte är förenlig med industriavtalet.

"Det är en eftergift från IF Metall för att de övriga LO-facken ska acceptera industrinormeringen", säger han.

Han delar inte heller mångas uppfattning om att LO-samordningen är välkommen.

Han menar att det leder till ett konsensustänk som så småningom innebär att lönerna sakta glider uppåt och bidrar till en trend man inte kommer ur.

"Det är alltid bra att komma överens, men inte om priset är för högt", säger han.

Anders Weihe tror också att lägstalönerna måste komma ner om Sverige ska klara av att möta utmaningen med att få in nyanlända på arbetsmarknaden. En fråga som han menar är "helt avgörande".

"Fortfarande så vill vare sig facken eller egentligen inte heller de politiska partierna riktigt se den frågan med klara ögon", säger han.

Den största frågan menar han är om det är något som ska lösas inom kollektivavtalssystemet eller på något annat sätt.

"Att det måste lösas tror jag alla är överens om, men än så länge vågar ingen ta bort skygglapparna för vad man måste göra", säger han.

Han anser dock att det är uppenbart att lägstalönerna måste komma ner. Från Teknikföretagens sida har man förespråkat en lagstadgad minimilön.

"Jag tror inte parterna klarar av det här själva. Det kommer behövas en lagstadgad minimilön", säger Anders Weihe.


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?