1515

Teknikföretagen gläntar på las-dörren

Trycket på fack och arbetsgivare att lösa den politiska knuten om arbetsrätten växer, men pessimismen hos parterna är utbredd. Teknikföretagens vd hör till dem som inte stänger dörren helt.
”Förhandlingarna kan säkerligen återupptas igen”, säger han. 

Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg.
Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg.Foto:Pressbild

I partiledardebatten i Agenda kom den igen: Vädjan från politikerna till fack och arbetsgivare att återuppta förhandlingarna om arbetsrätten. Inte minst statsminister Stefan Löfven - som har ett hot om misstroendevotum hängande över huvudet - sätter hoppet till parterna. 

”Låt parterna fortsätta förhandla, det är ingen av parterna som stängt dörren. Det är du som gör det Jonas Sjöstedt”, sa S-ledaren i tv-studion.

LO-ledningen avböjer intervjuer, men enligt pressavdelningen är inga dörrar stängda. Samtidigt är förbunden och deras förhandlingschefer mitt uppe i avtalsrörelsen. Såväl parterna inom industrin som Kommunal har avtal som löper utom tre veckor och Kommunal har 70 avtal att teckna på tre månader. 

Det politiska spelet vill ordförande Tobias Baudin inte ge sig in i och en förhandling förutsätter att den statliga utredningen skrotas, påpekar han. 

”Dörren är stängd nu. Om någon vill öppna den får vi titta på det. Då måste det vara realistiskt möjligt och det måste finnas en ordentlig vilja”, säger han. 

Från PTK är det på måndagen locket på. Likaså från Svenskt Näringsliv, som har hållit sig undan media sedan förhandlingssammanbrottet. Men budskapet då, var kort och gott ett glöm det. 

”Det är inte fråga om tid, det är fråga om sakinnehåll”, sa vice vd Mattias Dahl. 

Men, Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg är inte lika kategorisk dagen efter tv-debatten. 

”Förhandlingarna kan säkerligen återupptas igen om förutsättningarna är de rätta, men det finns inga sådana diskussioner just nu”, säger han. 

”När man fått sova på saken lite kanske det kommer i ett annat läge”, säger han vidare. 

Men, skulle samma personer börja förhandla utan att vara villiga att rucka på sina positioner så är det inte lönt, konstaterar han vidare. 

Vilka måste röra sig? 

”Det är de fackliga. Vill man få omställningsmöjligheter, så måste man vara beredda att gå arbetsgivarna till mötes”, säger Klas Wåhlberg. 

Enligt Innovations och kemiindustrierna, Ikem, är förhandlingsdörren stängd. 

”Min enkla syn är att förhandlingarna är avslutade”, säger Jonas Hagelqvist, som är vd på Ikem. 

Som så många andra företräder Jonas Hagelqvist både företag som drabbats hårt av krisen och några av dess största vinnare i avtalsrörelsen, från industriella tvätterier till läkemedelsbolag. 

”Det är en ovanligt svår förhandling”, säger han. 

 


Innehåll från HypergeneAnnons

Så digitaliserar du planering och uppföljning: ”Se det som en trappa”

Digitaliseringen berör alla företag och målet är ofta flexibilitet och effektivare processer. Inte minst när omvärlden blir allt mer oförutsägbar. Mitt i utvecklingen står Hypergene och deras molnbaserade produkt för beslutsstöd och verksamhetsstyrning. För att få ut full effekt av digitaliseringen finns steg som du bör ta i rätt ordning.

– Idag jobbar många med affärsplanering, budget och uppföljning på ett sätt som inte alltid hänger ihop. Vår produkt gör processerna enklare, höjer kvaliteten och ser till att företag kan styra mot sina mål, säger Peter Andersson, vd på Hypergene.

Digitaliseringen sker samtidigt som mycket annat i samhället förändras i snabb takt. Då blir det viktigare än någonsin att ha rätt beslutsunderlag och flexibilitet i sina planeringsprocesser. 

– Målet bör ju vara att affärsplaner, budget och prognos är enkla för organisationen att ta fram, men också enkla att revidera. Dessutom behövs rätt beslutsunderlag för chefer och ledare. Det kan låta lätt i teorin men är ofta svårt för lite större verksamheter. 

Fem steg för att lyckas

Att digitalisera sin planering, uppföljning och analys skapar nya möjligheter, fortsätter Peter Andersson, och menar att det finns fem steg för att optimera utvecklingsresan. Det första steget handlar om ekonomistyrningen.

– Ekonomi- och personalinformation är visserligen digital men finns ofta i separata system eller Excel-modeller som fyller olika funktioner. Det gör arbetet svårt. I Hypergene gör integrationer och automatiska arbetsflöden att du kvalitetssäkrar och effektiviserar budget- och prognosarbetet. 

Steg nummer två handlar om att införa stöd för affärs- och verksamhetsplanering. För med ekonomistyrningen på plats kan du enklare få strategi och styrmodell att fungera i vardagen. En viktig del är att definiera och prioritera i bolagens nyckeltal. Först då vet du vad som ska mätas och följas upp för att få bolaget att utvecklas rätt. Även här skapar Hypergene nya möjligheter, menar Peter Andersson.  Väl vid steg tre är det dags att bygga ut med mer verksamhetsdata: omvandla data och information till rapporter för analys och beslut. Det handlar om att tidigt kunna fånga signaler och styra om snabbt om det behövs.

– Vid det fjärde steget arbetar man effektivt med både kvalitetsarbete och förändringar. Nu handlar det om att optimera och förbättra processer, flöden och hur information tillgängliggörs. Med det gjort kan du i det femte steget ta hjälp av intelligenta system som föreslår lösningar med hjälp av exempelvis machine learning och AI. Det kommer vara en naturlig del i beslutsfattande i framtiden, säger Peter Andersson.

– Det är som en trappa. Det viktiga är att du har en produkt som verkligen har stöd för dina behov och låter dig ta stegen i din takt.

Ett system för nya tider

Peter Andersson berättar att Hypergene har kunder i de flesta branscher och att pandemin visat hur viktigt det blivit att ha rätt systemstöd på plats.

– Att snabbt kunna uppdatera sina planer, arbeta med rullande prognoser och få ut beslutsunderlag är exempel på det som blir allt viktigare framöver, avslutar han.

Ta del av fler insikter från Hypergene 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hypergene och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?