Annons

Teknikföretagen gläntar på las-dörren

Trycket på fack och arbetsgivare att lösa den politiska knuten om arbetsrätten växer, men pessimismen hos parterna är utbredd. Teknikföretagens vd hör till dem som inte stänger dörren helt.
”Förhandlingarna kan säkerligen återupptas igen”, säger han. 

Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg.
Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg.Foto:Pressbild

I partiledardebatten i Agenda kom den igen: Vädjan från politikerna till fack och arbetsgivare att återuppta förhandlingarna om arbetsrätten. Inte minst statsminister Stefan Löfven - som har ett hot om misstroendevotum hängande över huvudet - sätter hoppet till parterna. 

”Låt parterna fortsätta förhandla, det är ingen av parterna som stängt dörren. Det är du som gör det Jonas Sjöstedt”, sa S-ledaren i tv-studion.

LO-ledningen avböjer intervjuer, men enligt pressavdelningen är inga dörrar stängda. Samtidigt är förbunden och deras förhandlingschefer mitt uppe i avtalsrörelsen. Såväl parterna inom industrin som Kommunal har avtal som löper utom tre veckor och Kommunal har 70 avtal att teckna på tre månader. 

Det politiska spelet vill ordförande Tobias Baudin inte ge sig in i och en förhandling förutsätter att den statliga utredningen skrotas, påpekar han. 

”Dörren är stängd nu. Om någon vill öppna den får vi titta på det. Då måste det vara realistiskt möjligt och det måste finnas en ordentlig vilja”, säger han. 

Från PTK är det på måndagen locket på. Likaså från Svenskt Näringsliv, som har hållit sig undan media sedan förhandlingssammanbrottet. Men budskapet då, var kort och gott ett glöm det. 

”Det är inte fråga om tid, det är fråga om sakinnehåll”, sa vice vd Mattias Dahl. 

Men, Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg är inte lika kategorisk dagen efter tv-debatten. 

”Förhandlingarna kan säkerligen återupptas igen om förutsättningarna är de rätta, men det finns inga sådana diskussioner just nu”, säger han. 

”När man fått sova på saken lite kanske det kommer i ett annat läge”, säger han vidare. 

Men, skulle samma personer börja förhandla utan att vara villiga att rucka på sina positioner så är det inte lönt, konstaterar han vidare. 

Vilka måste röra sig? 

”Det är de fackliga. Vill man få omställningsmöjligheter, så måste man vara beredda att gå arbetsgivarna till mötes”, säger Klas Wåhlberg. 

Enligt Innovations och kemiindustrierna, Ikem, är förhandlingsdörren stängd. 

”Min enkla syn är att förhandlingarna är avslutade”, säger Jonas Hagelqvist, som är vd på Ikem. 

Som så många andra företräder Jonas Hagelqvist både företag som drabbats hårt av krisen och några av dess största vinnare i avtalsrörelsen, från industriella tvätterier till läkemedelsbolag. 

”Det är en ovanligt svår förhandling”, säger han. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera