Hoppa till innehållet

Annons

Teknikbolaget spår stark tillväxt efter Volvo-avtal

VÄXJÖ. Skärpt miljölagstiftning och generationsskifte har gett teknikföretaget ITK Envifront rejäl snurr på affärerna då efterfrågan på industriell luftrening ökar.

Med kunder som Volvos nya gjuteri i Skövde spår ägartrion fortsatt tillväxt. Bolaget är årets Gasellvinnare i Kronobergs län.

Fredrik Albertson, Henrik Marken och Freddie Edqvist köpte luftreningsföretaget ITK Envifront i maj 2017, ett bolag med anor från 1950-talet, då startat av innovatören Staffan Jansson.
Fredrik Albertson, Henrik Marken och Freddie Edqvist köpte luftreningsföretaget ITK Envifront i maj 2017, ett bolag med anor från 1950-talet, då startat av innovatören Staffan Jansson.Foto:Jack Mikrut
Robin Lundin paketerar fläktfilter på lagret under överseende av ägartrion Fredrik Albertson, Henrik Marken och Freddie Edqvist.Foto:Jack Mikrut
ITK Envifront-medarbetaren Robin Lundin monterar filter.Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

  ”Vi arbetar inom cleantech så förutom rökgasrening till nya anläggningar som byggs, så ser vi en stor marknad enbart i Sverige med 3 000– 5 000 äldre anläggningar som måste uppgradera sina industriella filteranläggningar för att möta nya miljökrav och klimatmål”, säger Freddie Edqvist, delägare och ordförande i ITK Envifront.

Bolaget designar och konstruerar industriella luftreningsanläggningar som filtrerar bort stoft från gaser. Dessa behövs bland annat i gjuterier, stålverk, krematorier och livsmedelsproduktion.

”Behovet av processventilation kommer att finnas kvar även när vi fasat ut fossilt bränsle. I exempelvis tillverkning och återvinning av batterier bildas rökgaser som måste ventileras bort”, säger han.

Tillsammans med kompanjonerna Fredrik Albertson och Henrik Marken, tidigare kolleger hos industrifläkttillverkaren Howden Axial Fans, köpte han i maj 2017 ITK Envifront, ett bolag med anor från 1950-talet, då startat av innovatören Staffan Jansson. Enligt vd Fredrik Albertson hade bolaget det mesta på trions önskelista.

”ITK var ett bolag som arbetade med företagskunder, ägde immateriella tillgångar och som hade en mycket välskött och tekniskt avancerad produktportfölj men med ett uppdämt behov av att komma ut bredare på marknaden. Vi såg hur vi med vår kompetens från att ha arbetat i ett storföretag kunde bidra med en ny affärsstrategi för bolaget”, säger Fredrik Albertson, delägare och vd.

Och siffrorna talar sitt tydliga språk. När ägartrion tog över omsatte bolaget 7,8 miljoner kronor. Tre år senare omsätter bolaget drygt 35 Mkr.

Därmed har teknikklustret i Växjö fått ännu ett snabbväxande Gasellföretag.

”Största förändringarna är att alla som jobbar här ska ha kundkontakt, och vi levererar inte bara produkter utan leder också större projekt och kan leverera nyckelfärdiga luftreningsanläggningar. Dessutom har vi ökat standardiseringen i tillverkningen av vissa produkter”, säger Freddie Edqvist.

I takt med tillväxten har också medarbetarna blivit fler, från tre till 13 anställda och åtta konsulter. Och även om företaget börjar bli trångbott i sina lokaler i företagsparken på Norremark planeras det för fortsatt expansion trots coronapandemin.

”I mars gick det inte att få till kundmöten när personal permitterades och verksamheter stod stilla. Då tappade vi försäljning av framför allt små ordrar men det har börjat komma igen under hösten. Under tiden har vi fokuserat på att ta hem stora projekt. Dessutom har stopp hos andra gjort det lättare för oss att rekrytera den kompetens vi behöver. Så för bolaget har det gått bra trots allt”, säger Fredrik Albertson.

Bolaget avslutade nyligen sitt brutna räkenskapsår september 2019 till augusti 2020, som är i nivå med året innan.

Men nästa år beräknas omsättningen öka kraftigt igen med en omsättningsprognos på 70 Mkr. Tack vare avtal med Volvo i Skövde och Enköping energi, som har tecknats under våren, har bolaget en orderstock på 90 Mkr.

”Till Volvos nya gjuteri i Skövde ska vi leverera en nyckelfärdig ventilation och luftreningsanläggning. Projektet är värt 60 Mkr och löper på tre år. Dessutom tecknade vi kontrakt med Enköpings energi om att leverera en slangfilteranläggning värd 22 Mkr. Så läget ser bra ut”, säger Freddie Edqvist.

Detta är andra tillväxtresan ägartrion gör tillsammans. Den första gjorde de tre kompanjonerna som anställda på Howdens division i Växjö. Den har tidigare haft namn som Svenska Fläktfabriken, ABB Ventilation och Fläkt Woods.

Fredrik Albertson som är teknisk doktor i akustik började där 2001, blev general manager 2009 och vd 2013, under tiden hade han hunnit rekrytera Henrik Marken som projektledare och Freddie Edqvist som teknisk säljare. 

”När jag blev general manager omsatte divisionen 70 Mkr, sedan genomförde vi ett gediget förändringsarbete tillsammans så att omsättningen på tre år ökade till 350 Mkr. Det var både roligt och hårt arbete”, säger Fredrik Albertson.

Men trots tillväxt avvecklade Howden kontoret 2016. Vd fick gå medan några av tjänstemännen erbjöds nya arbeten på annat håll i världen. Det var då fröet såddes till att driva eget bolag tillsammans.

”Det lockade att göra om denna tillväxtresa men i ett bolag vi själva ägde. Vi kompletterar varandra och har lärt känna varandra i både upp och nedgångar under de år vi har arbetat tillsammans”, säger Henrik Marken, delägare som för närvarande delar sin tid med att också vara vd för ett ytbehandlingsföretag.

Även Fredrik Albertson lockades av att bli egenföretagare.

”I vårt bolag har vi fria händer att bygga en företagskultur där människor trivs och blommar. Vi kan använda det positiva från tiden i storföretag och blanda det med hur vi vill driva företag, där alla medarbetare är med på resan och med vetskapen att verksamheten inte kommer att försvinna någon annanstans”, säger han.

Och att de är tre ägare är en styrka för företaget, anser Freddie Edqvist.

”Våra kompetenser kompletterar varandra väl, men det bästa är att vi har högt i tak i våra diskussioner och att det alltid finns någon av oss som vill trampa mer på gasen och växa lite till”, säger han.

Innehåll från ExobeAnnons

Så skapas ett tryggare och skönare arbetsliv

Ett sammanträdesrum hos Exobe för inkluderande möten kring ett ”Front Row Table”.
Anders Green, Cloud Security Advisor & Partner på Exobe och Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert & Partner på Exobe.
Ett sammanträdesrum hos Exobe för inkluderande möten kring ett ”Front Row Table”. Anders Green, Cloud Security Advisor & Partner på Exobe och Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert & Partner på Exobe.

Hur man arbetar, i vilka miljöer och med vilka verktyg, påverkar faktorer som produktivitet och trivsel.

– Vi står inför stora förändringar och måste anpassa vårt sätt att arbeta, säger Anders Green, Cloud Security Advisor & Partner på Exobe.

Ett tryggare och skönare arbetsliv handlar mycket om att möjliggöra för människor att arbeta på ett sätt som inkluderar säkerhet, regelefterlevnad och riskkontroll.

Med hjälp av moderna digitala verktyg och arbetssätt kan detta uppnås, samtidigt som man kan sluta lägga tid på enklare, tidskrävande uppgifter som tekniken kan ta över.

Förbered er för AI i alla Microsoft 365-verktyg

AI är en möjliggörare för att få mer gjort med mindre insats. Samtidigt är tekniksprånget så stort att man måste vara förberedd för att integrera det i organisationen på rätt sätt.

– AI kommer med full kraft och redan nu måste företag börja anpassa sig, säger Anders Green.

Ett stort skifte som många företag redan genomgått är övergången till distansarbete. Med detta ökar kraven på säkerhet, då många medarbetare plötsligt sitter utanför kontorets säkra miljöer.

– Att skapa en säker arbetsmiljö ska inte vara krångligt. Man ska inte behöva ha olika VPN-uppkopplingar och en massa lösenord. Det finns smidigare lösningar för att skapa en säker arbetsmiljö, säger Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert & Partner på Exobe.

En viktig aspekt av att kunna arbeta på ett effektivt sätt är att kommunicera optimalt – och att ha rätt information i rätt typ av kanal. Viss information passar bättre på ett intranät, medan annan information lämpar sig bättre i Teams och ett tredje alternativ kan behöva lagras i ett Enterprise Risk Management-system. 

Skapa förutsättningar för digitala möten som inkluderar alla

En annan viktig faktor är hur man hanterar möten – och hur man behandlar varandra i den digitala tillvaron.

– Överlag borde vi kunna vara bättre på att bjuda in till möten mer genomtänkt. Man ska fråga sig om alla verkligen alltid behöver vara med, och vad som förväntas av dem när de deltar, säger Tommy Clarke.

Det är i dag vanligt att några personer är på plats på företaget gemensamt i ett mötesrum, medan andra deltar via skärmen hemifrån eller från bilen. Det kan skapa en utmaning i att få alla att känna engagemang.

– Vi märker att många företag behöver hjälp att minska gapet mellan de som möts fysiskt i rummet och de som deltar på distans. Här behövs det bättre förståelse för hur man i rummet uppfattas på andra sidan i det digitala mötet, samt hur man kan möblera ett rum för att inkludera alla deltagare på ett jämlikt sätt. Genom att ta hänsyn till sådana detaljer kan man öka delaktigheten och effektiviteten på möten och därmed få ut mer av dem, avslutar Tommy Clarke. 

Om Exobe 

På Exobe hjälper vi er att ta nästa steg mot moderna digitala verktyg & arbetssätt. Vi följer med på er resa mot ett tryggare och skönare arbetsliv.

Läs mer på exobe.com 

 

Mer från Exobe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exobe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera