”Vi arbetar inom cleantech så förutom rökgasrening till nya anläggningar som byggs, så ser vi en stor marknad enbart i Sverige med 3 000– 5 000 äldre anläggningar som måste uppgradera sina industriella filteranläggningar för att möta nya miljökrav och klimatmål”, säger Freddie Edqvist, delägare och ordförande i ITK Envifront.
Bolaget designar och konstruerar industriella luftreningsanläggningar som filtrerar bort stoft från gaser. Dessa behövs bland annat i gjuterier, stålverk, krematorier och livsmedelsproduktion.
”Behovet av processventilation kommer att finnas kvar även när vi fasat ut fossilt bränsle. I exempelvis tillverkning och återvinning av batterier bildas rökgaser som måste ventileras bort”, säger han.
Tillsammans med kompanjonerna Fredrik Albertson och Henrik Marken, tidigare kolleger hos industrifläkttillverkaren Howden Axial Fans, köpte han i maj 2017 ITK Envifront, ett bolag med anor från 1950-talet, då startat av innovatören Staffan Jansson. Enligt vd Fredrik Albertson hade bolaget det mesta på trions önskelista.
”ITK var ett bolag som arbetade med företagskunder, ägde immateriella tillgångar och som hade en mycket välskött och tekniskt avancerad produktportfölj men med ett uppdämt behov av att komma ut bredare på marknaden. Vi såg hur vi med vår kompetens från att ha arbetat i ett storföretag kunde bidra med en ny affärsstrategi för bolaget”, säger Fredrik Albertson, delägare och vd.
Och siffrorna talar sitt tydliga språk. När ägartrion tog över omsatte bolaget 7,8 miljoner kronor. Tre år senare omsätter bolaget drygt 35 Mkr.
Därmed har teknikklustret i Växjö fått ännu ett snabbväxande Gasellföretag.
”Största förändringarna är att alla som jobbar här ska ha kundkontakt, och vi levererar inte bara produkter utan leder också större projekt och kan leverera nyckelfärdiga luftreningsanläggningar. Dessutom har vi ökat standardiseringen i tillverkningen av vissa produkter”, säger Freddie Edqvist.
I takt med tillväxten har också medarbetarna blivit fler, från tre till 13 anställda och åtta konsulter. Och även om företaget börjar bli trångbott i sina lokaler i företagsparken på Norremark planeras det för fortsatt expansion trots coronapandemin.
”I mars gick det inte att få till kundmöten när personal permitterades och verksamheter stod stilla. Då tappade vi försäljning av framför allt små ordrar men det har börjat komma igen under hösten. Under tiden har vi fokuserat på att ta hem stora projekt. Dessutom har stopp hos andra gjort det lättare för oss att rekrytera den kompetens vi behöver. Så för bolaget har det gått bra trots allt”, säger Fredrik Albertson.
Bolaget avslutade nyligen sitt brutna räkenskapsår september 2019 till augusti 2020, som är i nivå med året innan.
Men nästa år beräknas omsättningen öka kraftigt igen med en omsättningsprognos på 70 Mkr. Tack vare avtal med Volvo i Skövde och Enköping energi, som har tecknats under våren, har bolaget en orderstock på 90 Mkr.
”Till Volvos nya gjuteri i Skövde ska vi leverera en nyckelfärdig ventilation och luftreningsanläggning. Projektet är värt 60 Mkr och löper på tre år. Dessutom tecknade vi kontrakt med Enköpings energi om att leverera en slangfilteranläggning värd 22 Mkr. Så läget ser bra ut”, säger Freddie Edqvist.
Detta är andra tillväxtresan ägartrion gör tillsammans. Den första gjorde de tre kompanjonerna som anställda på Howdens division i Växjö. Den har tidigare haft namn som Svenska Fläktfabriken, ABB Ventilation och Fläkt Woods.
Fredrik Albertson som är teknisk doktor i akustik började där 2001, blev general manager 2009 och vd 2013, under tiden hade han hunnit rekrytera Henrik Marken som projektledare och Freddie Edqvist som teknisk säljare.
”När jag blev general manager omsatte divisionen 70 Mkr, sedan genomförde vi ett gediget förändringsarbete tillsammans så att omsättningen på tre år ökade till 350 Mkr. Det var både roligt och hårt arbete”, säger Fredrik Albertson.
Men trots tillväxt avvecklade Howden kontoret 2016. Vd fick gå medan några av tjänstemännen erbjöds nya arbeten på annat håll i världen. Det var då fröet såddes till att driva eget bolag tillsammans.
”Det lockade att göra om denna tillväxtresa men i ett bolag vi själva ägde. Vi kompletterar varandra och har lärt känna varandra i både upp och nedgångar under de år vi har arbetat tillsammans”, säger Henrik Marken, delägare som för närvarande delar sin tid med att också vara vd för ett ytbehandlingsföretag.
Även Fredrik Albertson lockades av att bli egenföretagare.
”I vårt bolag har vi fria händer att bygga en företagskultur där människor trivs och blommar. Vi kan använda det positiva från tiden i storföretag och blanda det med hur vi vill driva företag, där alla medarbetare är med på resan och med vetskapen att verksamheten inte kommer att försvinna någon annanstans”, säger han.
Och att de är tre ägare är en styrka för företaget, anser Freddie Edqvist.
”Våra kompetenser kompletterar varandra väl, men det bästa är att vi har högt i tak i våra diskussioner och att det alltid finns någon av oss som vill trampa mer på gasen och växa lite till”, säger han.