Annons

Teknikbolagen tar över i indexfonderna

Indexfonder i USA och Asien är alltmer exponerade mot teknikaktier eftersom dessa aktier under 2017 överlag har gått starkare än aktiemarknaden i övrigt.

Det konstaterar The Wall Street Journal i en artikel inför årsskiftet.

Exempelvis har aktierna för teknikjättarna Apple och Facebook stigit med omkring 50 procent vardera hittills i år, vilket har bidragit till teknikaktiers ökade indexvikt.

Teknikaktiers andel av det amerikanska indexet S&P 500 har vuxit till 23,8 procent per den 26 december, jämfört med 20,8 procent vid slutet av fjolåret och 19,6 procent i genomsnitt under de senaste tio åren.

En liknande utveckling syns i Asien. För MSCI:s index för framväxande marknader har andelen teknikaktier ökat till 28 procent från 23,3 för ett år sedan och jämfört med ett tioårssnitt på 17 procent.

Vissa rådgivare uppmanar sina klienter att minska teknikexponeringen genom att sälja enskilda aktier eller genom att flytta fondpengar till fonder med mindre andel teknikaktier.

Att investera i indexfonder har varit en populär trend under senare år bland såväl svenska som utländska sparare.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?