Annons

Tegnells nya varning: Yngre vuxna drabbas

Sedan i onsdags har sex personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Totalt har 5.766 smittade personer avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

I Sverige har fall i gruppen 20–29 år ökat.

Foto:Naina Helén Jåma/TT

Det är inte aktuellt att ändra lagen om offentliga sammankomster om högst 50 personer, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Om hösten fortsätter vara lugn så kanske, men just nu är det inte läge”, säger han på torsdagens pressträff.

Tegnell påpekar att det är en lagstiftningsfråga, men att det skulle kunna vara okej med fler än 50 personer ur smittskyddssynpunkt.

Sedan i onsdags har sex personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Totalt har 5.766 smittade personer avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 81.967 personer bekräftats smittade i Sverige.

Trenden beskrivs fortfarande som ”gynnsam” med färre döda och färre sjukhusinläggningar. I resten av världen, däremot, är situationen lika allvarlig som tidigare.

”Spridningen fortsätter ungefär på samma ställen som tidigare, det är fortfarande väldigt många som drabbas och tyvärr inte en situation som är slut ännu”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I fler och fler länder i Europa ser man nu en återkomst av viruset.

”Det finns absolut en tendens att fallen kommer tillbaka redan nu”, säger Tegnell.

TT:s reporter frågar vad utvecklingen i Europa med tecken på att smittan återkommer i många länder innebär för de framtida åtgärderna i Sverige.

”Det tar lång tid innan man ser effekter av att man öppnar igen. Vi har ett helt annat läge i Sverige, vi har inte släppt på något. Vi vill ha en långsiktig hållbarhet”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I Sverige har antalet fall i gruppen 20–29 år ökat den senaste tiden.

”Det är ungefär samma trend som vi ser i Europa, yngre vuxna drabbas”, säger Tegnell.

Han svarar på frågan om att sexuellt överförbara sjukdomar ökat något under sommarmånaderna. Samtidigt har man sett en ökning av antalet coronasjuka som är unga vuxna.

”Sexuellt överförbara sjukdomar ökar varje sommar. Det kan finnas en koppling till gruppen 20-29 år, att den gruppen glömt råden lite grann och inte varit lika duktiga att följa råden som tidigare”, säger Tegnell.

Han uppmanar den åldersgruppen att inte ha många nya kontakter och säger att covid-19 inte kan ses som ofarligt för dem.

”Man måste tänka efter och inte ha nära kontakter. De känner väl sig allmänt odödliga, men även de kan bli svårt sjuka.”

Inom intensivvården ser man nu något av en platå av dem som vårdas på grund av covid-19, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

”236 personer vårdas på sjukhus och av dem vårdas 41 på intensivvården med respirator. Vi ser något av en platå inom intensivvården”, säger hon.

Antalet nya inläggningar är inte särskilt många, men de som vårdas gör det under långa perioder. På det stora hela ser det dock bra ut i regionerna, menar Sandwall. 18 regioner har dock fortfarande stabsläge.


Innehåll från AllianzGIAnnons

”Husdjursmarknaden är ingen tillfällig boom”

Husdjursekonomin kanske inte är vad du förväntar dig som nästa samtalsämne med din finansiella rådgivare.

Men det är en marknad som ökar i rasande fart – och finns flera orsaker till varför det är ett smart investeringstema.

Den globala marknaden för husdjursrelaterade produkter och tjänster är ett snabbt växande marknadssegment där USA har största andelen. Med en tillväxttakt på 5,3 procent överträffar husdjursmarknaden den amerikanska ekonomin. 

Utvecklingen är liknande i Europa – och nu även i Asien.

– Att husdjurssektorerna växer snabbare än den bredare ekonomin globalt beror framför allt på två faktorer. Dels att allt fler människor skaffar husdjur, ännu fler under pandemin – och att de är villiga att spendera mer pengar på dem än tidigare, berättar Andreas Fruschki, tematisk chef på Allianz Global Investors (GI).

Spenderar mer

Han menar att ägarna i allt större takt behandlar sina exempelvis hundar och katter som familjemedlemmar – där de ofta får mysa i soffan eller sängen med sina hussar och mattar.

– Husdjursägarna är villiga att betala för bättre mat, veterinärsbesök och medicin, fler försäkringsbolag växer fort. Hela utbudet på marknaden har blivit enormt stort när det gäller allt från leksaker till kläder, pälsvård och massage åt djuren för att säkerställa deras välbefinnande.

Allianz Pet and Animal Wellbeing Fund har haft en starkt uppstigande trend sedan lanseringen den 22 januari 2019. Den investerar i globala aktiemarknader inom ett brett spektrum av sektorer – som tillverkare av djurmat, djurförsäkringsbolag, läkemedel, bioteknik, hälso-/sjukvård med inriktning på små och medelstora företag.

Läs mer om The Pet Economy här. 

Ingen fluga

– Allianz har en stor erfarenhet av att driva temafonder och denna är i stort sett lågkonjunktursskyddad, med tanke på att husdjuren blivit en del av familjen och oftast ges en hög vårdnivå oavsett tillstånd i ekonomin. En stor fördel är också att det är lätt att förstå var de investerade pengar går till. Därför är jag övertygad om att det inte är någon tillfällig boom – vilket även studier visar, framhåller Andreas Fruschki.

Den globala sällskapsdjursmarknaden var värd 132 miljarder amerikanska dollar 2016. År 2025 förväntas siffrorna nå 203 miljarder amerikanska dollar.

FAKTA: AllianzGI

* Moderbolaget Allianz SE grundades 1890 och är en av de ledande leverantörerna av finansiella tjänster världen över. De stöder över 82 miljoner kunder i 70 länder.

* Allianz Global Investors (GI) kom till 2012 och sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (per den 30 september 2020).

* Med 754 investerare har AllianzGI en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen – allt från multinationella företag till pensionsfonder, välgörenhetsstiftelser och familjer.

Läs mer om AllianzGI här.

 

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?