1515
Annons

Tegnell: Vaccinmålet blir allt svårare att nå

Leveransplanen för Modernas vaccin ändras med mycket kort varsel. Veckans doser kommer först om två veckor – och då bara halva mängden.

Målet om att alla vuxna ska erbjudas vaccin till midsommar verkar allt mer ouppnåeligt, enligt Anders Tegnell.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Statsepidemiologen ger sin pessimistiska bild för Dagens Nyheter.

”Frågan är om man hinner med det när man får så stor tidspress. Det kommer bli tuffare och tuffare. Vår bedömning är att det fortfarande är möjligt. Men som sagt, varje gång det förändras blir det svårare”, säger Anders Tegnell till tidningen.

Kommentaren kommer efter att regionerna, i tisdags kväll, fick besked om att de planerade vaccindoserna från Moderna inte kommer att anlända i tid. Totalt skulle 31.200 doser ha levererats denna vecka. Istället kommer alltså bara cirka 15.600, och först vecka 8.

Trots förseningarna tror vaccinsamordnare Richard Bergström fortfarande på ”midsommarmålet”.

”Det är fortfarande realistiskt och det är mycket tack vare kapacitetsökningarna i kombination med fler vaccin”, säger Bergström. 

Förseningen beror på att Moderna ska bygga ut produktionskapaciteten i sin schweiziska fabrik, enligt vaccinsamordnaren.

”Det är en planerad neddragning som vi känt till några veckor. Däremot har de varit dåliga på att berätta exakt när, var och hur i februari som de här doserna kommer. Det har de fått kritik för och de har lovat bättring”, säger Richard Bergström.

På sikt kommer utbyggnaden att leda till att betydligt större volymer kan levereras.

”Vi får tillbaka de här doserna i mars. Så totalvolymen under första kvartalet är densamma, och sedan kommer den att tredubblas under andra kvartalet”, säger han. 

Flera regioner har reagerat starkt på beskedet.

”Vi har material, medarbetare och mycket hög kapacitet. Men var är vaccinet?” säger Skånes regiondirektör Alf Jönsson.

I Kronoberg innebär förseningen att vaccineringen av 80-plussare skjuts upp.

”Det är jättetrist att det blir så här, för vi fick säkra besked”, säger vaccinsamordnaren Lena Andersson Nazzal i Kronoberg till Smålandsposten.

Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att endast närmare 385.000 doser har använts av totalt cirka 520.000 levererade, vilket motsvarar runt 74 procent.

”Jag förstår att det finns en frustration”, säger Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på SKR.

De oanvända vaccindoserna ligger dock inte och väntar, berättar hon.

”De befinner sig i logistikkedjan med en förväntad fördröjning på några dagar. Vaccinet kommer först till en hubb i Sverige. Där paketeras det om och skickas ut till regionerna. Pfizers vaccin går direkt till regionerna. ”

I regionerna packas vaccindoserna återigen om och skickas därefter ut till vaccinatörerna.

”Till varje vårdcentral och till varje äldreboende”, säger Emma Spak.

Logistikkedjan är redan ”hårt trimmad” och sjukvårdschefen tror inte att ytterligare effektiviseringar hade gjort särskilt stor nytta.

”Det är mycket säkerhet kring logistiken för att säkerställa att det inte förekommer stöld och förfalskningar”, säger Emma Spak.

Innehåll från RamirentAnnons

Var tionde byggnadsarbetare tycker att arbetsplatsen känns osäker

Maskinuthyrningsföretaget Ramirent har tagit fram en rapport som visar att var tionde person som jobbar inom byggbranschen tycker att arbetsplatsen känns osäker. Framför allt beror det på stress när tidplanerna är för tighta och att det finns en kultur som gör att man struntar i säkerhetsreglerna. Enligt rapporten låter sju procent bli att följa de regler som finns kring säkerheten på arbetsplatsen. 

De senaste fem åren har i snitt 10 byggnadsarbetare i Sverige dött på sin arbetsplats varje år. Det gör branschen till en av de mest olycksdrabbade. Olyckor och arbetsrelaterade sjukdomar är dessutom dubbelt så vanligt som inom andra branscher. 2 av 10 byggnadsarbetare har fått stanna hemma från jobbet minst en dag på grund av skada eller olycka det senaste året, visar Ramirentrapporten.  

– Ingen plats är säkrare än vad vi sätter för människor där. De största riskerna på byggarbetsplatser idag är att man inte gör som man planerat eller att enskilda individer tummar på säkerheten vid enkla arbetsmoment. Men det handlar även om att det inte alltid får konsekvenser när man frångår säkerhetsrutinerna, något branschen måste bli bättre på, säger Erik Lindén, HSEQ-chef på Ramirent. 

Jobba med psykologiska tryggheten 

Vanliga olyckor på byggarbetsplatser är fall och olyckor med maskiner eller verktyg. Det som framför allt slarvas med, enligt Ramirentrapporten, är användningen av skyddsutrustning, men även oförsiktighet vid arbete på höga höjder och med handmaskiner. I rapporten uppger även sex procent av de tillfrågade att det förekommer svart arbetskraft på arbetsplatsen, vilket är ytterligare en riskfaktor.  

Att jobba med den psykologiska tryggheten, så att medarbetarna känner att de vågar säga ifrån och vill vara med och förbättra sin arbetsplats, är viktigt för att öka säkerheten inom branschen. 

– Om man känner sig trygg på sin arbetsplats, så vågar man också säga till en kollega som slarvar med säkerhetsutrustningen eller om det uppstår en jargong av machokultur. Vinnarna är de företag som lyckas bygga en kultur där medarbetarna säger ifrån när någon gör fel och att man gör det av omtanke om varandra. 

Nyckeln till säkrare arbetsplatser  

Genom att jobba med tydliga APD-planer och en noggrann planering och uppföljning av allt från logistik till hanteringen av byggmaskiner, minskar man inte bara risken för olyckor, utan ökar även effektiviteten och lönsamheten i projekten. Siteplanner är Ramirents digitala verktyg som hjälper till att skapa säkra, hållbara och effektiva arbetsplatser, med hjälp av 3D-ritningar. Med verktyget kan man enkelt rita upp arbetsplatsen, placera ut gångstråk, inhägnader, grindar, bodar, belysning med mera och få en bra bild av hela bygget. 

– Vi inspekterar även arbetsplatser och ger förslag på hur man skapar säkra arbetsförhållanden och minskar risker. Att bidra till att öka säkerheten inom branschen är, och har varit, en av våra absolut viktigaste frågor under många år, säger Erik Lindén. 

Ladda ner hela Ramirentrapporten här och ta del av insikter från branschen kring säkerhet, digitalisering, psykisk ohälsa, hållbarhet, kompetensbehov och jämställdhet. Rapporten bygger på intervjuer med drygt 500 personer inom byggbranschen.  

Ur Ramirentrapporten 2022: 

Anledningar till att byggarbetsplatsen inte känns säker:  

• 49% Stress när tidplanerna är för tighta 

• 20% Man struntar i säkerhetsreglerna 

• 19% Kollegorna följer inte säkerhetsreglerna 

• 12% Ledningen följer inte upp tillbud och olyckor 

• 11% Säkerhetsreglerna är inte tillräckligt tydliga 

• 6% Det saknas säkerhetsregler 

 

Det här slarvas det framför allt med: 

• 33% Användning av skyddsutrustning 

• 28% Användning av luftrenare 

• 22% Oförsiktighet vid arbete på hög höjd 

• 13% Oförsiktighet med handmaskiner 

• 11% Oförsiktighet vid lyft med maskiner 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ramirent och ej en artikel av Dagens industri

Höga virushalter i Göteborgs avloppsvatten

Nivån av coronaviruset i avloppsvattnet i Göteborg är fortsatt förhöjd, rapporterar 

Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Enligt resultaten är andelen virus ungefär lika hög som vid de första virusvågorna.

Mätningarna, som genomförts av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, sträcker sig fram till den 28 augusti och visar även att halten av sars-cov-2 inte längre går ner i botten mellan uppgångarna.

Enligt resultaten gör också kurvan för de uppmätta virusnivåerna i avloppsvattnet en sväng uppåt den senaste veckan.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera